Στα... κόκκινα και πάλι το Αιγαίο μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις - Με το δάχτυλο στην... σκανδάλη ο Στρατός, έτοιμη για όλα η Κυβέρνηση


Κλιμακώνει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο, η Τουρκία, καθώς προχώρησε σε έκδοση νέας παράνομης Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος του Καστελλόριζου (Μεγίστης).

Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ νωρίτερα συνεδρίασε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ, η οποία ξεκίνησε στις 12:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13:30. Επίσης έχουν ανακληθεί οι άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική Navtex, ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου. Όπως αναφέρει το Militaire.gr, το Oruc Reis, το οποίο από την Κυριακή έχει κλείσει τους πομπούς του, απέπλευσε από την Αττάλεια, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου.

Η αντι-NAVEX της Ελλάδας

Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην τουρκική που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας και δεσμεύει περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου για έρευνες, καλώντας τους ναυτιλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική NAVTEX εκδίδεται από τον Σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και αναφέρει πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία για οδηγία στην συγκεκριμένη περιοχή και πως η τουρκική NAVTEX αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που συμπίπτει με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 13:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την οποία είχε εκτάκτως συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή τις νέες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του "κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα".

Υπουργείο Εξωτερικών: Σοβαρή κλιμάκωση η νέα παράνομη NAVTEX

Για νέα σοβαρή κλιμάκωση που εκθέτει τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό ρόλο της Τουρκίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομές ενέργειές της, οι οποίες, όπως αναφέρει αποδεινύουν στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας είναι προσχηματικές.

"Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".

Πηγή: news247.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια