Τι μπορείτε να κάνετε για τα πρησμένα πόδια;


Τον τελευταίο καιρό παρατηρείτε ολοένα και πιο συχνά ότι έχετε πρησμένα πόδια και όπως είναι επόμενο, αναρωτιέστε σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί συνιστούν μερικές από τις πιο συχνές αιτίες για τη δημιουργία οιδήματος στην περιοχή των ποδιών, εκδηλώσεις που σχετίζονται άμεσα με φλεβολογικής φύσεως πάθηση. Συμβαίνει ωστόσο, να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η ύπαρξη καρδιακών και άλλων σοβαρών για την υγεία του οργανισμού νόσων.

Δείτε παρακάτω, τι χρειάζεται να κάνετε αν τα πόδια σας τείνουν να πρήζονται και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ενοχλήσεις που σας προκαλούν.

Τι μπορεί να φταίει και τα πόδια πρήζονται

Το παθολογικό πρήξιμο στα πόδια εμφανίζεται σε σημαντική μερίδα ανδρών και γυναικών, είτε απότομα είτε αργά, και οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: στην κατακράτηση υγρών ή και σε κάποια φλεγμονή που εντοπίζεται σε τραυματισμένους ιστούς ή αρθρώσεις.

Σε περιπτώσεις ασθενών με κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να καταδεικνύει την ύπαρξη άλλης πάθησης στον οργανισμό, όπως: χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, λεμφοίδημα, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις θυρεοειδούς και λοιπά.

Βέβαια, σε κάποιους ασθενείς το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η εγκυμοσύνη, ή να δημιουργείται εξαιτίας της πολύωρης ορθοστασίας ή και καθιστής στάσης.

Επομένως, προκειμένου να είστε σίγουροι για τις αιτίες που σας προκαλούν οίδημα στα κάτω άκρα, αυτό που χρειάζεται να κάνετε αρχικά είναι να απευθυνθείτε σε έναν ιατρό.

Είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι παράγοντες που σας προκαλούν το πρήξιμο διότι αυτό ενδέχεται να καταδεικνύει την ύπαρξης ενός άλλου προβλήματος υγείας, που τώρα αγνοείτε.

Τις περισσότερες φορές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το πρήξιμο στα πόδια οφείλεται στην ύπαρξη φλεβολογικής πάθησης. Συχνά οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που εμφανίζονται στα πόδια συνοδεύονται από οίδημα που εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή των αστραγάλων.

Αν ο ασθενής βρίσκεται στα αρχικά στάδια της φλεβολογικής πάθησης, το πρήξιμο στα πόδια υποχωρεί τα βράδια, οπότε ο οργανισμός ξεκουράζεται, αλλά επανέρχεται την επόμενη ημέρα με τη δραστηριοποίηση των άκρων.

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε το οίδημα

Οι παράγοντες που προκαλούν οίδημα στα πόδια σας μπορεί να αποκαλυφθούν αφότου ο ιατρός μελετήσει το ιατρικό ιστορικό σας, σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί.

Αν το πρήξιμο στα δικά σας πόδια σχετίζεται με τη φλεβική ανεπάρκεια, τότε ο ειδικός συστήνει να προχωρήσετε σε θεραπεία των ευρυαγγειών και των κιρσών και στη χρήση ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, οι οποίες ασκούν αρκετή πίεση χαμηλά στα πόδια ελαττώνοντας τη λίμναση του αίματος και κατ’ επέκταση το οίδημα.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο των ποδιών είναι να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Αν η εργασία σας απαιτεί πολύωρη καθιστή στάση ή ορθοστασία, τότε η σωματική δραστηριότητα θεωρείται επιτακτική.

Σε ορισμένους ασθενείς, ειδικά σε περιστατικά ατόμων με παχυσαρκία, συστήνεται η μείωση στην πρόσληψη αλατιού, καθώς είναι γνωστό πως το αλάτι επιδεινώνει τα οιδήματα, καθώς κατακρατά επιπλέον υγρά από το σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση του πρηξίματος στα πόδια, δεν μπορεί να απομονωθεί και να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αιτίες που το προκαλούν. Γι αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, ειδικά αν το οίδημα δεν υποχωρεί στη διάρκεια της νύχτας, οπότε ξεκουράζεστε, είναι να κλείσετε το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού με τον ιατρό σας για να λάβετε κατάλληλες και εξατομικευμένες κατευθύνσεις.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο