Απορρίφθηκε η αίτηση του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων


Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός τη Δευτέρα (12/10). 

Το δικαστήριο ενώ επρόκειτο να ασχοληθεί με την επιβολή ποινών, μετά και την ανακοίνωση της αναγνώρισης ελαφρυντικών, τελικά για περισσότερες από 6 ώρες καταπιάστηκε (με άλλη σύνθεση φυσικά από αυτή που απέρριψε τα ελαφρυντικά) με το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε με την έναρξη της συνεδρίασης ο καταδικασθείς Λαγός, μέχρι τελικά να το απορρίψει. Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε 14 άτομα, κανένα εκ των οποίων δεν ανήκε στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Λαγός μπήκε το πρωί στη δικαστική αίθουσα και ζήτησε από την έδρα να λάβει το λόγο. «Υπάρχει προκατάληψη απέναντι μας. Έχει χαθεί το τεκμήριο αθωότητας. Υπάρχουν στοιχεία και θα έρθει ο συνήγορος μου για να τα δώσει» υποστήριξε, διορίζοντας τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Πλεύρη, γνωστό για τις φιλοχουντικές και ακροδεξιές απόψεις του. 

Από την πλευρά του, ο συνήγορος αναφέρθηκε σε υπόνοιες για παρεμβάσεις στη δικαστική απόφαση καθώς και για καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας. Για τα δύο αυτά ζητήματα ζήτησε την εξαίρεση των τριών δικαστών, κι όχι της εισαγγελέως. «Έχουμε υπόνοιες ότι υπήρξαν παρεμβάσεις. Όταν οι βουλευτές λένε μέσα στη Βουλή «δεν είναι αθώοι» αυτό δεν παρέμβαση στο δικαστήριο σας; Ανέχθηκε το δικαστήριο αυτό τον επηρεασμό, Έρχονταν εδώ μάρτυρες και μιλάγανε εδώ για το φασισμό και για κρεμάλες. έπρεπε το δικαστήριο να τους είχε διακόψει. Εδώ δεν δικάζονται ιδέες μόνο πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση απαγορεύει τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους» υποστήριξε και κατέληξε: «Η απόφαση αυτή δεν είναι ιστορική. Δεν δικάζονται ένοχοι εγκληματίες πολέμου όπως στη Νυρεμβέργη. Εδώ έχουμε ανθρώπους που παρανόμησαν. Δεν δικάζονται ιδέες και φρονήματα, μόνο πραξεις. Το δικαστήριο επηρεάστηκε από τον εσμό που του επετέθη. Πιστεύουμε ότι δεν επηρεάστηκε το δικαστήριο αλλά έχουμε την υπόνοια, αυτό απαιτεί ο νόμος. Υπήρξε επηρεασμός και παρεμβάσεις και καταστρατηγήθηκε η διάκριση των εξουσιών».

Οι διαδικασίες καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο ότι η πρόεδρος της νέα σύνθεσης, Μαρία Σιμιτζή, που θα ασχολείτο με το αίτημα εξαίρεσης του Γιάννη  Λαγού, ζήτησε να απέχει καθώς η ίδια είχε διατελέσει επίκουρη ειδική ανακρίτρια για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και για αυτό είχε κώλυμα. Τελικά η εφέτης Μαρία Σιμιτζή αντικαταστάθηκε από τη συνάδελφος της, κ. Αποστολοπούλου.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας (12/10), το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση της Αδαμαντίας Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα ως εξαίρεσης ως αόριστη, απαράδεκτη και καταχρηστική. «δεν προσβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη γιατί ασκείται καταχρηστικά».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «ο Ιωάννης Λαγός ισχυρίζεται ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας γιατί επηρεάστηκε το δικαστήριο από δηλώσεις και από το συγκεντρωμένο πλήθος. Οι υπόνοιες πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και όχι σε υποκειμενικά κατά την αντίληψη του αιτούντος. Ωστόσο, δεν προέκυψαν ενεργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας».
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο