ex-Αιρετικά: Ο εμμονικός πολιτικός και δημοσιογράφος "γάγγραινα" για τα κοινά


Σήμερα επιτρέψτε μας να μιλήσουμε για ένα φαινόμενο που θεωρούμε παρατηρείται στην τοπική πολιτική σκηνή, ίσως όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά σίγουρα επηρεάζει εν γένει το δημόσιο γίγνεσθαι, την "εμμονή".

Εμμονή που προέρχεται είτε από ψυχολογικά ή ακόμα και ψυχικά αίτια και προσκολλάται επίμονα και σχεδόν άρρηκτα ακόμα και με... λοβοτομή. 

Βλέπουμε πολιτικούς που η "βελόνα" έχει κολλήσει, δεν μπορούν να ξεπεράσουν ό,τι κακό (όπως πιστεύουν, δικαίως ή αδίκως) τους έχουν κάνει και επιμένουν και εμμένουν σε ένα μονότονο τροπάριο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. 

Μέσα σε όλο αυτό το εμμονικό περιβάλλον, που αδικεί τους ίδιους βεβαίως, δεν μπορούν να διακρίνουν ακόμα και βασικά πράγματα, όπως το πότε ένας δημοσιογράφος απλά προσπαθεί να μελετήσει και να διερευνήσει πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις και δεν κρύβεται τίποτα πίσω από όλο αυτό. 

Αντιθέτως, ο εμμονικός πολιτικός βλέπει πολλά "φαντάσματα", βλέπει ραδιουργίες και άλλα σχετικά. Το πιο ωραίο είναι ότι ο εμμονικός πολιτικός είναι συνήθως και "κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη" (που έλεγε και η Ντόρα), καθώς δεν έχει το θάρρος να πει τίποτα κατάμουτρα σε αυτούς που θεωρεί ότι τον αδικούν και προτιμά να "νιαουρίζει" σε ασφαλές περιβάλλον, απλά για ένα... χειροκρότημα.

Είναι δε συνήθως παραπονούμενοι, μονίμως αδικημένοι, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, καημένοι και μέσα από αυτό προσπαθούν να δικαιολογήσουν, στο εαυτό τους και στους άλλους, τυχόν αποτυχίες ή κακοτυχίες τους.

Βλέπουμε όμως και δημοσιογράφους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, που έχουν κάνει την εμμονή επιστήμη! Είναι αυτοί οι τύποι που μέσα στην θολούρα την εμμονής (και πιθανά και άλλων ιατρικών θεμάτων του... νοός) ζουν σε ένα μαύρο σύννεφο που φυσικά περιβάλλει μόνο αυτούς και κανέναν άλλον! 

Είναι αυτοί οι τύποι που, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αρρωστημένη εμμονή τους, δεν διστάζουν να θίγουν πρόσωπα, να τα σπιλώνουν με διάφορες κακοήθειες στην... πιάτσα, να θεωρούν ότι η όποια σκέψη περνά από το μυαλό τους έχει αυτομάτως δογματική διάσταση. 

Δημοσιογράφοι που πολλές φορές ασχολούνται παραπάνω με άλλους δημοσιογράφους παρά με τους πολιτικούς. Δημοσιογράφοι για τους οποίους δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη βαρύτητα οι έννοιες "μπέσα", "φιλία", "σεβασμός", "ευγνωμοσύνη", "ντομπροσύνη". 

Βεβαίως, η θολούρα τους οδηγεί να τα βάζουν μόνο με όσους έχουν επιλέξει την συγκεκριμένη περίοδο να έχουν "απέναντι". Είτε είναι πολιτικά πρόσωπα ή   δημοσιογράφοι. Σε όσους έχουν "επενδύσει" δεν βρίσκουν τίποτα κακό. Μέχρι να αλλάξουν ρότα βέβαια, διότι μετά αλίμονο σε αυτούς που σήμερα τους έχουν στον... κόρφο τους και τους λιβανίζουν για το πόσο καλοί δημοσιογράφοι είναι.

Γενικά μιλώντας, διότι πέρα από τα δύο παραπάνω παραδείγματα μπορεί να υπάρχει παντού, η "εμμονή" είναι ένα "μικρόβιο" που ο καθένας μπορεί να κολλήσει, αλλά μπορεί να απαλλαχθεί σύντομα από αυτό. Αν μείνει όμως για πολύ καιρό μέσα του γίνεται γάγγραινα στην ψυχή και θα την σαπίζει μέρα με τη μέρα και χάνεται το όποιο δίκιο, η όποια αλήθεια, η όποια σωστή και δίκαια κρίση. 

Όλα μαγαρίζονται από την σαπίλα που εκπέμπει από ένα σημείο και μετά η ψυχή των... νοσούντων. Και όσο δείχνεις ανοχή ή κάνεις υπομονή, τόσο αυτοί οι "σάπιοι" ξεσαλώνουν. Κάποτε η ανοχή τελειώνει βέβαια, αλλά πόσες ελπίδες έχεις να "νικήσεις" κάποιον με σαπισμένη ψυχή, αν δεν σαπίσει και η δική σου πρώτα;

ΥΓ: Όπως συμβαίνει συνήθως, στις παραπάνω κατηγορίες ο καθένας μπορεί να βάλει τα δικά του πρόσωπα, μηδέ του υπογράφοντος εξαιρουμένου! 

ΥΓ2: Δεν μιλήσαμε για... θεωρίες συνωμοσίας! Εκεί να δείτε ντοκτορά που έχουν αποκτηθεί στη Βέροια!  

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο