ex-Αιρετικά: Αυτά που δεν γράφτηκαν για τα εγκαίνια της γέφυρας Κούσιου...


Στον απόηχο της... φιέστας των εγκαινίων της Γέφυρας Κούσιου στη Βέροια, η οποία - από όποια πλευρά και αν το δεις - ήταν ένα σημαντικό γεγονός, είδαμε, ακούσαμε ή αντιληφθήκαμε τα παρακάτω:




  • Παρά τις εκκλήσεις, τα διάσπαρτα αντισηπτικά και τις... εκκλήσεις, δεν υπήρξαν επαρκή μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και... προσοχής!

  • Ο Δήμαρχος στάθηκε δίπλα στον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους ιερείς, ενώ παραδίπλα (σε ευδιάκριτη θέση) ήταν οι Άρης Λαζαρίδης (πολιτικά υπεύθυνος του έργου), Κώστας Τσιλογιάννης (πρόεδρος Διαχειριστικής Επιτροπής Δωρεάς και Γ.Γ. του Δήμου) και  Πέτρος Κουτόβας (συνεχιστής της επιχείρησης των δωρητών και εκπρόσωπός τους όσο ήταν εν ζωή).

  • Η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου έστεκε δίπλα στην πρώτη γραμμή των καλεσμένων και μόνο όταν ήρθε η ώρα της κορδέλας την είδαμε να πλησιάζει (φορώντας μάσκα, μία από τις λίγες μάσκες που είδαμε). Μάλιστα, έχουμε την εντύπωση πως ήθελε να κόψει ένα κομματάκι της κορδέλας, κάτι που δεν έγινε. 

  • Υπήρχαν πολλές παρουσίες που σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται του... κλίματος Βοργιαζίδη, ωστόσο επέλεξαν να παραστούν προφανώς για να τιμήσουν τους δωρητές ή/και επειδή είχαν και αυτοί συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου. Μεταξύ αυτών ο Παύλος Παυλίδης, ο Αντώνης Τσιάρας και ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου (ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις 2 θητείες Ουσουλτζόγλου και σήμερα αντιπολίτευση και οι άλλοι δύο επίσης διατελέσαντες δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Δωρεάς). 

  • Υπήρχαν όμως και απουσίες... Όπως του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Δάσκαλου, επί αντιδημαρχίας του οποίου θεμελιώθηκε το έργο, αλλά και των πρώην Δημάρχων Γιάννη Χασιώτη και Χρήστου Σκουμπόπουλου, επί Δημαρχείας των οποίων είχαν γίνει μελέτες ή ενέργειες για την γέφυρα. Ο έτερος εν ζωή πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Βλαζάκης ήταν παρών.

  • Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης εμφανίστηκε ολίγον απολογητικός προς τους δωρητές, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι κράτησε και σαφείς αποστάσεις από την πρώην Δήμαρχο... Ίσως να κάνουμε και λάθος, αλλά αυτή η αίσθηση ήταν διάχυτη, τόσο στην ατμόσφαιρα μεταξύ τους, όσο και στην ομιλία του Δημάρχου. 

  • Μετά την ομιλία του Δημάρχου και πριν την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων, ο Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας, ο οποίος... έπαιζε εντός έδρας (λόγω της βλάχικης καταγωγής του) πήρε το μικρόφωνο και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους, "άρχοντες και αρχόμενους" όπως είπε, να παραστούν την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 20.00, στον Άγιο Αντώνιο, όπου θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, ως αντίδραση στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά. 

  • Μάλιστα, έμειναν με το... ψαλίδι στο χέρι όσοι είχαν πάρει θέση για να κόψουν την κορδέλα και περίμεναν να τελειώσει ο π. Σωσίπατρος! 

  • Μετά την κοπή της κορδέλας την πρώτη... επίσημη βόλτα την έκανε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ραίνοντας με αγιασμό το εγκαινιαζόμενο έργο. Βέβαια, η γέφυρα είχε περπατηθεί από πολύ νωρίτερα από πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο και την ώρα του αγιασμού είχαν σταθεί πίσω από τον Μητροπολίτη και τους άλλους ιερείς. 

  • Και ήταν και ολίγον... ομιλητικοί οι πολίτες που πήγαν και στάθηκαν πίσω από τον χώρο του Αγιασμού, σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασαν τον Μητροπολίτη να τους... κατσαδιάσει για την απρέπειά τους να μιλούν και να... κουτσομπολεύουν την ώρα της τελετής. 

  • Η τελετή ήταν σε γενικές γραμμές λιτή. Τόσο λιτή που μάλλον απογοήτευσε έναν μικρό συμπολίτη μας, που - με την γιαγιά του - έκαναν... παράπονα στον Δήμαρχο που δεν είχε βεγγαλικά!

  • Όσον αφορά τον μπουφέ, ήταν προσφορά της οικογένειας Κουτόβα, που κέρασαν στη μνήμη των αδελφών Κούσιου και, προφανώς, από τη χαρά τους που - έστω 10 και πλέον χρόνια μετά - η δωρεά των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ πήρε σάρκα και οστά...


🔺 ΥΓ: Να βάλουμε ένα στοίχημα; Θα μπορέσουμε να κρατήσουμε "καθαρή" την γέφυρα, τις πινακίδες, τα κιγκλιδώματα κλπ; Ή θα τα δούμε να γίνονται... καμβάς διάφορων καλλιτεχνικών ανησυχιών; 

🔻 ΥΓ2: Σας άρεσε η γέφυρα;

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο