Ανοιχτή επιστολή μαθητή του 2ου ΓΕΛ Βέροιας προς Δήμαρχο και αντιδήμαρχο Παιδείας Βέροιας


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του μαθητή Γιώργου Σπυρινωνίδη:

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αξιότιμη κυρία αντιδήμαρχε παιδείας

Λένε ότι τα γράμματα είναι τα όπλα του φτωχού, τι μένει όμως στον φτωχό, όταν πλέον δεν διαθέτει ούτε τα γράμματα;


Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας πλήττεται από τον νέο CoVid-19, ένα φαινόμενο το οποίο έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές μας σχέσεις με το σχολείο και την εκπαίδευση, την εργασία, το πάρκο, την γειτονιά, τον δήμο.

Γράφω αυτήν την επιστολή πρώτα ως μαθητής, έπειτα ως έφηβους βουλευτής του νομού μας και έφηβος δημοτικός σύμβουλος, επειδή νοιώθω χρέος και καθήκον μου αλλά και όλων των ανθρώπων, να προστατέψουμε το δικαίωμα κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας στην εκπαίδευση.

Συνομιλώ με τους φίλους μου, παρακολουθώ τι γίνεται και η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από μια μερίδα συναδέλφων μου ( της οποίας τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε εδώ https://bit.ly/2K6bkZ2 ), γίνεται πλέον αντιληπτό, ότι πάρα πολλοί από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μου, στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, δεν διαθέτουν Ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό ή ακόμα και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Και καθώς τα μαθήματα προχωράνε με ηλεκτρονικές διαδικασίες, φαίνεται ότι πολλά παιδιά αποκλείονται από ένα θεμελιώδες δικαίωμα τους, την εκπαίδευση. Γιατί συμβαίνει αυτό, θα ρωτήσει κανείς. Γιατί έτυχε να ανήκουν στα χαμηλά στρώματα, να είναι παιδιά μεροκαματιάρηδων, που προσπαθούν με τις μεγαλύτερες τους δυνάμεις να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα μέλλον όπου αυτά θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και να ανθίσουν. Ενδεικτικά σας παραθέτω ένα δείγμα από την θλιβερή εικόνα που σας περιγράφω, στο φροντιστήριο μου, λιγότερο από το ½ των συμμαθητών μου κατέχει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μπορεί να κάνει τις εργασίες του ηλεκτρονικά και να συμμετέχει στο μάθημα. Στο σχολείο, η κατάσταση είναι παρόμοια.

Και ενώ μπορούμε όλοι οι μαθητές ξεκάθαρα να δούμε ότι τα ποσά τα οποία διαθέτετε στην παιδεία, τουλάχιστον για τα λύκεια, είναι ελάχιστα με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι η σκεπή στην αυλή του 2ου ΓΕ.Λ. η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει άχτιστη (τουλάχιστον την τελευταία φορά που πήγα στο σχολείο), το ζήτημα της πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι σημαντικό και μας αφορά όλους.

Εσείς ο ίδιος γράφετε στην ιστοσελίδα του δήμου, ότι μάθατε από μικρός τι σημαίνει ανθρώπινη ανάγκη και διδαχτήκατε την κοινωνική προσφορά. Η κύρια Τζήμα, νυν αντιδήμαρχος παιδείας, δε, ως πρώην εκπαιδευτικός, γνωρίζει πολύ καλά πως είναι μια σχολική τάξη και έχει ζήσει τον παλμό των μαθητών.

Σας καλώ λοιπόν, να δείξετε έμπρακτα την κοινωνική σας προσφορά και να προβείτε στην άμεση προμήθεια ηλ. υπολογιστών ή tablet στις σχολικές μονάδες, τουλάχιστον για τους μαθητές της Γ’ λυκείου και για εκείνους οι οποίοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, με έκτακτα κεφάλαια εκτός του φετινού προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, κρίνεται απαραίτητο να ενισχύσετε και να επεκτείνετε την εμβέλεια του δωρεάν δικτύου Wi-Fi της πόλης μας, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους μαθητές για την πρόσβαση στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης από συσκευές που δεν διαθέτουν κεραίες για σήμα δικτύου κινητής τηλεφωνίας (και επομένως δωρεάν πρόσβασης).

Η δική σας αρωγή στην εκπαιδευτική κοινότητα του δήμου μας, κρίνεται, τώρα, απαραίτητη.

Με τιμή, ένας ακόμα υποψήφιος πανελλαδικών,

Σπυριδωνίδης Γεώργιος.

Αντιπρόεδρος στο 2ο ΓΕ.Λ. Βέροιας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια