Πως σχολίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί την απόφαση για την Χρυσή Αυγή


Πως σχολίασαν τα κόμματα την απόφαση για την Χ.Α. - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα και ΜέΡΑ25, καθώς και του προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα. 


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση. 

Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση.  Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.


Δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

 Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε.

Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία.

Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας.

Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ.

Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα.

Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα.

Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα.

Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας.

Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού.



Δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία.

Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί.


Δήλωση του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.

Στη δίκη προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. 

Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι' αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον".


Ανακοίνωση ΜέΡΑ25

Το φασιστικό «αβγό του φιδιού» αναδείχθηκε πάλι στα ΜΑΤ – Οι δημοκράτες πανηγυρίζουν για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της «ΧΑ»

H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες.
  Είναι προφανές ότι οι φυλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην Αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη «Χρυσή Αυγή» επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί Υπουργίας Χρυσοχοϊδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα.
 Η ρίψη νερού από κανόνια, (προδιαφημισμένη από το κρατικό κανάλι) έγινε νανοδευτερόλεπτα μετά το ξέσπασμα του χειροκροτήματος του πλήθους, πράγμα που σημαίνει ότι το να χειροκροτείς την ήττα του ναζισμού, για την Αστυνομία του κυρίου Χρυσοχοϊδη αποτελεί έγκλημα προς πάταξη.
 Ακολούθησε ρίψη δακρυγόνων σε ένα πυκνό πλήθος, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή αφορμή γι αυτό. Δεύτερο σαφές λοιπόν, η χαρά για το τσάκισμα του φασισμού όφειλε να μετατραπεί αστραπιαία σε δάκρυα, και αυτοί που θα έπρεπε να νιώσουν φυλακισμένοι ήταν οι δημοκράτες πολίτες, όχι οι φονιάδες που άκουγαν τη βαριά καταδίκη της Δικαιοσύνης.
 Ακολούθησε η λεκτική επίθεση στο Γραμματέα του ΜέΡΑ25 που ζήτησε να αφήσουν τον κόσμο να φύγει και να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα. Το «Άλλος ένας λόγος να σε γ…μήσω» του άντρα των ΜΑΤ στο άκουσμα της ιδιότητας του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, δείχνει το τρίτο και βαρύτερο σημάδι ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, αλλά οι ιδέες της μπολιάστηκαν και κατοικούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει ΑΜΕΣΑ την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν σήμερα υπεύθυνοι για τα ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
 Αν δεν το πράξει, θα είναι ηθικός αυτουργός όλων αυτών των επιθέσεων και πολιτικά υπεύθυνος για την εκκόλαψη του αυγού του φιδιού μια τέτοια ιστορική μέρα που το αντιφασιστικό κίνημα το τσάκισε. 


Δήλωση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον Συνταγματικό κανόνα πως τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος.

Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα.

Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο