Τα μηνύματα των βουλευτών Ημαθίας για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους 4 βουλευτές Ημαθίας:


Απόστολος Βεσυρόπουλος

Η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων έχει καταγραφεί στη συλλογική ιστορική μας μνήμη.
Τιμούμε τα αθώα θύματα, που σφαγιάστηκαν, στην πιο ειδεχθή προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου, στη σύγχρονη ιστορία.
Οι Έλληνες του Πόντου αποτελούν ζωντανό κομμάτι αυτού του τόπου.
Έχουν ψυχή και καρδιά.


Τάσος Μπαρτζώκας 

«Σήμερα, 101 χρόνια μετά την τραγωδία της γενοκτονίας των Ποντίων, δε λησμονούμε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ιστορίας, κατά των Ελλήνων. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, η οποία παραμένει ζωντανή. Παρά το γεγονός ότι απογοητευόμαστε βαθιά, που η, απολύτως ξεκάθαρα γενοκτονική πολιτική των Νεότουρκων, δεν έχει τύχει της παγκόσμιας και καθολικής αναγνώρισης που της αξίζει, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι΄αυτήν. Ο Ποντιακός ελληνισμός υπέστη γενοκτονία!»


Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Η επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μία ημέρα οδύνης, αλλά κυρίως μία ημέρα μνήμης για ολόκληρο το Γένος μας και την πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Οι σφαγές, οι βιασμοί και οι εξορίες πάνω από 350.000 Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ και τους συνεχιστές του, αποτελεί μία από τις πλέον μαύρες σελίδες στην σύγχρονη Ιστορία.

Ευτυχώς, όμως, δεν κατόρθωσαν ούτε να σβήσουν τη λάμψη του ηρωισμού και της αυτοθυσίας του Ποντιακού Λαού, ούτε να βυθίσουν στη λησμονιά την αγάπη τους για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ως Έλληνες, οφείλουμε να στείλουμε ηχηρό το μήνυμα στην Τουρκία, ότι οφείλει επιτέλους να αναγνωρίσει ρητά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη, για όλα τα δεινά που προκάλεσε σε έναν υπερήφανο, προοδευτικό Λαό που για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια έζησε δημιουργικά και ειρηνικά στον Ιστορικό Πόντο, παράγοντας έναν Πολιτισμό, οι ρίζες του οποίου είναι βαθιές και στέρεες ακόμα και σήμερα, παρά την τραγωδία και τον ξεριζωμό.

Αποτελεί χρέος της Πολιτείας μας να διατηρήσει ζωντανά στις νεότερες γενεές τα διδάγματα της τραγωδίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελεί χρέος όλων των Ελλήνων να σπάσουν επιτέλους το απόστημα της λήθης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και να διεκδικούν διαρκώς την αναγνώρισή της από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.


Φρόσω Καρασαρλίδου

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους.

Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον.

Σήμερα δεν αρκεί μόνο να θυμόμαστε. Δεν αρκεί να νοσταλγούμε. Χρειάζεται να στοχαστούμε και να μάθουμε. Να αντλήσουμε διδάγματα από τα προγονικά μας παθήματα. Εμείς, που υποστήκαμε όλα αυτά τα δεινά, που κληρονομήσαμε τις αβάσταχτες μνήμες των προγόνων μας, οφείλουμε να καταδικάζουμε κάθε εθνικιστική ή απολυταρχική αντίληψη εξόντωσης ολόκληρων λαών και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που καλούνται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να πάρουν τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο