Ανήμερα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί: Ενοχλημένος ο Τραμπ – Υποσχέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής παρέμβαση


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρέθηκε στον Λευκό Οίκο κι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ το έμαθε, ζήτησε να τον δει. Ανήμερα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, Αμερικανός πρόεδρος του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση Ερντογάν να αλλάξει το χαρακτήρα του ιστορικού ναού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκρυψε την ένταση δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και το μετέφερε αυτό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στα λίγα λεπτά που συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς. Η συνάντηση αυτή διήρκεσε μισή ώρα και όταν τελείωσε και ο Ντόναλντ Τραμπ έμαθε για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά. Ανάμεσα σε αυτά, φυσικά, η Αγιά Σοφιά που σήμερα (24.07.2020) γίνεται ξανά τζαμί. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε όλα τα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα μάλιστα υπογράμμισε τη σημασία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η μοναδική εικόνα που υπάρχει από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είναι εκείνη που ανέβηκε στο site της Αρχιεπισκοπής και δείχνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ καθισμένο στο γραφείο του, με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά του, τον κ. Ελπιδοφόρο όρθιο στο πλάι του γραφείου και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς να τους παρακολουθεί. 

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο συνόδευε ο γενικός επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.«Είμαι ευγνώμων για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς στο Λευκό Οίκο. Μετέφερα την έντονη θλίψη μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την ανησυχία μας για την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε ανάρτησή του στο twitter.

Μάικ Πενς: Στο πλευρό των ελληνορθόδοξων

Ανεβάζοντας μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αναφέρθηκε κι εκείνος στην Αγιά Σοφιά, καταδικάζοντας την μετατροπή της σε τζαμί. 


“Όπως είπα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στο πλευρό της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο κάλεσμα για να παραμείνει η Αγιά Σοφιά προσβάσιμη, ως πηγή έμπνευσης και προβληματισμού για κάθε πιστό.

Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας εντός κι εκτός ΗΠΑ είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σεβόμαστε την πίστη και το φιλανθρωπικό έργο των 1,5 εκατ. μελών της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ”, έγραψε ο Μάικ Πενς. 

Πηγή: newsit.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια