Χρ. Γιαννακάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: -«Εκβιαστικό» το 30άρι για μεροκάματο στα χωράφια - Ευθύνη Βρούτση που δεν προχώρησε η λύση με τους άνεργους - Τι λύσεις εξετάζονται


Για πιθανές και ενδεχόμενες λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν την φετινή καλλιεργητική περίοδο, αγρότες και Διαλογητήρια, με την έλλειψη εργατικών χεριών λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ Χρήστος Γιαννακάκης, με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη, στην εκπομπή ΛΑΙΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ 99,6 την Τετάρτη 29/4/2020.

Ο κ. Γιαννακάκης τοποθετήθηκε επίσης στο θέμα του μεροκάματου των 30 ευρώ που ζητά το Σωματείο Εργατών Υπαίθρου, ανέφερε τις κινήσεις που κάνει με εργάτες από Αλβανία, από δομές προσφύγων-μεταναστών και από τη Νότια Ελλάδα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργατικά χέρια, ενώ έδωσε απαντήσεις για τις πρόσφατες ζημιές στις κερασιές και τα χρόνια προβλήματα του ΕΛΓΑ.

-Το μεροκάματο των 30 ευρώ που ζητούν φέτος οι εργάτες υπαίθρου δεν μπορούν να το καλύψουν οι παραγωγοί;

Το εργατικό κόστος είναι το 51% του συνολικού κόστους παραγωγής και η αύξηση που ζητούν οι εργάτες φέτος από τα 23-25 ευρώ στα 30 είναι μια αύξηση της τάξης του 25%. Αυτό τινάζει το κόστος παραγωγής και δεδομένων των χαμηλών τιμών μετά το ρωσικό εμπάργκο και της κακής φετινής κατάστασης, είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι παραγωγοί. Δυστυχώς σε μια τόσο κακή συγκυρία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών, λειτουργούν εκβιαστικά και ανέντιμα απέναντι στους παραγωγούς από τους οποίους έχουν φάει ψωμί τόσα χρόνια.

-Ποιες είναι οι νεώτερες εξελίξεις στο θέμα της εισόδου εργατών από την Αλβανία, δεδομένων των περιορισμών και της έγκρισης που απαιτείται από την αρμόδια επιτροπή και τον κ. Τσιόδρα;

Το βασικό θέμα που συζητούμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη είναι ο τρόπος που θα μπορέσουν να εισέλθουν στην χώρα μας οι εργάτες από την Αλβανία. Η πρόταση που έπεσε αρχικά στο τραπέζι ήταν μέσω της διαδικασίας μετάκλησης. Κατόπιν προσωπικής έρευνας που διενήργησα σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της τοπικής αποκεντρωμένης διεύθυνσης διαπιστώσαμε ότι η υπηρεσία μπορεί να διεκπεραιώσει δικαιολογητικά για μόλις 15 άτομα ημερησίως, που είναι αριθμός ελάχιστος σε σχέση με τις ανάγκες.

Επιπλέον το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλό αφού απαιτείται παράβολο 100 ευρώ και άλλα έξοδα, ενώ θα υπάρξει χρόνος καθυστέρησης με τις προξενικές αρχές. Επομένως αποκλείσαμε αυτή την διαδικασία και προσανατολιζόμαστε είτε στην λύση εισόδου με τουριστική βίζα που είναι ταχεία και απλή, είτε σε κάποια άλλη λύση σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα να υπάρχουν στα σύνορα οι καταστάσεις από την αποκεντρωμένη διοίκηση με τα ονόματα των Αλβανών εργατών που πρόκειται να εργαστούν, να τσεκάρονται στην είσοδο και στην συνέχεια αφού γίνονται τα τεστ για τον κορωνοϊό να παρουσιάζονται στον αγρότη που θα τους θέτει σε καραντίνα 14 ημερών εργαζόμενους.

- Κάνατε παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ και στο αρμόδιο υπουργείο για να απασχοληθεί εγχώριο εργατικό δυναμικό. Υπήρξε κάποια πρόοδος;

Δυστυχώς η πρώτη μας επιδίωξη ήταν να απασχοληθούν Έλληνες άνεργοι και γι’ αυτό ζητήσαμε νομοθετική παρέμβαση για τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας ή του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης, δυστυχώς όμως ο κ. Βρούτσης δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να απασχοληθεί αυτό το εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας με κάποια μεροκάματα το εισόδημά τους, χωρίς όμως να χάσουν τα επιδόματα που λαμβάνουν. Είναι ένα θέμα που αντιμετώπισαν στην Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία και στην χώρα μας είναι ξεκάθαρη ευθύνη Βρούτση που δεν έγινε τίποτα. Ακόμη και η εξαιρετική πρωτοβουλία του δήμου Βέροιας να συγκεντρώσει αιτήσεις ενδιαφέροντος από εργάτες γης είχε αποτέλεσμα μόλις 40 άτομα και αυτά δεν γνωρίζουμε αν έχουν την ποιότητα να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες εργασίες.

- Ποιες άλλες ενέργειες έχετε κάνει για να καλυφθεί η μεγάλη ανάγκη σε εργατικά χέρια;

Δεν έχουμε προκαταλήψεις και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στις δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων για να απασχολήσουμε το εργατικό δυναμικό που βρίσκεται εκεί και διαθέτει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υπάρχουν 12.000 αιτούντες στην Ελλάδα που μπορούν να έρθουν στην περιοχή μας και να εργαστούν φιλοξενούμενοι σε καταλύματα των αγροτών και να πάρουν τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις για ενοίκιο και αγορά οικοσκευής.

Σήμερα μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη με τους τοπικούς δήμους θα συζητήσουμε αυτήν την προοπτική προκειμένου να εργαστούν οι μετανάστες και να διακοπούν τα επιδόματα και βοηθήματα που λαμβάνουν. Παράλληλα είμαστε σε επαφή με εργάτες από τη Ν. Ελλάδα που απασχολήθηκαν στα εσπεριδοειδή, όπως και στη Μανωλάδα στις φράουλες, που αποδεσμεύονται στο τέλος Μαΐου, προκειμένου να καλύψουμε την ζήτηση εργατών. Αυτό επιδιώκω προσωπικά να αυξηθεί η προσφορά εργατικών χεριών για να ελεγχθεί το κόστος. 

- Με την ιδιότητά σας ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ τι έχετε να πείτε στους αγρότες που έπαθαν ζημιά στις κερασιές τους την Μ. Πέμπτη λόγω παγωνιάς;

Έχω ήδη έρθει σε επαφή με τους γεωπόνους του τοπικού καταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας και δυστυχώς μου ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό. Ωστόσο οι ζημιές είναι σημαντικές και θα πρέπει να καλυφθούν. Μπορούμε να καταφύγουμε σε δύο λύσεις. Να υπάρξει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή να καταφύγουμε σε μια διαδικασία που συστήνεται μια επιστημονική επιτροπή από τον αρμόδιο υπουργό και γνωμοδοτεί αν οι συγκεκριμένες ζημιές εντάσσονται στις αποζημιούμενες  ζημιές. Εμείς θα προωθήσουμε και τις δύο διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες.

- Τι απαντάτε στις χρόνια και δικαιολογημένα παράπονα των αγροτών για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ;

Είναι δεδομένο ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ δεν είναι καλά. Πρέπει να δούμε την αναδιοργάνωση των δαπανών, την εξέταση του απαρχαιωμένου συστήματος που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ σύμφωνα με τα προηγούμενα χρόνια με λιγότερες ζημιές και πολύ προσωπικό. Ακόμη δεν έχουμε τις εκτιμήσεις για τις περσινές ζημιές του Ιουλίου, γεγονός για το οποίο δεν φταίνε οι υπάλληλοι, αλλά το σύστημα.

Επιπλέον θα πρέπει να ενισχύσουμε τα ταμεία του ΕΛΓΑ αναίμακτα για τον αγρότη, που ήδη δυσκολεύεται να καλύψει τις υπάρχουσες εισφορές. Προβλέπεται η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 20% επί των συνολικών εισπράξεων του ΕΛΓΑ.

Αυτό σημαίνει ότι στα περίπου 160 εκατ. ευρώ εισπράξεις ετησίως κατά μέσω όρο, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συνδράμει με ένα ποσό περίπου 32 εκατ. ευρώ ετησίως. Από το 2011 και μετά έχουμε λάβει μόλις 4 εκατ. ευρώ και γι’αυτό προσωπικά θα βάλω μπροστά όλους τους συνεταιρισμούς της Κ. Μακεδονίας προκειμένου να διεκδικήσουμε και να πάρουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτά τα χρήματα για τα ταμεία του ΕΛΓΑ. Έτσι θα υπάρξουν τα ταμειακά διαθέσιμα για να αποζημιώνει έγκαιρα τον αγρότη.

- Γιατί δεν προχωρείτε στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι γνωρίζετε τα προβλήματα που δημιουργούνται και δεν επιλύνονται διαφορετικά;

Δεν αγγίζουμε προς το παρόν τον κανονισμό και δεν προχωρούμε στην αναθεώρησή του, γιατί αυτό σημαίνει πρόσθετες καλύψεις που προϋποθέτουν περισσότερα χρήματα που θα ανεβάσουν τα έξοδα του ΕΛΓΑ. Εκτός του κρατικού προϋπολογισμού η μοναδική πηγή εσόδων είναι οι εισφορές των αγροτών που είναι αδύνατο να αυξηθούν, αφού ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τις υφιστάμενες. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει η αναλογιστική μελέτη και να δούμε τι περιθώρια έχουμε για να κινηθούμε ανάλογα.

- Πως κρίνετε την θητεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη;

Αν και ο Μάκης Βορίδης είναι αστός πολιτικός που την γεωργία την γνώριζε κατ’ όνομα διαβάζοντας μόνο από τις εφημερίδες και παρόλο που δεν ήθελε να είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπήκε στο υπουργείο, ασχολήθηκε και έμαθε το αντικείμενο, αφού πρόκειται για έναν ευφυέστατο άνθρωπο, που αντιλαμβάνεται γρήγορα τα πράγματα. Είναι νομικός και μπορεί και δίνει λύσεις εκεί που άλλοι υπουργοί «κολλούσαν», έχει την βούληση να βοηθήσει, αλλά έπεσε σε μια πολύ άσχημη εποχή.

Παρά τα προβλήματα δίνει λύσεις και έχει κύρος και εκτόπισμα στην κυβέρνηση για να επιβάλλει και να διεκδικήσει κάποια πράγματα και ότι  είναι σίγουρα θετικός συντελεστής στην παρούσα κατάσταση.

Δείτε το βίντεο από την ζωντανή μετάδοση της εκπομπής μέσω fb (η συνέντευξη Γιαννακάκη μετά το 30ο λεπτό):Πηγή: laosnews.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια