Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας: «Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης παραμένει στη θέση του. Το ίδιο και το πρόβλημα των αδεσπότων!»



Δ.Τ.: Δώδεκα μήνες συμπληρώθηκαν από τον κ. Τσιφλίδη στην Αντιδημαρχία που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των ζητημάτων των αδεσπότων στο Δήμο Βέροιας. Με αφορμή την πρόσφατη ανανέωση της θητείας του στην ίδια Αντιδημαρχία, οφείλουμε να κάνουμε εμείς έναν miniαπολογισμό για το έργο του και για τα προβλήματα που παρέλαβε και παραμένουν είτε άλυτα είτε ακόμη και κάποια από αυτά διογκωμένα. Έναν απολογισμό που ο ίδιος δεν μπήκε στον κόπο να κάνει. Για ευνόητους βέβαια για εμάς λόγους. 

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε λύσεις αντίθετες με το Νόμο μπορούν να εφαρμοστούν. 

Μπορεί όμως να εφαρμοσθεί ο Νόμος με αποτελέσματα που εξαρτώνται από την πιστή τήρηση του. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί εγγράφως στο Δήμο, σκονίζονται όμως όπως φαίνεναι στα αζήτητα στο συρτάρι της Αντιδημαρχίας. Κι εξηγούμαστε: 

1ον Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συνεδρίασε 2 φορές τον Οκτώβριο του 2019 με θέμα το πρόγραμμα στειρώσεων από ΜΚΟ κτηνιάτρων και μία φορά μετά από 5 μήνες τον Μάρτιο του 2020. Έκτοτε δόθηκε η έγκριση με email μόνο για την υλοποίηση του νέου προγράμματος στειρώσεων για τον Χειμώνα υπό προϋποθέσεις. Αντί λοιπόν να συνεδριάζει τακτικά η Επιτροπή κάθε μήνα για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών, περιορίζεται απλά σε μια υποτυπώδη λειτουργία. Δεν γίνονται συνεδριάσεις ούτε καν για επανεντάξεις, ούτε για υιοθεσίες, στα δε έγγραφα ερωτήματα μας για παροχή στοιχείων για τις υιοθεσίες ο Δήμος επικαλείται …προσωπικά δεδομένα! ακόμη και στα μέλη της Επιτροπής! 

2ονΑντί οι επανεντάξεις των σκύλων να γίνονται στις περιοχές από όπου περισυλλέχθησαν για να είναι ελεγχόμενα τα ζώα, εγκαταλείπονται σε βουνά και σε λαγκάδια, όπου όσα επιβίωναν επανέρχονταν φοβισμένα, αγριεμένα, ακόμα και επιθετικά. Εντωμεταξύ, όσα αδέσποτα γεννιόντουσαν «εκτός των τειχών της πόλης», έβρισκαν ευκαιρία να πιάσουν τις «κενές θέσεις» που δημιουργούνταν, με αποτέλεσμα έναν «φαύλο κύκλο». Ήδη πολλοί δημότες στις φετινές διακοπές τους στις εξοχικές κατοικίες, παρατήρησαν και μας κατήγγειλαν ότι τα χωριά έχουν γεμίσει αδέσποτα. Πώς βρέθηκαν εκεί, με ποιες αποφάσεις, και γιατί δεν πάρθηκε καμιά μέριμνα για τη σίτιση τους από πλευράς Δήμου; Τι θα γίνουν μετά την επιστροφή των δημοτών στα σπίτια τους; 

3ονΣύμφωνα με την 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε -μετά από 20 χρόνια παράνομης λειτουργίας- στο Δημοτικό ΚυνοκομείοΒέροιας μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς. Αυτό σημαίνει ότι ανά 10-15 ημέρες θα περισυλλέγονται 10-15 σκύλοι, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται, θα στειρώνονται για να μην γεννήσουν νέα αδέσποτα και θα επιστρέφουν στον τόπο από όπου τα πήραν οι Κυνοκόμοι. 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα στο Κυνοκομείο; 

α) Αντί για 17 σκυλιά, συνήθως ο αριθμός υπερβαίνει τα 100, ενώ σε προηγούμενη συνέντευξη του στα ΜΜΕ ο πρώην αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αθανάσιος Σιδηρόπουλος, ανέφερε ότι στο Κυνοκομείο φιλοξενούνται περίπου 200 σκύλοι!!! 

β) Ήδη, με την υπ’ αριθμόν 36/22-12-2016 απόφασή της δημοτικής επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων έχει εγκριθεί και λειτουργείως περιοχή επανένταξης η ζώνη Ε3, εμβαδού 2.610 τ.μ., στο Ταγαροχώρι, κολλητά με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Κυνοκομείου, δηλαδή ουσιαστικά αποφασίστηκε επέκταση!!! της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης, χωρίς να πληροί τους όρους νόμιμης λειτουργίας καταφυγίου Ζώων. 

4ον Έχει απαγορευτεί η είσοδος στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα. Καλπάκη Αιμιλία, παρά το γεγονός ότι έχει ορισθεί μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αδεσπότων. Ο λόγος; 

Προκειμένου να μην έχει πρόσβαση στο χώρο του Κυνοκομείου και να μην μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις, όπως κουφάρια σκύλων πεταμένα μέσα στα κλουβιά! ή σκύλους «ξεχασμένους» για χρόνια σε κλουβιά που πλέον ασυλοποιήθηκαν και δεν μπορούν να διαβιώσουν μόνα τους. 

5ονΠοιος είναι ο απολογισμός που μέχρι τώρα αντιλαμβάνονται οι δημότες; Παρά τις δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) χιλιάδες ευρώ που δαπανώνται κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Βέροιας για τη μισθοδοσία των δύο εργαζομένων και του κτηνιάτρου, για τις προμήθειες κτηνιατρικού υλικού και ζωοτροφών και για τα πάγια έξοδα λειτουργίας του Κυνοκομείου, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί από αυτήν που υπήρχε πριν 20 χρόνια! Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός από εκατό έως διακοσίων σκύλων στο Κυνοκομείο και οι εγκαταλείψεις στην ύπαιθρο, εκτός από παράνομες, όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά το μεγέθυναν με αύξηση τόσο των αδέσποτων, όσο και της επιθετικότητας τους και μάλιστα με κόστος που τελικά πληρώσαμε και πληρώνουμε όλοι οι δημότες. 

Ο Δήμος θα πρέπει να τηρήσει επιτέλους το Νόμο, αλλά και να ανταποκριθεί στο αίτημα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας για ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ λειτουργίας του Κυνοκομείου, ώστε να μάθουν οι δημότες πόσα σκυλιά περισυλλέχθηκαν, εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν, υιοθετήθηκαν, πέθαναν, επανεντάχθηκαν (και σε ποιες περιοχές), πόσα παραμένουν εντός του Κυνοκομείου και πόσο κοστίζει η λειτουργία του για το Δήμο και τους δημότες. 

«Αντίδοτο στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, η τήρηση της Νομιμότητας»

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο