Ο "αφορισμός" του πρώην Καλαβρύτων και το ηχηρό "άδειασμα" της Ιεράς Συνόδου (βίντεο)


Αν και έχει μερικούς μήνες που έφυγε από την ενεργή εκκλησιαστική δράση, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος συνεχίζει να προκαλεί σχόλια (πολλά δυσμενή και κάποια κολακευτικά είναι η μαύρη αλήθεια) με τις πράξεις του, φτάνοντας στο σημείο να... αφορίσει τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. 

Βεβαίως, όπως έσπευσε να απαντήσει η Ιερά Σύνοδος - αδειάζοντας ξεκάθαρα τον πρώην Καλαβρύτων - κανένας αφορισμός ή... ανάθεμα από έναν μεμονωμένο και μάλιστα σχολάζοντα (συνταξιούχο) μητροπολίτη δεν έχει καμία ισχύ. 

Το βίντεο με τον "αφορισμό"
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: 

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977): «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

google news