Τα μηνύματα του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και των Δημάρχων Βέροιας και Νάουσας για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού


Μηνύματα για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στέλνουν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας



Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας


Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο σύνολο του Ελληνισμού.  Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, για ένα φρικτό και προσχεδιασμένο έγκλημα καθώς 353.000 Πόντιοι έπεσαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου της περιοχής του Πόντου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και πρωτοφανών αγριοτήτων. 

Έχουμε καθήκον να τιμούμε διαρκώς τα θύματα της Γενοκτονίας, έχουμε χρέος να παραμένει άσβεστη η μνήμη της, οφείλουμε να θυμόμαστε για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές και ο αγώνας για την επίσημη διεθνή αναγνώρισή της, πρέπει να είναι διαρκής μέχρι να έλθει η δικαίωση, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας 

Δήμαρχος Βέροιας 

Η 19Η Μαΐου είναι ημέρα εθνικής μνήμης και θλίψης, ημέρα απόδοσης φόρου τιμής προς τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι εθνική και ιστορική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τη σημερινή μέρα, να μη ξεχάσουμε ποτέ την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους προγόνους μας που χάθηκαν τόσο άδικα στο βωμό του τουρκικού εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας που χαρακτήριζε το κεμαλικό καθεστώς. 

Για πολλούς από εμάς, οι προσωπικές αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων μας παραμένουν νωπές, κρατώντας άσβεστη τη μνήμη των νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και του άγριου ξεριζωμού όσων κατάφεραν να γλυτώσουν τη σφαγή.  

Αντίστοιχα, έχουμε εμείς οι ίδιοι πλέον το χρέος να μεταφέρουμε τις αφηγήσεις αυτές προς τις νεότερες γενιές ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τα χιλιάδες θύματα της ποντιακής γενοκτονίας. 

Σήμερα 101 χρόνια μετά, ψύχραιμα, αντικειμενικά και χωρίς αισθήματα εκδίκησης θα πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία και να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της διεθνούς νομιμότητας. 

Οι Πόντιοι αλλά και όλοι οι Έλληνες δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ούτε να σταματήσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μόνο τότε θα δικαιωθεί η θυσία των προγόνων μας.

Αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας.   

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης
Δήμαρχος Βέροιας


Δήμαρχος Νάουσας

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την ημέρα αυτή, θλίψης και ιστορικής μνήμης, αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων με τραγικές συνέπειες.

Ο ποντιακός ελληνισμός και οι απανταχού Έλληνες τιμούμε τους 353.000 νεκρούς, θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, που έγινε μέσω μαζικών εκτελέσεων και ανείπωτων αγριοτήτων. 

Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της σύγχρονης ιστορίας και του Γένους μας.

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη και η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί χρέος για όλη την ανθρωπότητα.

Νικόλας Καρανικόλας
Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας


(Στη φωτογραφία του Χαράλαμπου Καπουρτίδη, το Δημαρχείο Βέροιας φωταγωγημένο στα χρώματα της Γενοκτονίας)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο