Armida Plangarica - Εκπρόσωπος Αλβανών μεταναστών Ημαθίας στον ΑΚΟΥ 99,6: «Στηρίζουμε σε αυτή την δύσκολη στιγμή τους Έλληνες αγρότες»


Στην εκπομπή "Λαϊκά και Αιρετικά" του ΑΚΟΥ 99.6, με τους Ζήση Μ. Πατσίκα (εφημ. "Λαός") και Νίκο Βουδούρη (InVeria.gr) μίλησε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 η Armida Plangarica, μέλος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ημαθίας, με αφορμή τη συζήτηση για τα μεροκάματα και τους μετακλητούς εργάτες γης από την Αλβανίας. 

Όπως είπε η κα Plangarica, «σημασία για εμάς έχει η εξασφάλιση της εργασίας και δεν πρέπει να βάλουμε εκβιαστικούς όρους σε μια τόσο δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση» και αναφέρθηκε στην συνεργασία με την Διεπαγγελματική και τον Χρήστο Γιαννακάκη, προκειμένου να βρεθεί λύση, ώστε να φτάσει έγκαιρα και με ασφάλεια το εργατικό δυναμικό από την Αλβανία που κρίνεται απαραίτητο. 

Η εκπρόσωπος των Αλβανών μεταναστών ανέφερε ότι υπολογίζονται σε 10-12.000 εργάτες μόνο για την Ημαθία-Πέλλα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αναλογεί σε αντίστοιχες αντίστοιχες οικογένειες και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα μπορέσουν να απασχοληθούν για όλη την περίοδο των παραγωγών.

Αναφορικά με την αύξηση στο μεροκάματο η κα Πλανγκαρίτσα μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης, την ανάγκη να στηρίξει ο ένας τον άλλο και να μην υπάρχουν πιέσεις και εκβιασμοί. Υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν εκπροσωπεί τους συμπατριώτες της που έχουν συμπορευθεί αρμονικά τόσα χρόνια με τους Έλληνες. Αναγνώρισε επίσης τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τα τελευταία 5 χρόνια, με το εμπάργκο, τις μεγάλες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, τις χαμηλές τιμές και η οποιαδήποτε αύξηση του μεροκάματου κατανοεί ότι είναι δυσβάσταχτη.  

Για το θέμα της ασφάλειας και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, δήλωσε ότι υπάρχει οργάνωση και θα τηρηθεί αυστηρός έλεγχος, με συνεργασία και των δύο πλευρών, προκειμένου να γίνουν τα τεστ και να βεβαιώνεται η ιχνηλασιμότητα για τον καθένα εργάτη ξεχωριστά. Τέλος η εκπρόσωπος του συλλόγου ανέφερε ότι δεν βλέπουν ευκαιριακά την περίπτωση ως ένα τρίμηνο εποχιακής εργασίας, αλλά δίδεται η δυνατότητα να ξεκινήσει από την Ημαθία, έστω και μετά από τόσα χρόνια, οργανωμένη συνεργασία των δύο κρατών σε αυτό τον τομέα και να αναπτυχθεί και σε άλλα επίπεδα. 

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη της Armida Plangarica, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω fb (η συνέντευξη από το 29΄ 45΄΄ λεπτό):



Πηγή: laosnews.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο