Φυσικό Αέριο στη Βέροια: Η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το "άδειασμα" στις Περιφέρειες και οι ιδιώτες που περιμένουν


Διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ την περίοδο 2020-2024 επιχειρεί να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι η απένταξη περιοχών από τον σχεδιασμό, μεταξύ των οποίων και η Βέροια, είναι αποτέλεσμα του ισχύοντος κανονισμού της ΡΑΕ, που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου εκφράζεται η βούληση για κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα, ωστόσο δεν είναι σαφές το πότε τελικά θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα. 

Αν και το Υπουργείο αναφέρει ότι στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ, τίθεται πλέον υπό αίρεση το θέμα και σε κίνδυνο η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ που υλοποιεί η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. 

Από την άλλη, εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες στις Περιφέρειες, αφού - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση - το Υπουργείο "καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων". 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Βέροιας το θέμα είχε κολλήσει στην σχετική αδειοδότηση του υποσταθμού αποσυμπίεσης στην Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (7/5) στην εκπομπή "Λαϊκά και Αιρετικά" του ΑΚΟΥ 99,6 ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Και, όπως όλα δείχνουν, προφανώς δεν ισχύσουν όσα διεμήνυε στις 28 Ιανουαρίου 2020 ο Ημαθιώτης υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ότι τα έργα θα ξεκινήσουν τέλος του 2020... 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 

Αναφορικά με τις πληροφορίες που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει κατά την έγκριση του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το επιχειρηματικό της πλάνο, επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ –που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ-, είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν –με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται τέλος ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια