Τα μηνύματα βουλευτών της Ημαθίας για την 198η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας


Τα μηνύματά τους για την 198η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας στέλνουν οι βουλευτές Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Φρόσω Καρασαρλίδου. 

Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών - βουλευτής ΝΔ: 


Σήμερα συμπληρώνονται 198 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας. Χιλιάδες Ναουσαίοι μαρτύρησαν για να μην απαρνηθούν την Πίστη τους και την Αξιοπρέπεια τους.

Χρόνια πολλά Νάουσα!

Τάσος Μπαρτζώκας, βουλευτής ΝΔ:

Ημέρα τιμής και μνήμης, σήμερα, για την Ηρωική Πόλη της Νάουσας!

Η ηρωική αυτοθυσία των γυναικών που προτίμησαν να θυσιαστούν, παρά να παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων σφαγέων, πέφτοντας στα αφρισμένα νερά της Αράπιτσας, μας υπενθυμίζει διαχρονικά τις αξίες και τα ιδανικά των ελεύθερων ανθρώπων!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής ΝΔ:

Σήμερα σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ και μνημονεύουμε στις καρδιές μας το ολοκαύτωμα της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας από τις στρατιές του Εμπού Λουμπούτ, το 1822.

Τιμούμε τον ηρωικό ξεσηκωμό των Ναουσαίων, που σφάχτηκαν κατά χιλιάδες από τους Οθωμανούς, στο όνομα της Ελευθερίας και της Ορθοδοξίας μας.

Σήμερα οι ψυχές μας είναι στους Στουμπάνους, όπου οι ηρωίδες Ναουσαίες γκρεμίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους από τον καταρράκτη της Αράπιτσας, επιλέγοντας τη θυσία παρά τη σκλαβιά και την ατίμωση.

Σήμερα οι καρδιές μας βρίσκονται στο Κιόσκι, όπου πάνω από 1.500 αιχμάλωτοι, άνδρες και γυναικόπαιδα, προτίμησαν την Τούρκικη χατζάρα παρά να αλλαξοπιστήσουν.

Η θυσία των Ναουσαίων, εφάμιλλη αυτής των Μεσολογγιτών και των Σουλιωτισσών, θα έπρεπε να έχει ξεχωριστή και περίλαμπρη θέση στα σχολικά βιβλία και να διδάσκεται όχι ως παραπομπή αλλά ως ιστορικό κεφάλαιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα καταθέσω ταχύτατα σχετικό υπόμνημα στην Υπουργό Παιδείας.

Φρόσω Καρασαρλίδου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ:

Κυριακή του Θωμά. Η Νάουσα θυμάται και τιμά τον ξεσηκωμό της κατά των Τούρκων κατακτητών, που οδήγησε στο Ολοκαύτωμά της, τον Απρίλη του 1822.

Η επανάσταση κατά του αιμοσταγούς τουρκικού ζυγού στη Νάουσα και η μαρτυρική θυσία των κατοίκων της, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα Αντίστασης. Συνθέτει μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της Εθνεγερσίας του 1821. Προβάλλει την μεγάλη αξία της Ελευθερίας ως υπέρτατου αγαθού του Ανθρώπου.

Η Ελληνική Πολιτεία, τιμώντας τη θυσία των Ναουσαίων και την ηρωική πράξη των γυναικών, που δεν θέλησαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων και γκρεμίστηκαν μαζί με τα παιδιά τους στον καταρράκτη της Αράπιστας, στους Στουμπάνους, με Διάταγμα του 1955 χαρακτήρισε τη Νάουσα ηρωική πόλη για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, πλάι στο Μεσολόγγι, το Σούλι και το Αρκάδι.

Μπορεί φέτος λόγω της ιδιότυπης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε να μη μπορούμε να αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές στους άξιους προγόνους μας ρίχνοντας συμβολικά ένα στεφάνι στον χώρο της Θυσίας, μπορούμε ωστόσο να αναλογιστούμε το μεγαλείο ψυχής εκείνων των αγωνιστών, αλλά και το χρέος μας απέναντί τους: να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση των δικαίων της χώρας μας, ακολουθώντας τις αξίες τους, που πρώτοι εκείνοι μας δίδαξαν. Να θυμόμαστε ότι ο αγώνας για Ελευθερία, Ισότητα και Δικαιοσύνη είναι αδιάλειπτος, αναγκαίος και πάντοτε επίκαιρος.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο