Την επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδα ζώνης προς δυσμάς προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός


Από politic.gr: «Άμεσα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πρόσθεσε δε πως «ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Δύο επίσημα κείμενα που οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες και περιλαμβάνουν ρυθμίσεις καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος. Γι αυτό και θέλω να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος.

Γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια που ανά πάσα στιγμή θα θελήσουν ίσως να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία μας. Γι αυτό και ας είμαστε προσεκτικοί.

Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας όμως εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με επήρεια σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας στις θάλασσές μας.

Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου.

Είναι ακριβώς ο λόγος που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ο ρόλος αυτός το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα. Ο Μακρόν μίλησε για Ευρωπαϊκή Κυριαρχία στην θάλασσά μας.

Και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοικτά για δικαιώματα μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οι δηλώσεις παράγουν δεδομένα και πλαισιώνονται από δηλώσεις άλλων χωρών Ισραήλ και Αραβικού κόσμου.

Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια.

Γνωρίζετε ότι για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό συνέβη και πριν από την υπογραφή της Συνθήκης με την Αίγυπτο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ομιλία Μητσοτάκη:



Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο