Με ΠΝΠ Χρυσοχοΐδη: Μέχρι 3 μήνες παράταση μπορούν να πάρουν οι μετακλητοί εργάτες γης


Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δίνεται λύση στο θέμα των αδειών παραμονής για τους εργάτες γης που ήρθαν με ειδικές διαδικασίες από τρίτες χώρες για να εργαστούν στα χωράφια της Ελλάδας.  Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της διανομής των εργατών έως και 90 μέρες ακόμη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι αγροτικές εργασίες. 

Σχετικά με το θέμα ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας κοινοποίησε σχετικό δελτίο Τύπου, ενώ είχε προηγηθεί η ενημέρωση για την ΠΝΠ από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων. Δελτίο Τύπου έστειλε επίσης και ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης.


Το δελτίο Τύπου του Τάσου Μπαρτζώκα που συνοψίζει τα όσα αποφασίστηκαν: 

Επιλύθηκε το ζήτημα της παράτασης των αδειών διαμονής των εργατών γης

Με πολιτική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρατείνεται για επιπλέον ενενήντα (90) ημέρες το όριο διαμονής των μετακλητών απασχολούμενων σε αγροτικές εργασίες. Το ζήτημα απασχολούσε έντονα, τόσο τους ίδιους τους εργάτες γης, όσο και τους εργοδότες τους, καθώς οι αγροτικές εργασίες συνεχίζονται, ενώ μέσα στον Αύγουστο εξέπνεε η προθεσμία της άδειας διαμονής των μετακλητών εργατών.

Ειδικότερα, και σε συνέχεια της πρότερης ρύθμισης του ΥΠΑΑΤ, με την οποία παρατάθηκε η δυνατότητα των εργοδοτών για αιτήσεις μετακλητής εργασίας έως και τις 31.12.2020, εκδόθηκε από το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη διευκρινιστικό έγγραφο για την παράταση του ορίου βραχείας διαμονής των ήδη διαμενόντων στην χώρα μας μετακλητών εργατών. Περαιτέρω διευκρινίσεις, αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα του εγγράφου:

Το ανώτατο όριο της επέκτασης της άδειας παραμονής δε δύναται να υπερβαίνει τις 90 μέρες 
Αρμόδιες για την παράταση του επιτρεπτού ορίου βραχείας παραμονής είναι οι Αστυνομικές Διευθύνσεις
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, Φωτοτυπία Διαβατηρίου του αλλοδαπού απασχολούμενου, Φωτοτυπία της Ταυτότητας του εργοδότη

Η απόφαση παράτασης του ορίου διαμονής των εποχιακών απασχολούμενων στην αγροτική οικονομία ικανοποίησε ιδιαίτερα τον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος εδώ και αρκετό διάστημα ήταν σε καθημερινή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση του ζητήματος.  


Το δελτίο Τύπου του Λάζαρου Τσαβδαρίδη

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Δίνεται παράταση παραμονής στη χώρα μας μέχρι και για 90 ημέρες στους μετακλητούς εργάτες γης

Δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής στη χώρα μας των μετακλητών εργατών γης, που έχουν εισέλθει στη χώρα και εργάζονται βάσει του άρθρου 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020) δίνει η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλύοντας άμεσα και ουσιαστικά ένα ακόμη ζήτημα που απασχόλησε έντονα όλους τους παραγωγούς που βρίσκονται αυτό το διάστημα στη διαδικασία συγκομιδής των προϊόντων τους.

Με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνεται λύση στο θέμα, καθώς οι εν λόγω εργάτες γης μπορούν να επεκτείνουν το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση στην Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού, υπεύθυνη δήλωσης του εργοδότη, φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη και φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του εργάτη γης.

Σημειώνεται δε ότι ο κάθε εργάτης γης έχει δικαίωμα να εξέλθει και να εισέλθει της χώρας χωρίς να χάνει το δικαίωμα της εργασίας τους ενώ το διάστημα του χρόνου παράτασης δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 90 ημέρες με τις μέρες παραμονής στη χώρα να υπολογίζονται αθροιστικά.

Μόνη υποσημείωση είναι ότι η εν λόγω διαδικασία αφορά μόνο τους εργάτες που έχουν εξέλθει από τη χώρα και δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος παράτασης του χρόνου παραμονής. Ως εκ τούτου, όσοι εργάτες πάρουν παράταση χρόνου παραμονής και εξέλθουν από τη χώρα δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η ταχύτατη ανταπόκριση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και η άμεση αντίδρασή του στις αιτιάσεις όλων ημών (αγροτών, φορέων της πρωτογενούς παραγωγής και βουλευτών) καταδεικνύει την μεγάλη ευαισθησία της κυβέρνησης για τον αγροτικό μας κόσμο. Ειδικά για το ζήτημα με τους εργάτες γης, προηγήθηκαν τόσο η θετική λύση με την εξεύρεση της νομοθετικής φόρμουλας για την είσοδό τους στο χώρα μας και εν συνεχεία η αποσαφήνιση μέσω νομοθετικής ρύθμισης ότι η ασφάλιση τους θα γίνεται με εργόσημο καθώς και η εγκύκλιος για την έκδοση των ΑΦΜ.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια