Ερώτηση Φρ Καρασαρλίδου προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: “Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Νάουσας”


ΔΤ: Η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Φρόσω Καρασαρλίδου κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στην οποία τονίζει ότι εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Νάουσας ζητώντας άμεση στήριξη.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνακόλουθοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν επέφεραν δραματική πτώση στην κατανάλωση κρασιού που δεν φαίνεται να ανακάμπτει παρά την άρση των αρχικών απαγορεύσεων, οι οποίες σταδιακά επανέρχονται. Η αγορά παραμένει μουδιασμένη, οι εξαγωγές είναι ακόμα παγωμένες ενώ η τουριστική κίνηση παρέμεινε πολύ περιορισμένη. Επιπλέον, αρκετοί παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, καθώς ορισμένα οινοποιεία δεν έχουν ακόμη μπορέσει να αποπληρώσουν ούτε την περσινή παραγωγή. Επικρατεί μεγάλη ανησυχία μεταξύ των παραγωγών της Ζώνης της Νάουσας για το ότι η φετινή παραγωγή δεν θα απορροφηθεί επειδή, μεταξύ άλλων, τα οινοποιεία έχουν σοβαρό πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου, δεδομένης της μη διάθεσης των περσινών ποσοτήτων λόγω της πανδημίας.

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα όπως, για παράδειγμα, ο πράσινος τρύγος, που υλοποιήθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση και αφού οι αμπελουργοί είχαν ήδη υποβληθεί στα έξοδα παραγωγής, φαίνεται ότι δεν έχουν λειτουργήσει καθώς δεν επαρκούν οι χρηματοδοτήσεις που είναι πολύ κάτω του κόστους, ιδιαίτερα δε για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν και υψηλότερο κόστος παραγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και για την απόσταξη κρίσης όπου οι χαμηλές τιμές απείχαν μακράν από τα κόστη παραγωγής οίνου.

Η κα Καρασαρλίδου επισημαίνει το γεγονός ότι:  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε όρθιοι”, δέσμη προτάσεων για στοχευμένα και επαρκώς κοστολογημένα μέτρα όπως ειδικό σχέδιο απόσταξης οίνου με ενίσχυση ύψους 30 εκ. ευρώ του συγχρηματοδοτούμενου επιχειρησιακού προγράμματος οίνου για την αλλαγή χρήσης των σταφυλικών αποθεμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας σε αυτήν την καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, έχει προτείνει να λειτουργήσει το κράτος ως αγοραστής “ύστατης καταφυγής” στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος απορρόφησης προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των κοινωνικών και κρατικών δομών.

Καταλήγει:
- Επειδή η πανδημία του covid-19 και οι συνακόλουθοι περιορισμοί επέφεραν δραματική πτώση στην κατανάλωση κρασιού, μεγάλη πίεση στον παραγωγικό κύκλο του σταφυλιού και κατ’ επέκταση στο εισόδημα αμπελουργών και οινοποιών
- Επειδή οι έως σήμερα αναληφθείσες δράσεις δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς κινήθηκαν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα δε για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής
- Επειδή δεν έχει οριστεί ως ακατάσχετη η χρηματοδότηση της απόσταξης

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1.    Προτίθεται να αυξήσει το ποσό της απόσταξης μέχρι να αποσυμφορηθεί η ποσότητα οίνου που παραμένει αδιάθετη στις δεξαμενές των οινοποιείων;
2.    Προτίθεται να εντάξει όλους τους οινοποιούς του νομού Ημαθίας που θα ζητήσουν ένταξη;
3.    Προγραμματίζει να ορίσει ως ακατάσχετη τη χρηματοδότηση της απόσταξης;
4.    Θα υπάρξει αύξηση των ποσών για τα κρασιά ονομασίας προέλευσης;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο