"Πρόεδρε προχώρα" (άποψη, του Γ. Κακαφίκα)


Άποψη, του Γιώργου Κακαφίκα: Η νεοδεξιά-συνονθύλευμα λαϊκής δεξιάς, ακροδεξιάς και καιροσκόπων «σοσιαλιστών» που ανασύρθηκαν από το «πανέρι» του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ για «κεντρώο λίφτινγκ», εξελίσσεται στην πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση τουλάχιστον της μεταπολίτευσης. Προχωράει στα τυφλά δίχως όραμα, χωρίς πρόγραμμα με το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας». 

Καταπάτησε κάθε έννοια ευνομούμενου κράτους και την αντικατάσταση του με ένα εκτρωματικό κομματικό κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος. Υπενθύμισε την Ναπολεόντεια ρήση το κράτος είμαι εγώ. Bόλεψε τα «δικά του παιδιά» αφού οι άλλοι δεν ήξεραν να συντάξουν το βιογραφικό τους κατά ομολογία επίδοξου στελέχους τους.

Έδωσε απ’ ευθείας αναθέσεις σε δικούς τους επιχειρηματίες χωρίς να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Πιάστηκαν με την «γίδα» στην πλάτη υπουργοί, έκαναν τα στραβά μάτια σε πλαστά βιογραφικά στελεχών τους που μετά την κατακραυγή των social media αναγκάζονταν ο ένας μετά τον άλλον σε παραίτηση και βέβαια υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες στον ορίζοντα.

Δεν δίστασαν να προχωρήσουν στην πιο βάναυση θεσμική εκτροπή με τις αποφάσεις που πήραν στην προανακριτική επιτροπή. Οι εγκαλούμενοι, εγκαλούν αυτούς που τους εγκαλούν!!!

Δεν έχει ξαναγίνει στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά να διώκεται εισαγγελέας διαφθοράς επειδή προχώρησε την άκρη του νήματος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της  NOVARTIS. Για να σώσουν στελέχη τους και με την στοίχιση του ΚΙΝΑΛ κατέλυσαν κάθε έννοια δικαιοσύνης. Η όλη μεθοδολογία η ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη θα μείνουν ανεξίτηλα στα δικαστικά χρονικά και θα γραφεί ειδικό κεφάλαιο για να διδάσκονται οι μελλοντικοί φοιτητές της  νομικής  πώς ποδηγετήθηκε η δικαιοσύνη!!!

Υπάρχουν δυστυχώς και άλλα γεγονότα που συμπληρώνουν την «μαύρη λίστα» της 14μηνης «μαύρης διακυβέρνησης». Και όλα αυτά με την συνδρομή των συστημικών  Μ.Μ.Ε. που τους «μπούκωσαν» με τα εκατομμύρια ΕΥΡΩ των φορολογούμενων πολιτών.

Πατρονάρουν τις ειδήσεις αναδεικνύοντας ότι ευνοεί την κυβέρνηση, αποσιωπούν ή και πολλές φορές παραποιούν τις θέσεις της αντιπολίτευσης κυρίως της αξιωματικής. Γύρισαν την χώρα μας στη δεκαετία του 50 από τη μία επαναφέροντας το δόγμα «νόμος και τάξη» και το θάψιμο κάθε αντίθετης άποψης, και από την άλλη ήθελε να εκπροσωπηθεί στις γιορτές μίσους στο Γράμμο αλλά απέσυρε την εκπροσώπηση την τελευταία στιγμή μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε. Μόνο τα κοινωνικά φρονήματα δεν επανέφεραν και δεν προχώρησαν στην επανασύσταση της αλήστου μνήμης χωροφυλακής. Αλλά μην τους βάζουμε ιδέες, δεν ξέρεις η κατρακύλα μέχρι που μπορεί να φτάσει !!!
Να κάνω μία παρένθεση για τον συντοπίτη μας υπουργό Προστασίας του Πολίτη, μια που αυτός καλείτε να υλοποιήσει αυτό το δόγμα. Αχ που είσαι νιότη που δειχνες πως θα γινόμουν άλλος. Θα πρέπει να καταπίεζε πολύ τον εαυτό του όλα τα προηγούμενα χρόνια για να «πνίξει» τα πραγματικά πολιτικά και ιδεολογικά του αισθήματα, προσπαθώντας να δείχνει προς τα έξω ένα «αντιδεξιό προσωπείο».

Η τραγικότητα και συνάμα η εκδίκηση της ιστορίας έχουν την υπογραφή του, στα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά νομοσχέδια. Απελευθερώθηκε τώρα, προσαρμόστηκε γρήγορα, ώστε να αισθάνεται άνετα να  κάθεται δίπλα στους Βορίδη, Αδωνι, Μπογδάνο και άλλους «αστέρες». Δεν γνωρίζω αν αυτή την άνεση την νοιώθουν και τα πολιτικά «ορφανά» που άφησε πίσω του.

Η επιτομή της ανευθυνότητας, της ανικανότητας και της επικινδυνότητας τους είναι η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων. Ενώ το πρώτο κύμα αντιμετωπίστηκε με τις λιγότερες απώλειες από τη μία λόγω των ευνοϊκών αντικειμενικών συνθηκών-μικρή βιομηχανική ανάπτυξη, περιορισμένες εμπορικές συναλλαγές κυρίως με την χώρα-αφετηρία της πανδημίας κ.λ.π. και από την άλλη η έγκαιρη λήψη μέτρων όταν  είχε ξεσπάσει σε άλλες χώρες, η πειθάρχηση του λαού και η στήριξη που παρείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Και αυτό όμως φρόντισε αμέσως να το οικειοποιηθεί ο πρωθυπουργός με τον πιο προκλητικό τρόπο μέσω των διθυραμβικών ύμνων των μπουκωμένων Μ.Μ.Ε. για Μωυσή, Τσώρτσιλ κ.λ.π.

Όταν όμως έφτασε η στιγμή για τη λήψη κρίσιμων και υπεύθυνων αποφάσεων και όχι των φανταχτερών πυροτεχνημάτων φάνηκε σε όλο το μεγαλείο η «γύμνια του βασιλιά». Πήγε στην Σαντορίνη με όλη την κουστωδία, με στημένα πλάνα σε μία ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, να κηρύξει την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Που πας ρε «καραμήτρο» που έλεγε μια παλιά διαφήμιση, χωρίς πρωτοκόλλα, χωρίς προληπτικά μέτρα και ανοίγεις τα σύνορα; Υπέκυψε στις απαιτήσεις της ΤUI και των άλλων μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων. Κάτι ανάλογο έγινε και με τα βόρεια σύνορα μας. Άνοιξαν τα σύνορα με τις βαλκανικές χώρες σε μια στιγμή σοβαρής επανάκαμψης της πανδημίας, από αυτές ήδη η Σερβία επέβαλλε καθολικό LOCK DOWN. Έφεραν τον ιό στις παραλίες της βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, να κλείσουν τα σύνορα άρον-άρον και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι,  καταστρέφοντας τον τουρισμό στην Β.Ελλάδα. Κάτι ανάλογο έγινε και στα νησιά που ανέβηκαν απότομα τα κρούσματα, ξεκίνησε η μεγάλη διασπορά στην ενδοχώρα από παραθεριστές που επέστρεφαν. Μπροστά στην νέα έξαρση  και η TUI αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις κρατήσεις. Αποτέλεσμα της ανευθυνότητας τους και της ανικανότητας τους ήταν το  «2 στα 2». Και ο τουρισμός χάθηκε και μεγάλωσε ο υγειονομικός κίνδυνος για την χώρα μας. Και βέβαια η ιδιότυπη ασυλία που διατηρεί ο Μωυσής για τον εαυτό του με την προστασία που του προσφέρουν τα Μ.Μ.Ε -με το αζημίωτο βέβαια- κατόρθωσε πάλι να βάλει τον εαυτό του στο απυρόβλητο και να μεταφέρει τις ευθύνες σε άλλους και κυρίως στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Το άκρον άωτο της ανικανότητας του, η παρωδία-ανασχηματισμός που έκανε στην κυβέρνηση του όντας όμηρος των εσωκομματικών ισορροπιών. Κάτι ανάλογο προμηνύεται και με το άνοιγμα των σχολείων. Ενώ όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες πήραν έγκαιρα τα μέτρα για την ανώδυνη και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, περισσότερες αίθουσες, λιγότεροι μαθητές σ`αυτές, περισσότερους εκπαιδευτικούς, εμείς αντίθετα αυξήσαμε τους μαθητές, δεν κάναμε νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών, δώσαμε όμως «λύση» πως θα γίνει ο αγιασμός!!!

Πως δέχονται οι λοιμωξιολόγοι αυτές  τις αντιφάσεις  σε κατάστημα 30m2 να επιτρέπονται 2 άτομα και σε αίθουσα με τα ίδια μέτρα να «στιβάζονται» 25 μαθητές; Προσπάθησε σε μία ενημέρωση ο αναπληρωτής καθηγητής να στηρίξει την υπουργό, όχι με το αζημίωτο, αφού σε διαγνωστικό κέντρο που είναι υπεύθυνος δόθηκαν όλα τα τεστ για τον κορονοιό μέχρι να επαναλειτουργήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, βασιζόμενος σε αμφιλεγόμενες μελέτες συστημάτων.

Η  γελοιότητα της υπουργού έφτασε στο αποκορύφωμα  όταν από την μία διακήρυττε ότι οι μάσκες για τους μαθητές  ανάγονται στην ατομική τους ευθύνη και είναι προσωπική τους υπόθεση και όταν την επομένη βγήκε ο δήμαρχος Χαλανδρίου και ανακοίνωσε την δωρεάν διάθεση μασκών στους μαθητές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση ανακοινώνοντας και αυτή κάτι ανάλογο για όλους τους μαθητές, την άλλη μέρα σε συνέντευξη, χωρίς ντροπή, χωρίς να εξηγήσει την μεταστροφή των 180μοιρών. Και είναι ακόμη υπουργός παιδείας και μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε γονείς και μαθητές; Είναι αυτό που λέει ο λαός σε φτύνουν και συ λες βρέχει.

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε και άλλα γεγονότα που δείχνουν πόσο ανίκανη, επικίνδυνη και αδίστακτη είναι αυτή η κυβέρνηση. Καμία μιντιακή πανοπλία δεν την σώζει, όποιον εξωραϊσμό και αν επιχειρήσουν, όποιον αποπροσανατολισμό προσπαθήσουν να επιβάλλουν, ο λαός άρχισε να κατανοεί την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει και το ζοφερό μέλλον που είναι μπροστά του. 
Άτομα που την στήριξαν τώρα αποστασιοποιούνται. Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται, σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν για να βρει την θέση της εκεί που της αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!!!                         
Θα πέσει όμως σαν ώριμο φρούτο; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!
Η προσαρμοστικότητα του συστήματος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με τις εφεδρείες που διαθέτει θα προσπαθήσει να ματαιώσει κάθε αλλαγή. Την « πάτησαν» το 2015, δεν θα μείνουν τώρα με σταυρωμένα χέρια. Εδώ καλείται να παίξει τον ιστορικό του ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Θα καλεστεί να ανασυντάξει την χώρα από την λαίλαπα που πέρασε, να επαναφέρει την ελπίδα στο Λαό.

Μπορεί όμως να υλοποιήσει το όραμα με αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό; 
Δυστυχώς πολλές φορές γινήκαμε χλεύη όχι των ηττημένων όπως έλεγε παλιός ηγέτης, αλλά των ανίκανων, των αδίστακτων, των επικίνδυνων. Πολλές φορές αναφέρθηκα στο παρελθόν για στελέχη που είχαν ακεραία την ευθύνη για την οργανωτική και επικοινωνιακή ανεπάρκεια  που παρουσίασε το κόμμα και το οδήγησαν στην ήττα, δεν είχαν το θάρρος ν` αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραχωρήσουν την θέση τους σε άλλα στελέχη. Άλλοι πάλι περνώντας ο κουρνιαχτός ανασυντάχθηκαν, οργανώθηκαν, δημιούργησαν ομάδα λειτουργώντας σαν κόμμα μέσα στο κόμμα. Με δικό τους έντυπο, με μαζώξεις ομαδοποιημένες, συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια, κατά καιρούς με διαφοροποιημένες θέσεις προκαλώντας σύγχυση στα μέλη και τους ψηφοφόρους.

Είναι λυπηρό να επαναλαμβάνεις τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις όταν ξέρεις ότι ο «εχθρός» βρίσκεται έξω και καιροφυλαχτεί. Το επαναφέρω γιατί αυτή η γάγγραινα πρέπει να γιατρευτεί. Όσο και τον πιο λαοπρόβλητο, φωτισμένο ηγέτη και να έχεις, όταν λειτουργούν αντίρροπες δυνάμεις αδυνατίζουν την ορμητικότητα. Αφορμή στάθηκαν δύο κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας,  ένα στον ιστότοπο που διαθέτουν και σε μια συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής τους. Το ένα κείμενο στον ιστότοπο τους σε μια περίεργη οικονομική ανάλυση, υπογράφει μια υποομάδα -ίσως καινούργια ταχτική να «χτυπάνε» λίγοι-λίγοι, που αμφιβάλλω χωρίς να θέλω να προσβάλλω η να υποτιμήσω κάποιον γνώριζαν όλοι το περιεχόμενο. Δεν θα  αναφερθώ στην ουσία, δεν είναι της στιγμής, το καταγράφω σαν ένα γεγονός.

Το δεύτερο αφορά την παρέμβαση του επικεφαλής για την Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ, όπου διαφοροποιούνταν από την τοποθέτηση του προέδρου και μάλιστα είχε γίνει γνωστό με άρθρο του στην ΕΦ.ΣΥΝ. δύο μέρες νωρίτερα. Ο πρόεδρος με σαφήνεια και καθαρότητα εξέφρασε τις θέσεις που ήταν και συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε σαν κυβέρνηση. Μία θέση που ίσχυε από το παρελθόν, πιστεύω επεξεργασμένη μέσα από συλλογικές διαδικασίες που μέχρι πρότινος δεν εκφράστηκε κάποια διαφωνία. Και ξαφνικά σ’ένα περίεργο timing, «σκάει» η διαφωνία και προτείνεται να ψηφιστεί η συμφωνία. Σε μια περίοδο που ο νεομητσοτακισμός  πήρε την κατηφόρα, την σκυτάλη πήραν τα πληρωμένα «πιστόλια» της δημοσιογραφίας για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο αναδεικνύοντας αυτήν διαφωνία. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να εκληφθεί το γεγονός. Αν προσθέσω και την άμεση συνεπικούρηση του Ν. Μπίστη ίσως το «πράγμα» πάει πιο μακριά από ένα ισχυρό παρών στις εξελίξεις του κόμματος.

Μια παρένθεση: τον Ν.Μπίστη τον συναντήσαμε πρώτη φορά, αν δεν μου απατά η μνήμη μου, στην διάσπαση της σπουδάζουσας της Κ.Ν.Ε. και έκτοτε ακολούθησε μια πολιτική διαδρομή από την ανανεωτική αριστερά έως το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ. Για την συμφωνία των Πρεσπών που επικαλέστηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα δεν έκανε χάρη σε κανέναν. Προς τιμή του υποστήριξε  με σθένος μία πολιτική θέση και γι` αυτό νομίζω ανταμείφθηκε με την συμμετοχή στην Π.Γ του Συριαζα-Π.Σ. Εύχομαι να συνεχίσει αυτήν την πορεία και με την παρουσία του να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόσκαιρη «συμμαχία» δεν σηματοδοτεί «ένωση» δυνάμεων μπροστά στις εξελίξεις που προμηνύονται προς το συνέδριο.

Μέσα σ’ όλα αυτά φάνηκε μια φωτεινή χαραμάδα, από την μία  η στοίχιση όλης της Κ.Ο στην Βουλή και από την άλλη ένα ενδιαφέρον άρθρο του Ε.Τσακαλώτου στην ΑΥΓΗ που υπερθεματίζει την ενότητα του κόμματος και αποκηρύσσει την ύπαρξη των συνιστωσών. Θέλω να πιστεύω στην ειλικρινή του τοποθέτηση χωρίς να υποκρύπτει κάποιο τακτικό ελιγμό. Τελευταία φωτεινή αναλαμπή οι αλλαγές που προωθούνται στο κόμμα.

ΑΡΓΗΣΕΣ ΠΡΟΕΔΡΕ!!!
Δεν πειράζει, μπορεί να καλυφθεί ο χαμένος  χρόνος. Η αλλαγή του Γραμματέα  θα δώσει νέα πνοή στις χειμαζόμενες οργανώσεις, ν` αφυπνιστούν και να παίξουν τον ρόλο τους. Δεν είναι διεκπεραιωτές κάποιων «επιτήδεων», ούτε διακοσμητικοί ιμάντες. Μακριά από ίντριγκες, ομαδοποιήσεις, εκλεκτικές παρέες. Καλούνται όλοι να γίνουν το κόμμα στο χώρο τους. Βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος -κατάρα της αριστεράς- οι χθεσινοί «κομματικοί» να γίνουν οι σημερινοί «αμφισβητίες». Αν εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα μπορεί να τα αντιμετωπίσει η ωριμότητα των μελών.                       

Ας μιλήσουμε καθαρά και παστρικά!!! 
Να σταματήσει η εσωστρέφεια. Μην ρίχνουμε άλλο νερό στο μύλο των αντιπάλων. Στο συνέδριο θα πρέπει να πάμε με καθαρό εσωκομματικό τοπίο. Δεν θα γίνει αρένα συγκρούσεων, ούτε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Να γίνει ένα εποικοδομητικό συνέδριο, να δοκιμαστούν απόψεις να επεξεργαστούν προτάσεις, η εναλλακτική μας πρόταση για να απαλλαγεί ο τόπος από την καταστροφική κυβέρνηση. Ας συνειδητοποιήσουν τα στελέχη όποιον θώκο και αν κατέχουν ο λαός δεν θα συγχωρέσει άλλες παλινωδίες.

Δεν πρέπει να λείψει κανείς απ` αυτήν την προσπάθεια.
Όμως πρέπει να χαραχτούν όροι, πλαίσιο, που θα πορευτούμε όλοι μαζί. Αν  ορισμένοι θεωρούν ότι δεν χωρούν σ’ αυτήν την προσπάθεια, βάζουν πάνω από το συλλογικό το προσωπικό ή το ατομικό, δεν μπορούν να στοιχηθούν για την υλοποίηση του οράματος, ας επαναπροσδιορίσουν την στάση τους.               

Δεν αντέχεται, δεν ανέχεται άλλος κλεφτοπόλεμος, άλλος πόλεμος χαρακωμάτων.

Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΕΡΕΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΙΟ ΑΝΙΚΑΝΗ,ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Κακαφίκας Γιώργος
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια