Υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Αυτός είναι ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου – Πως στρατολόγησε τον μάγειρα


Από τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ οι δυο Έλληνες που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Ο ένας, ο Γ.Γ. του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ήταν «σκιά» και μεταφραστής του Τούρκου πρόξενου στο νησί.

Τέσσερα κλειδωμένα USB, κινητά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ανήκουν στον 35χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και στον 54χρονο Έλληνα, μάγειρα σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο, βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών. Τα όσα κρύβουν ίσως δώσουν απαντήσεις στο κατασκοπευτικό θρίλερ που είναι σε εξέλιξη από το βράδυ του Σαββάτου (12.12.2020).

«Το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να είπε σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, εννοώντας την Τουρκία, στην ομολογία του ο 54χρονος Έλληνας από την Κομοτηνή, μουσουλμάνος της Θράκης τον οποίο είχε στρατολογήσει ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος για να φωτογραφίζει ελληνικά πολεμικά πλοία την περίοδο της έντασης με την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, οχυρωματικά έργα αλλά και να τον ενημερώνει για αλλαγές φρουράς.

Ο μάγειρας έχει ομολογήσει και αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Αντίθετα, ο 35χρονος κρατά σκληρή στάση. Δεν έχει δώσει εξηγήσεις, δεν έχει πει κουβέντα και ζήτησε πέντε μέρες προθεσμία για να απολογηθεί.

Πηγή φωτογραφίας: Facebook

Ο προξενικός υπάλληλος ζει στη Ρόδο εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν δίπλα στον Τούρκο πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις στο νησί και συχνά είχε το ρόλο του διερμηνέα του. Στο παρελθόν η συμπεριφορά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα στη Ρόδο ενώ αναρτήσεις του στο Facebook είχαν φτάσει, με μορφή ερώτησης από τον Νίκο Νικολόπουλο, μέχρι και τη Βουλή.

Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δυο κατηγορούμενων, όπως έγραψε νωρίτερα το newsit.gr, έχουν βρεθεί υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα usb που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να αποκαλύψουν και νέα στοιχεία.

Στο σπίτι του 35χρονου μάλιστα εκτός από τέσσερις υπολογιστές βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα, κάποια από τα οποία πάντως δεν είναι λειτουργικά.

Το κουβάρι της υπόθεσης κατασκοπείας άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Αύγουστο, όταν ενόψει της επίσκεψης στο Καστελόριζο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι κινήσεις τους κίνησαν το «ενδιαφέρον» της ΕΥΠ και της Ασφάλειας Ρόδου.

Οι δυο Έλληνες, μουσουλμάνοι της Θράκης, κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Η φωτογραφία που είχε γίνει "μπαϊράκι" των Τούρκων
Ένα από τα ενδεχόμενα που ερευνούν οι ελληνικές αρχές είναι ο 54χρονος μάγειρας που δούλευε στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο να είχε βγάλει τη φωτογραφία που έδειχνε Έλληνες εθνοφύλακες να κατεβαίνουν από πλοίο στο Καστελόριζο. Μια φωτογραφία που είχε φτάσει έως το… Γαλλικό Πρακτορείο και είχε γίνει… μπαϊράκι στα τουρκικά ΜΜΕ (αφού πρώτα δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο CNBC), με τους Τούρκους να υποστηρίζουν πως ήταν Έλληνες στρατιώτες και πως η Ελλάδα παραβίαζε τη συνθήκη του Παρισιού το 1947 για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, την οποία ΔΕΝ έχει υπογράψει η Τουρκία.


Η «εντολή» του 35χρονου γενικού γραμματέα του τουρκικού προξενείου στον 54χρονο μάγειρα ήταν να κρυφακούει στρατιωτικούς που ταξίδευαν με το πλοίο στο οποίο δούλευε, να βγάζει φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή το περασμένο καλοκαίρι όταν η ένταση με την Τουρκία χτυπούσε κόκκινο, να τον ενημερώνει για τους αριθμούς τους, να τον ενημερώνει για τις αλλαγές φρουράς, να φωτογραφίζει οχυρωματικά έργα.

Στις επικοινωνίες τους, οι δυο Έλληνες μουσουλμάνοι ήταν πολύ προσεκτικοί. Δεν αποκάλυπταν το παραμικρό. Ρωτούσαν ο ένας τον άλλο «πότε φτάνεις» και έδιναν ραντεβού στο «γνωστό σημείο», το οποίο ήταν το ενυδρείο στη Ρόδο και συγκεκριμένα η καφετέριά του. Και εκεί ο 54χρονος έδινε στον 35χρονο το φωτογραφικό υλικό.

Οικονομικά ανταλλάγματα, όπως έχει υποστηρίξει στην απολογία του ο 54χρονος, δεν υπήρχε. Ο 35χρονος τον είχε στρατολογήσει πείθοντάς τον να τον βοηθήσει για τη «μητέρα πατρίδα», δηλαδή την Τουρκία. Και στην ομολογία του, ο 54χρονος αυτό φέρεται να έχει πει: «το έκανα για την πατρίδα».

Ομολόγησε ο μάγειρας: Έτσι με στρατολόγησε
Ο 54χρονος ναυτικός, μάγειρας σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδου – Καστελορίζου, έχει ήδη ομολογήσει. Σύμφωνα με την Δημοκρατική της Ρόδου, τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά.

Ο 54χρονος, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποκάλυψε στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. που τον ανέκριναν ότι είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο, μαζί με άλλα άτομα από την Κομοτηνή. Στην πορεία, ο προξενικός υπάλληλος τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία το καλοκαίρι, τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Ο μάγειρας στην απολογία του δήλωσε «αφελής» τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε πάρει χρήματα για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι όταν ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του, ξεκίνησε να απομακρύνεται και να τον αποφεύγει.

Οι αρχές έχουν καταγράψει τις κινήσεις του και τις επαφές του με τον 35χρονο σε κεντρική καφετέρια της Ρόδου αλλά και επισκέψεις του 54χρονου σε διάφορα σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Η συμπεριφορά που προκάλεσε αντιδράσεις
Κατά το παρελθόν, ο 35χρονος προξενικός υπάλληλος είναι προκαλέσει αντιδράσεις με τη συμπεριφορά του στην μουσουλμανική κοινότητα της Ρόδου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Δημοκρατικής από τον Σεπτέμβριο του 2019, στους κύκλους της μουσουλμανικής κοινότητας είχε προκληθεί θόρυβος από πληροφορίες που έφεραν τον συγκεκριμένο υπάλληλο του τουρκικού προξενείου της Ρόδου να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Σωματείου Αδελφοσύνη του πολιτιστικού συλλόγου Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Το ζήτημα αποτελούσε τότε το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των μουσουλμάνων του νησιού καθώς για την δραστηριότητα του συγκεκριμένου ατόμου είχε προκύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017. Ο 35χρονος είχε κάνει αναρτήσεις υπέρ της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», είχε ανεβάσει και την «σημαία» της.

Για την ανάρτηση αυτή είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή και στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τσόσκα, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Πηγή: newsit.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο