Τουρκικό ΥΠΕΞ: "Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα στον Έβρο" - Νέες διαστάσεις στο "ανύπαρκτο" κατά το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. θέμα


Νέα διάσταση έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαΐου η Άγκυρα στο ζήτημα που έχει προκύψει στη νότια πλευρά του Έβρου, καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δια του εκπροσώπου του Χάμι Ακσόι, αναφέρει ότι "δε θα ανεχθεί τετελεσμένα" όσον αφορά στα χερσαία σύνορα του Έβρου.

"Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926" , αναφέρει η Τουρκία, επικαλούμενη "φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες".   

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητεί τη σύγκληση τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος.   

Αναλυτικά η τουρκική ανακοίνωση:

«Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών» των χερσαίων συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας. 

Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε σημείωμα στις 11 Μαΐου 2020 ζητώντας από την Ελλάδα να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα. 

Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκοελληνικά χερσαία σύνορα το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά λόγω φυσικών και τεχνητών παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926. 

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων. 

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών. 

Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό»

Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.: "Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις" 

Μέσω μίας σύντομης ανακοίνωσης που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τα τεκταινόμενα στον Έβρο, διευκρινίζει πως δεν υπήρξε πότε κατάληψη ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις.  

"Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις", σημείωσε χαρακτηριστικά το ΥΕΘΑ. "Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι "καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος" στον Έβρο κι έκανε λόγο για "διασπορά fake news". «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.  

"Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα" σημείωσε το απόγευμα του Σαββάτου σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε πάντως το βράδυ της Παρασκευής (22/5) σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το ζήτημα.


Πολιτική αντιπαράθεση και ερωτήματα

Τα δημοσιεύματα περί παραμονής τις τελευταίες εβδομάδες στοιχείων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για ανεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με επακόλουθο να θερίζει πλέον τις θύελλες, κάνει λόγο η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της το βράδυ του Σαββάτου.

"Κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια που σήμερα είδε μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του να τον καταγγέλλουν δημοσίως. Η Νέα Δημοκρατία θερίζει πλέον τις θύελλες που έσπειρε με την ανεύθυνη στάση της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να ξεσπάσει. Όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δεν τα βάζεις με τη πραγματικότητα.

Κι επειδή η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, περιμένουμε ακόμη τις δέουσες απαντήσεις και εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε και που δεν αφορούν μόνο τον ΥΠΕΞ, αλλά λόγω της κρισιμότητας τους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

1.  Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα  από το ΥΠΕΞ;

2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι "δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα";

3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δημοσιεύματα διεθνών Μέσων

Το ζήτημα προέκυψε για τη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά media στο σημείο φέρονται να βρίσκονται 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας, ενώ φέρονται να έχουν στρατοπεδεύσει υψώνοντας και τουρκική σημαία. Ανάλογο ρεπορτάζ δημοσίευσε και η γερμανική Bild.

Η όλη διαφορά εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει, με την εν λόγω έκταση να φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.  

Τόσο το δημοσίευμα της Καθημερινής όσο και βρετανικά ΜΜΕ έγραφαν πως παρότι η διαφορά υπήρχε και στο παρελθόν, τώρα η παρουσία τουρκικών ενστόλων είναι "σταθερή".

Πηγή: news247.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο