Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των παραγωγών ζαχαροτεύτλων


Ερώτηση προς του τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα τα "Προβλήματα παραγωγών ζαχαροτεύτλων" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης

Στην ερώτηση προς τους δύο Υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: 

Οξυμένα παραμένουν και φέτος τα προβλήματα των παραγωγών ζαχαροτεύτλων, που έχουν απομείνει στην καλλιέργεια, καθώς για άλλη μια χρονιά είναι αμφίβολη η απορρόφηση της παραγωγής τους. Η εταιρεία Royal Sugar τους εκβιάζει ώστε να υπογράψουν νέες συμβάσεις, με οριζόντια τιμή ανά τόνο στα 20 ευρώ, αντί της προηγούμενης συμφωνίας που προέβλεπε κλιμακωτή πληρωμή, ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο, από 22 έως 36 ευρώ ανά τόνο.

Η συγκεκριμένη τιμή δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς μόνο για την εξαγωγή των τεύτλων και τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο το κόστος φτάνει τα 9-10 ευρώ τον τόνο. Οι εκβιασμοί εντείνονται από το γεγονός ότι για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα πρέπει να προσκομιστούν από τους παραγωγούς τα τιμολόγια παράδοσης των τεύτλων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Μέχρι πρόσφατα δεσμευόταν και πανηγύριζε ότι εξασφάλισε την καλλιέργεια, την απορρόφηση των τεύτλων και την παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών χάρη στη συμφωνία της με τον επενδυτή. Σήμερα που ο επενδυτής επιδιώκει να μην τηρήσει τη συμφωνία πρέπει να παρέμβει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να τηρηθούν τα συμβόλαια, να παραδοθεί η παραγωγή και να αποδοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τις παλινωδίες του επενδυτή;

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο