Σχολεία: Είναι ασφαλής η χρήση μάσκας;


Το άρθρο αυτό γράφτηκε από έναν επαγγελματία copywriter της izipen.gr

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά που ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Οι μαθητές εκτός από τις τσάντες στους ώμους, είχαν υποχρεωτικά μάσκες στο πρόσωπο τους. Είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση, για να μειωθεί η διασπορά του Covid-19. Αρκετοί γονείς θορυβήθηκαν με αυτό το μέτρο και αντέδρασαν. Είναι πράγματι, απαραίτητη η μάσκα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές; Μήπως ενέχει κάποιους κινδύνους;

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μάσκα χρησιμοποιείται ως "όπλο" ενάντια μιας πανδημίας. Οι μάσκες εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τον John L. Spooner, στο τέλος του 19ου αιώνα. Το 1910, ο Κινέζος γιατρός Wu Lienteh, για να περιοριστεί η εξάπλωση της πνευμονικής πανούκλας, συνέστησε την χρήση των μασκών. Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, μείωσε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των νεκρών. Το 1918, το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας, υιοθετήθηκε για να αντιμετωπιστεί και η επιδημία της ισπανικής γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει πως και την εποχή του covid-19, οι μάσκες σώζουν ζωές. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τη UNICEF, η καθολική χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών, ο επαρκής φυσικός αερισμός των κλειστών χώρων, είναι τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Έτσι, δεν προστατεύονται μόνο οι μαθητές στο σχολείο με την χρήση της μάσκας, αλλά και οι υπόλοιποι ενήλικοι μέσα στην οικογένεια. Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στις σχολικές αίθουσες ανέφερε πως "σε καιρό πανδημίας είναι σαν την αυτονόητη υποχρέωση τα παιδιά μας να φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή να κάθονται σε ειδικό κάθισμα".

Ακόμα, πολλοί ειδικοί τοποθετήθηκαν για την χρήση της μάσκας για να καθησυχάσουν τους μαθητές και τους γονείς. Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας ιατρικός κίνδυνος από τη χρήση μάσκας. Την ίδια γνώμη έχει και ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, όπου τόνισε πως η προστασία που προσφέρει, μπορεί να φτάσει και το 95%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην αναπνοή του παιδιού από την χρήση της μάσκας, ακόμα και αν αυτό τρέχει στο διάλειμμα. Επίσης, δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων, ούτε εξασθενεί το ανοσολογικό σύστημα του παιδιού. Τα οφέλη, επιπλέον, που προσφέρει η μάσκα, όταν χρησιμοποιείται σωστά από τους μαθητές και τους καθηγητές στις σχολικές αίθουσες, είναι πολλά. Εκτός από την προστασία από τον covid-19 και την μείωση της εξάπλωσης του, η μάσκα προστατεύει από την γρίπη και βοηθά στην ελάττωση της διασποράς άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων. Έτσι, τα παιδιά δεν χρειάζεται να απουσιάζουν από το σχολείο.

Η χρήση των χειρουργικών μασκών και όχι των υφασμάτινων, συνίσταται για τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα παιδιά που έχουν σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη και μεσογειακή αναιμία. Επίσης, για τα παιδιά που κάνουν χημειοθεραπεία ή θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση ρευματολογικών νοσημάτων ή για την αντιμετώπιση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, προτιμάται η χειρουργική μάσκα.

Όμως, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα στην χρήση της μάσκας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, είναι η λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας που δημιουργείται, όταν το άτομο φορά την μάσκα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μη θεωρεί απαραίτητα τα άλλα προληπτικά μέτρα και να μη προστατεύεται επαρκώς. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης, εάν το παιδί ακουμπήσει την μάσκα και μετά ακουμπήσει τα μάτια.

Εάν οι υφασμάτινες μάσκες δεν αλλαχθούν, όταν βραχούν ή λερωθούν, πιθανότατα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν διάφοροι μικροοργανισμοί. Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος. Όταν χρησιμοποιείται για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση η μάσκα, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ή να δημιουργήσει ερεθιστική δερματίτιδα. Η μάσκα, επίσης, δυσκολεύει την επικοινωνία των κωφών μαθητών που βασίζονται στην χειλεοανάγνωση.

Εκτός από την Ελλάδα, η χρήση μάσκας στα σχολεία, είναι υποχρεωτική και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Γαλλία, εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 11 ετών, υποχρεούνται να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους των σχολείων, εάν δεν υπάρχει η απόσταση του ενός μέτρου.  Στην Ιταλία, επίσης, οι μαθητές υποχρεούνται να φορέσουν μάσκες και τα μαθήματα, εάν είναι δυνατόν, θα πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. 

Υποχρεωτικά θα φορούν τις μάσκες τους, οι Ισπανοί μαθητές άνω των έξι ετών, καθώς μεταφέρονται στο σχολείο και στον χώρο του σχολείου, εάν δεν γίνεται να τηρηθούν οι αποστάσεις. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές στην Σκωτία, στην Δανία, στην Σουηδία και στην Πολωνία. Στα σχολεία της Ρωσίας, οι μαθητές θα θερμομετριούνται και η χρήση της μάσκας θα συστήνεται. Οι δάσκαλοι θα την φορούν υποχρεωτικά.

Ανακεφαλαιώνοντας, η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο Covid-19. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τους μαθητές, για να την χρησιμοποιούν σωστά. Μόνο έτσι, κάποια στιγμή, η πανδημία θα γίνει παρελθόν.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο