Ανοιχτή πληγή οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ - Τι λένε αγρότες, Αστυνομία και ΔΕΔΔΗΕ


Με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο περιέγραψε στα Λαϊκά και Αιρετικά στον ΑΚΟΥ 99.6, (με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη) ο Φίλιππος Πειμανίδης, ένας από τους αγρότες στα Παλατίτσια, την κλοπή για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, των μετασχηματιστών της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτούν τις γεωτρήσεις τους για να ποτιστούν οι καλλιέργειές τους. 

Αγανακτισμένος από τον δαίδαλο της γραφειοκρατίας που αντιμετώπισαν, αφού μετά το συμβάν προσπαθούν να βρουν άκρη στην ΔΕΗ για να αντικατασταθούν οι μετασχηματιστές και όπως είπε χαρακτηριστικά, τους παραπέμπουν από υπεύθυνο σε υπεύθυνο. Τελικά έλαβαν την διαβεβαίωση ότι άμεσα και κατά προτεραιότητα θα διευθετηθεί το θέμα, ωστόσο ανησυχούν για το τι σημαίνει άμεσα, αφού οι καλλιέργειές τους αν μείνουν απότιστες πάνω από 5 ημέρες θα καταστραφούν. 

Στο ερώτημα αν κατήγγειλαν την κλοπή στην Αστυνομία, ο κ. Πειμανίδης απάντησε ότι παρόλο που και από την ΔΕΗ τους προέτρεψαν να πάνε στην  Αστυνομία, στην Ασφάλεια τους ενημέρωσαν ότι δεν έχουν δικαιοδοσία να καταγγείλουν οι ίδιοι την κλοπή, παρά μόνο η ΔΕΗ που είναι ιδιοκτησία της τα κλεμμένα υλικά. Αυτοί δηλαδή που δεν έχουν πλέον ρεύμα στις πομόνες τους  λόγω κλοπής που γίνεται δίπλα στα χωράφια τους δεν μπορούν να το καταγγείλουν… 


Κατηγορηματικά ανέφερε ο αγρότης από τα Παλατίτσια, ότι για την κλοπή χρειαζόταν ιδιαίτερη οργάνωση, αφού λόγω του βάρους των μετασχηματιστών, αλλά και του ύψους που βρίσκονται, απαιτείται γερανός και άτομα για να τους κατεβάσουν. Σημειωτέον  ότι η κλοπή έγινε μόλις 300 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού και δείχνει το θράσος και την αποφασιστικότητα των κλεφτών.  

«Από δω και πέρα δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Έχουμε χωριστεί σε περιπολίες ανά δύο άτομα όλο το βράδυ και περιπολούμε για να μην μας κλέψουν τις παραγωγές, για να μην κλέψουν τους μετασχηματιστές», ανέφερε με ένταση ο αγρότης. Υπάρχουν λύσεις που πρέπει να βρει η ΔΕΗ για να διαφυλάξει την περιουσία της, που είναι και δημόσια περιουσία. Χωρίς να είμαστε ειδικοί ακούμε ότι θα μπορούσαν να «τσιπάρουν» τους μετασχηματιστές για να εντοπίζονται, ίσως να τους ανέβαζαν ακόμη πιο ψηλά, ενώ ένα ακραίο μέτρο θα ήταν να βάλουν ηλεκτροφόρα προστασία με μια ειδοποίηση για να μην μπορεί και να μην τολμά ούτε να πλησιάζει κάποιος». 

Η άποψη του Διευθυντή Αστυνομίας Ημαθίας


Για το θέμα ο «Λαός» επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας Διονύση Κούγκα, ο οποίος μας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που δυστυχώς αυτές οι ομάδες κλεφτών λυμαίνονται τον κάμπο και συνεχώς χτυπούν σε αγροτικές περιοχές που είναι δύσκολη η φύλαξη από την αστυνομία.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι είναι λανθασμένη η πρακτική της ΔΕΗ να στέλνει συγκεντρωτικά καταστάσεις με τα σημεία που έχουν γίνει κλοπές, αφού όμως έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος, ακόμη και 2 μήνες και πλέον έχουν χαθεί στοιχεία και υλικά που θα βοηθούσαν στην εξιχνίαση των κλοπών. Μάλιστα ο κ. Κούγκας ανέφερε ότι έχει και ο ίδιος αποστείλει έγγραφα προς την ΔΕΗ ζητώντας την άμεση καταγγελία των κλοπών για να μπορεί η αστυνομία να κάνει την δουλειά της.

Στο ερώτημα γιατί δεν ακολουθεί η αστυνομία την πορεία του χαλκού, δηλαδή να ψάξει επιχειρήσεις που μπορεί να καταλήγουν τα κλοπιμαία και είναι πολύ συγκεκριμένες, ο κ. Κούγκας απάντησε ότι είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί ότι τα κομμάτια χαλκού που θα βρουν είναι αυτά που εκλάπησαν. Τις περισσότερες μάλιστα φορές προλαβαίνουν λιώνουν τον χαλκό, επομένως με αλλοιωμένο το προϊόν της κλοπής είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν οι δράστες ή να απαγγελθούν κατηγορίες, συμπληρώνει. Καταλήγει ο Αστυνομικός Διευθυντής λέγοντας ότι δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να κυνηγηθεί το κύκλωμα του κλεμμένου χαλκού είναι φορολογικά, με την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών που μπορούν να εντοπίσουν τον κλεμμένο χαλκό από την έλλειψη παραστατικών.  

Τι λέει ο  διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Βέροιας


Απαντώντας στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των αγροτών, ο διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ περιοχής Βέροιας κ. Παύλος Τσακαλίδης, μιλώντας στον «Λαό» επεσήμανε ότι είναι οι  πρώτοι  που κατανοούν και στεναχωριούνται για το πρόβλημα και την κατάσταση των αγροτών που δεν μπορούν να ποτίσουν πάνω στην παραγωγή, αλλά «πολλές φορές δεν μπορούμε να βοηθήσουμε διότι ο μετασχηματιστής δεν είναι ένα όργανο μικρό και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, είναι ένας σημαντικός εξοπλισμός», λέει ο κ. Τσακαλίδης προτείνοντας κάποιες λύσεις που μπορούν να μειώσουν αυτά τα φαινόμενα όπως:

-Να «αποκοπούν» οι δρόμοι πώλησης των κλοπιμαίων και να ελέγχονται οι αγοραστές ή οι μονάδες-επιχειρήσεις που αγοράζουν και λιώνουν τον χαλκό,

- Να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος για όσους συλλαμβάνονται και συναλλάσσονται σε περιπτώσεις κλοπών, όχι μόνο μετασχηματιστών αλλά και όποιων υλικών δικτύου κοινής ωφέλειας

-Να τοποθετήσουν οι αγρότες στις αρδευτικές εγκαταστάσεις τους, όπου μπορούν στα χωράφια τους, συναγερμούς που θα τους ειδοποιούν όταν κόβεται το ρεύμα, ενημερώνοντας άμεσα τη ΔΕΗ ή την Αστυνομία 

-Και να οργανώσουν και οι ίδιοι περιπολίες, αφού δεν επαρκεί η αστυνομία ούτε το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να προφυλάξουν τους μετασχηματιστές, «διότι αυτοί είναι που υφίστανται τη μεγάλη ζημιά και δυστυχώς δεν  μπορούμε να βοηθήσουμε, παρ’ ότι το θέλουμε πάρα πολύ», προσθέτει ο κ. Τσακαλίδης, χαρακτηρίζοντας «μάστιγα» το φαινόμενο αυτό για τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλη τη χώρα.

 Διευκρινίζει μάλιστα ότι κάποιες από τις προτάσεις των αγροτών, όπως π.χ. να στηριχθούν σε υψηλότερο σημείο οι μετασχηματιστές, δεν απέφερε αποτέλεσμα, ενώ η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων αποτρεπτικών υλικών είναι μια πολύ επικίνδυνη μέθοδος, κυρίως για τους ανυποψίαστους.


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο