Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου, το ωράριο και οι κανόνες


Τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες, τη Δευτέρα 4 Μαΐου, παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαΐου 2020 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι επιχειρήσεις που ανοίγουν την Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 είναι: 

Λιανικό εμπόριο βιβλίων, λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης, λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού, λιανικό εμπόριο ανθών, υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, τα ΚΤΕΟ, δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων, καθώς επίσης και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι κανόνες
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, κυρίως, όπως την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών, όπου απαιτείται, την τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τις παραβάσεις των κανόνων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Μάλιστα μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1520 του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν τυχόν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Το ωράριο 
Οι δραστηριότητες που η λειτουργία τους επιτρέπεται από Δευτέρα 4 Μαΐου, οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα, με ώρα έναρξης στις 10:00 π.μ. (Δείτε την σχετική ανακοίνωση για τα καταστήματα της Βέροιας)

Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων, παραδείγματος χάρη σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία κλπ., παραμένει ως τις 9/5 από Δευτέρα έως Παρασκευή 7 το πρωί ως 9 το βράδυ και τα Σάββατα από 7 το πρωί ως 8 το βράδυ. Παραμένουν σε ισχύ αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές, ως προς την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, δύναται να είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Αποστάσεις και σχετικά θέματα
Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα και είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους, ενώ παραμένει ισχυρή σύσταση χρήσης για τους πελάτες.

Επίσης, σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, pilates και personal training, απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιοδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθενται σε επαναλειτουργία υπό όρους, υποχρεούνται με έντυπο και ηλεκτρονικό τρόπο να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.

Οι παραγγελίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα για προϊόντα που ανήκουν σε κωδικούς δραστηριότητας που παραμένουν σε αναστολή για πώληση εντός καταστημάτων, εκτελούνται μόνο με αποστολή στον τόπο παράδοσης του πελάτη.

Όπου γίνεται αναφορά στην υποχρεωτική διατήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών, νοείται αυτό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων είναι υποχρεωτική, μόνο στο προσωπικό που μεταχειρίζεται τυποποιημένα προϊόντα, τρόφιμα, ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό για τους πελάτες.

Παραμένει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 15 τετραγωνικά μέτρα σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Την Κυριακή 3/5, τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4177, περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.

Επίσης, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται μόνο 40% από τα επιτρεπόμενα άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο των καταστημάτων, των επιτρεπόμενων εντός του χώρου αριθμό ατόμων. Ο αριθμός των ατόμων υπολογίζεται σύμφωνα με το εμβαδόν της επιφάνειας του κυρίως χώρου του καταστήματος.

Ο υπολογισμός των επιτρεπόμενων ατόμων
Ο κανόνας υπολογισμού των επιτρεπόμενων ατόμων εντός των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που επαναλειτουργούν είναι ο εξής.

Σε καταστήματα έως 20 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά, δηλαδή εργαζόμενοι και πελάτες. Σε καταστήματα από 20 έως τετραγωνικά 100 μέτρα, επιτρέπονται 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια από 20 έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Και άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπονται 12 άτομα, συν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα για την επιφάνεια άνω των 100 μέτρων.

Τρία παραδείγματα υπολογισμού:

Κατάστημα 18 τετραγωνικών μέτρων: είναι μικρότερο των 20 τετραγωνικών μέτρων, επομένως επιτρέπονται 4 άτομα συνολικά εργαζόμενοι και πελάτες.

Κατάστημα 80 τετραγωνικών μέτρων: επιτρέπονται έως τα 20 τετραγωνικά 4 άτομα και στη συνέχεια από τα 20 έως τα 80 τετραγωνικά ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Επομένως, στο κατάστημα των 80 τετραγωνικών μέτρων, επιτρέπονται συνολικά 10 άτομα.

Κατάστημα 130 τετραγωνικών μέτρων: επιτρέπονται ως τα 100 τετραγωνικά 12 άτομα και από τα 100 έως τα 130 τετραγωνικά 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Επομένως, επιτρέπονται συνολικά 14 άτομα, εργαζόμενοι και πελάτες.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο