Φρόσω Καρασαρλίδου: «Χαριστική» βολή για τις αγροτικές καλλιέργειες, η έλλειψη εργατικών χεριών, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση


ΔΤ: Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση διαθεσιμότητας εργατών γης, απαραίτητων για τις αγροτικές καλλιέργειες, συνυπογράφει η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, επισημαίνοντας ότι με το ξεκίνημα των εργασιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες υπάρχει έντονη έλλειψη εργατικών χεριών. 

Στην κορύφωση των εργασιών, η έλλειψή τους θα οδηγήσει στην αδυναμία συγκομιδής μεγάλων εκτάσεων με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και την εθνική μας οικονομία. Οι περιορισμοί στη μετακίνηση χιλιάδων εργατών, κυρίως αλλοδαπών, που μέχρι σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που απασχολούνται στις εποχικές εργασίες παραγωγής, έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, τα προβλήματα που έχουν προκύψει,  είναι σε δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη, είναι η απαγόρευση μετακίνησης των εργατών με τους αγρότες-εργοδότες προς τα αγροκτήματα. Στις περιοχές όπου υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού, δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία μετακίνησης για την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο για τους εργάτες. Έτσι, και οι αναγκαίες αγροτικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά και οι εργάτες χάνουν τα ημερομίσθιά τους, που είναι το μοναδικό εισόδημα επιβίωσης τους.

Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η απαγόρευση μετακινήσεων εργατών τόσο από άλλες περιοχές της χώρας, όσο και από γειτονικά κράτη που παραδοσιακά αποτελούσαν χώρες προέλευσης εργατών, προς τις περιοχές που έχουν έντονη απαίτηση για εργασία αυτήν την περίοδο.

Και τα δύο έχουν ως τελικό αποτέλεσμα  την αδυναμία εκτέλεσης των απαραίτητων καλλιεργητικών εργασιών και τη συνέχιση της παραγωγής, που είναι ζήτημα επιβίωσης όχι μόνο για τους αγρότες της χώρας, αλλά την κοινωνία και την εθνική οικονομία. Επιπροσθέτως οι  εργασίες στην ύπαιθρο εκτελούνται χωρίς συνωστισμό και άρα δεν εγκυμονούν κινδύνους.

Για όλους αυτούς τους  λόγους,  ερωτώνται οι Υπουργοί: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και οι υπουργοί, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη:

- Εάν προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα και να μεριμνήσουν για την ομαλή και με ασφάλεια, μετακίνηση και απασχόληση των εργατών γης στις αγροτικές εργασίες;

-Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργατών στις περιοχές όπου τώρα ξεκινούν οι εργασίες;

Εάν εξετάζουν τη λύση που τους έχει προταθεί από φορείς των αγροτών για απασχόληση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στις αγροτικές εργασίες της υπαίθρου;

-Πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επιβίωσης των ήδη εγκατεστημένων εργατών γης που δεν μπορούν να μεταβούν σε τόπους όπου μπορούν να εξασφαλίσουν ημερομίσθιο για την επιβίωσή τους;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο