Φρόσω Καρασαρλίδου: Καμία απάντηση στα πολιτικά ερωτήματα που κατέθεσα σε ερώτηση για το Αιολικό Βερμίου


Φρόσω Καρασαρλίδου: Καμία απάντηση στα πολιτικά ερωτήματα που κατέθεσα σε ερώτηση για το Αιολικό Βερμίου

Τα ερωτήματα:

Επειδή το Βέρμιο έχει ήδη εγκατεστημένα 84 MW
Επειδή είναι χαμηλού αιολικού δυναμικού
Επειδή έχει δυο από τα πιο δυναμικά χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια
Επειδή είναι περιοχή NATURA με υψόμετρο 1.600-2.500 μέτρα
Επειδή έχει πολύ ανεπτυγμένο ορεινό και φυσιολατρικό τουρισμό
Επειδή έχει δυναμική κτηνοτροφία ποιμενικής εκτροφής, όπου ακόμα και Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ανεβάζουν τα κοπάδια τους την άνοιξη και το καλοκαίρι

Επειδή είναι ένα ομαλό και ευκόλως προσβάσιμο βουνό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ορνιθοπανίδα, ενώ είναι και πέρασμα αποδημητικών και αποτελεί ένα πραγματικό μνημείο της φύσης

Ζητάμε την μη εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο Βέρμιο με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ, με την παράλληλη αναστολή των μέχρι σήμερα δοθεισών αδειών παραγωγής και αυτών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ.

Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και μετά τις αδειοδοτήσεις για Αιολικά πάρκα, με την δίκαιη ισοκατανομή αυτών ανά δήμο της χώρας, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW.

Επίσης ζητάμε την ανάπτυξη των Ενεργειακών κοινοτήτων με έμφαση στο Βέρμιο μικρών υδροηλεκτρικών, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό.

Απάντηση με Θέμα:  Απάντηση σε ερώτηση βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Άμεση ανάγκη αναθεώρησης του μεγέθους του Αιολικού Πάρκου Βερμίου»

Απαντώντας στην ερώτηση του θέματος η οποία μας διαβιβάστηκε με το 5ο σχετικό έγγραφο σας γνωρίζουμε ότι:

Ι. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έχει την αρμοδιότητα της αξιολόγησης περιβαλλοντικών μελετών και της προώθησης των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων υποκατηγορίας Α1 της 3ης σχετικής ΥΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου  Ν.4014/2011 (209 Α’), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 
ΙΙ. Στο πλαίσιο των ανωτέρω αρμοδιοτήτων μας και μετά από έρευνα στο αρχείο της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε: α) ότι σχετικά με Αιολικά Πάρκα στο όρος Βέρμιο έχει εκδοθεί η 4η σχετική Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και β) δεν έχει υποβληθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Αιολικού Πάρκου στο όρος Βέρμιο, ούτε και αίτημα για ανανέωση ή τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων ήδη αδειοδοτημένου έργου.
ΙΙΙ. Για τα υπόλοιπα ερωτήματα του 5ου σχετικού εγγράφου περί αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, της αναλογικότητας κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, των ζητημάτων απόσυρσης και ανακύκλωσης ανεμογεννητριών και ανάπτυξης Ενεργειακών Κοινοτήτων η υπηρεσία μας δεν έχει αρμοδιότητα να απαντήσει. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΑ

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΛΛΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤ’ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:
Αυτά συμβαίνουν διότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δυο βασικούς στόχους:
1ον το χαμηλό κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης της ενέργειας από τους «ημέτερους φίλους» της (τα υπερκέρδη τους)
2ον την απορρόφηση των γερμανικών ανεμογεννητριών όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε.

ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο