Τι γίνεται στον Έβρο; Έχουμε νέο "Αττίλα" και το μαθαίνουμε μέσω... Λονδίνου;


Την κοινή δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα και Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα (ακόμη και της βρετανικής "The Sun") σχετικά με την κατάληψη από τουρκικές δυνάμεις έκτασης (περί τα 16 στρέμματα) στον ποταμό Έβρο, κοντά στις Φέρες. 

Επίσης, αρνητικά σχολιάζει και το ΚΙΝ.ΑΛ. μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στην κοινή δήλωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο αναφέρεται: 
                                                                               

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει. 

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο. 

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής για τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στην ΕΡΑ για την κατάσταση στον Έβρο

Το απόσπασμα της συνέντευξης στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τι είχε δηλώσει ο Υπουργός Εξωτερικών

Μιλώντας στον ρ/σ «Α’ Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει το θέμα. «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», είχε δηλώσει στις 20 Μαΐου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο προχώρησε αργότερα σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο