Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας Τάκης Μαυρογιώργος για την επέκταση της Μονάδας Βέροιας


Επιστολή του Τάκη Μαυρογιώργου, πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας: Λόγω της πανδημίας μέχρι τώρα απέφυγα να τοποθετηθώ σχετικά με τα θέματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Ημαθίας. Κατόπιν όμως της ανακίνησης του θέματος της επέκτασης του Γεν. Νοσοκομείου Βέροιας και την απόδοση ευθυνών για την καθυστέρηση της περάτωσης του στη Διοίκησή μου, νοιώθω την υποχρέωση να ενημερώσω τους Ημαθιώτες επί του θέματος.

1. Το έργο της επέκτασης είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2013-2020 με Φορέα Εκτέλεσης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιβλέποντα τις Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Υποδομών. 

2. Το έργο έπρεπε να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2016 κάτι που, φυσικά, δεν έγινε καθώς ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, λόγω χρεών και δικαστικών αποφάσεων εις βάρος του από την Attica Bank, αδυνατούσε να το φέρει εις πέρας.  H δουλεία αυτή του ανάδοχου στερούσε τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου. 

3. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, από το Σεπτέμβρη του 2016 ως το Σεπτέμβρη τους 2019, η Περιφέρεια επέδειξε πλήρη αδιαφορία για το έργο.  Η μία και μοναδική επίσκεψη του Περιφερειάρχη κου. Τζιτζικώστα έγινε αρχές τους 2017 με αφορμή την παρουσία του στην τοπική εορτή του πολιούχου της Βέροιας, Αγ. Αντωνίου. Κατά την επίσκεψή του αυτή εισπράξαμε την κάθετη άρνησή του να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του έργου. 

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, με την Περιφέρεια απούσα και τον εργολάβο υπό χρεοκοπία το έργο καρκινοβατούσε.

Την ίδια περίοδο οι Κτιριακές Υποδομές του Υπουργείου Υποδομών παρέμεναν ακέφαλες, οπότε ούτε από εκείνη την πλευρά μπορούσε να υπάρξει κάποια πρόοδος.  Αυτό άλλαξε μετά την ανάληψη καθηκόντων στις κτιριακές Υποδομές από τον κο. Γιάννη Χαρωνίτη. Κατόπιν συνεχών προσπαθειών και οχλήσεών από τη Διοίκηση μας έγινε εν τέλει αυτοψία του έργου τον Φεβρουάριου του 2019.

Το αποτέλεσμα της αυτοψίας ήταν ότι το έργο είναι σε προχωρημένο στάδιο και ότι απαιτούνται 6 ως 8 μήνες εργασιών (εκτίμηση του εργολάβου και των Κτιριακών Υποδομών αντίστοιχα) για την περάτωσή του. Οι λύσεις που προτάθηκαν μετά την αυτοψία ήταν:

1.     Έκπτωση του υφισταμένου Εργολάβου
2.     Υποκατάσταση της εργολαβίας

Η έκπτωση του Εργολάβου θα σήμαινε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με κίνδυνο την μη ολοκλήρωση του έργου.  Αντ' αυτής, και δεδομένης της προχωρημένης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το έργο προκρίθηκε η υποκατάσταση της εργολαβίας, η οποία και υπογράφηκε τον Μάιο τους 2019.  Σημείωση: ο νέος ανάδοχος είναι απαλλαγμένος από τις δουλείες του αρχικού. Έτσι, η υποκατάσταση της εργολαβίας εξασφάλιζε της προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου.

O κος. Χρήστος Κούτρας είναι εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος και Ιατρός στο Γεν. Νοσοκομείο Βέροιας.  Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου ήταν Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας, υπεύθυνος για τα ζητήματα Υγείας. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του αναφέρθηκε στο έργο και έριξε την ευθύνη για την μη ολοκλήρωση του έργου τόσο στην προηγούμενη Διοίκηση όσο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο. Πολάκη, παρόλο που και οι δύο ήταν πλήρως αναρμόδιοι για το έργο.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να τονίσω ότι:

1.     O κος Κούτρας ως Δημοτικός Σύμβουλος ήταν ενήμερος για όλες τις προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά της Διοίκησης μας καθώς και των αποτελεσμάτων τους.

2.     Ο κύριος Κούτρας ως Περιφερειακός Σύμβουλος δεν υπέβαλλε καμία ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία του έργου από το Μάιο τους 2019 ως σήμερα.

Σήμερα, 18 μήνες μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Οι 8 μήνες που έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας θα ήταν διάστημα αρκετό για να είχε γίνει η παράδοση. Δυστυχώς, η ολιγωρία από την πλευράς της Περιφέρειας που είναι και ο Φορέας Εκτέλεσης συνεχίζεται.
 
Mετά τιμής 

Τάκης Μαυρογιώργος
Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (2016-2019)


***

Για λόγους σφαιρικής ενημέρωσης, αναδημοσιεύουμε το σχετικό δημοσίευμα από τη συνέντευξη του Χρήστου Κούτρα στο Radio North 98

«Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει η επέκταση του νοσοκομείου της Βέροιας,  που θα έπρεπε να λειτουργεί από τα μέσα του 2016, εάν το φρόντιζε εκείνη η κυβέρνηση! Δυστυχώς ο αναπληρωτής υπουργός, που ήταν υπεύθυνος για τα νοσοκομεία, ο κ. Πολάκης, ενδιαφερόταν για άλλα πράγματα και όχι για να δώσει λύση. Πρόκειται για ένα κτίριο, που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ. Ένα κόσμημα. Αν λειτουργήσει τον Φεβρουάριο και έρθετε να το δείτε, θα μείνετε έκπληκτοι! Εγκαταλείφθηκε ως το 2019. Και υπ΄όψιν εγώ δεν είμαι κυβερνητικός της ΝΔ, δεν ανήκω σ΄ αυτό το κόμμα. Εγώ λέω τα πράγματα όπως έχουν!»

Τα παραπάνω ανέφερε αγανακτισμένος ο διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Χρήστος Κούτρας, μιλώντας στο Radio North 98  και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή και την Ειρήνη Γκέλη.

Γιατί όμως το νέο κτίριο του νοσοκομείου της Βέροιας έμεινε “κουφάρι” τόσα χρόνια; «Υπήρχαν θέματα, όπως για παράδειγμα το ότι χρεοκόπησε ο κ. Καλογρίτσας, που είχε αναλάβει το έργο» εξήγησε ο κ. Κούτρας. «Επίσης υπήρχαν νομικά κολλήματα, ενώ η ΔΕΗ… δεν μπορούσε, επί τέσσερα χρόνια, να δώσει ρεύμα υψηλής τάσης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι “σκόπελοι” ξεπεράστηκαν, όταν ανέλαβε ο νέος Διοικητής  του νοσοκομείου, που έλυσε τα εκκρεμή προβλήματα μέσα σε έναν μήνα. «Γι` αυτό ξεκίνησαν οι εργασίες και ο εξοπλισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ίσως καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα μέρoς ακόμα και νωρίτερα, διότι και το νοσοκομείο της Βέροιας έχει φτάσει στα όριά του. Έχουν “επιστρατευτεί” χώροι άλλων κλινικών, προκειμένου να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό. Η παθολογική κλινική της Βέροιας, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύει 77 ασθενείς με covid και 8 η ΜΕΘ. Προσωπικό έχουμε. Χώρο χρειαζόμαστε.»

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο