Μια Εγκύκλιος του 1996 για την Αγια-Σοφιά από τον Μητροπολίτη Βεροίας πιο επίκαιρη από ποτέ!


Μία Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος από το 1996, η οποία διαβάστηκε σε όλους τους Ναούς της Μητροπόλεως κατά την Εορτή του Ευαγγελισμού εκείνης της χρονιάς, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ...

Πριν από 24 χρόνια, ο κ. Παντελεήμων παρομοίασε το γεγονός ότι οι Μωαμεθανοί κατακτητές και βεβηλωτές δεν μπόρεσαν να επικαλύψουν την αγιογραφία της Πλατυτέρας, στην κόχη του Αγίου Βήματος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με το δουλωθέν γένος των Ελλήνων, το οποίο - παρά τις προσπάθειες των κατακτητών - δεν κατέστη δυνατό να το "σβήσουν". 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στο έγγραφο αναφέρεται το όνομα του Βαρθολομαίου Σαμαρά, τότε διακόνου της Μητρόπολης και ιδιαίτερου γραμματέα του Μητροπολίτη Βεροίας, ο οποίος σήμερα είναι Μητροπολίτης στην μαρτυρική Μητρόπολη Σμύρνης, στην Μικρά Ασία. 

Το αρχείο προέρχεται από την συλλογή του π. Αθανασίου Γ. Βουδούρη, τον οποίο ευχαριστούμε για την παραχώρηση.


(Η αρχική φωτο είναι από την νενομισμένη διαβεβαίωση του Μητροπολίτη Βεροίας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, δύο χρόνια νωρίτερα της Εγκυκλίου, το 1994). 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο