Ο Μητροπολίτης Βεροίας για άνοιγμα των Εκκλησιών, μέτρα προστασίας και επόμενη μέρα - Συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99,6 (βίντεο)


Για τις προετοιμασίες της Μητρόπολης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ενόψει του ανοίγματος των εκκλησιών την ερχόμενη Κυριακή 17 Μαΐου 2020 μίλησε την Παρασκευή (15/5) ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην καθημερινή εκπομπή του ΑΚΟΥ 99,6 "Λαϊκά και Αιρετικά", με τους Νίκο Βουδούρη (InVeria.gr) και Ζήση Μ. Πατσίκα (εφ. "Λαός"). 

Ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι το πρωί της Παρασκευής διοργάνωσε συνάξεις ιερέων σε Νάουσα και Βέροια και το απόγευμα της ίδιας μέρας πρόκειται να γίνει στην Αλεξάνδρεια, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για το πως πρέπει να ανοίξουν οι εκκλησίες, πως θα τηρηθούν τα μέτρα κλπ. 

Ειδικά για το θέμα των μέτρων ασφαλείας ο κ. Παντελεήμων εξέφρασε δημόσια την παράκληση να τηρηθούν τα προβλεπόμενα με απόλυτο τρόπο, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. 

Όπως είπε, θα λειτουργήσουν όλοι οι ενοριακοί ναοί κανονικά και σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν και δεύτερες Θ. Λειτουργίες σε ενορίες που διαθέτουν παραπάνω από έναν ιερείς (πχ θα λειτουργήσει ο Μητροπολιτικός Ναός και το διπλανό παρεκκλήσιο της Παναγίας Φανερωμένης, οι Ναοί του Αγ. Στεφάνου και Αγ. Σπυρίδωνος από την ενορία Αγ. Ιωάννου Ελεήμονος, ο Νέος και ο Παλαιός Ναός των Αγ. Αναργύρων Βέροιας κ.α.). 

Βεβαίως, τα μεγάφωνα θα είναι κανονικά ανοιχτά, ώστε να μπορεί να υπάρχει κόσμος και εκτός των Ναών, πάντα τηρώντας τις αποστάσεις, ενώ την ώρα της Θείας Κοινωνίας θα μπορούν οι πιστοί με τάξη να κοινωνούν και να βγαίνουν και πάλι εκτός του Ναού. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη Κυριακή θα είναι "δοκιμαστική" και όλοι θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα. Άλλωστε, τα συγκεκριμένα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 5 Ιουνίου και, όπως είπε και ο Μητροπολίτης, αν όλα πάνε καλά θα υπάρξουν νέα δεδομένα. 

Σχετικά με την τέλεση Θείων Λειτουργιών και μυστηρίων εκτός Ναών ο Μητροπολίτης σημείωσε πως η Ιερά Σύνοδος δεν έχει δώσει σχετική έγκριση, ενώ για τα "Παύλεια" σημείωσε ότι θα διεξαχθούν και φέτος, έστω διαφορετικά, και ίσως φέτος να παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος της εκδηλώσεις, καθώς θα μεταδοθούν μέσω του διαδικτύου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις προσπάθειες του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης Βεροίας, που ανέλαβαν το έργο της ζωντανής μετάδοση Ακολουθιών με υψηλές προδιαγραφές, καλή ποιότητα εικόνας και ήχου, σκηνοθεσία κλπ. «Είναι ένα μέσο και αυτό (το διαδίκτυο) που αν το χρησιμοποιήσουμε προς Δόξαν Θεού, θα ωφελήσει τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης, σημειώνοντας πως τις μεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών που μεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Μητρόπολης τις παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου, από κάθε γωνιά της γης.  

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Βεροίας, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του fb:Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια