Ερώτηση Τσαβδαρίδη στη Βουλή για την στήριξη των πληγέντων από την πανδημία δικηγόρων


ΔΤ από το πολιτικό γραφείο του Αν. Γεν. Γραμματέα ΚΟ της ΝΔ Λάζαρου Τσαβδαρίδη:

Την ανάγκη να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής και φορολογικής στήριξης των πληγέντων από την πανδημία δικηγόρων, τονίζει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με σχετική Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης  ο κ. Τσαβδαρίδης τονίζει ότι η δραματική μείωση του κύκλου εργασιών του δικηγορικού κόσμου λόγω της αναστολής ή της υπολειτουργίας της απασχόλησης του εξ αιτίας των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων, δεν συνοδεύεται από ανάλογη και επαρκή οικονομική ενίσχυσή τους κατά τα πρότυπα άλλων πληγέντων κλάδων.

Ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την Κυβέρνηση να μεριμνήσει τόσο για την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες (και άρα και τους δικηγόρους), με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα, την ίδια ώρα που θα προχωρήσει σε αναστολή των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσαβδαρίδης επισημαίνει ότι χρειάζεται να επισπευστεί η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τον Δεκέμβριο του 2020, σε αναλογικό ύψος με αυτό που έχουν λάβει άλλοι πληττόμενοι κλάδοι καθώς και να διευρυνθεί η οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, μέσω του 5ου και του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με βάση τη μείωση του εισοδήματος κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. 

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

14-1-2021

Προς τους Υπουργούς
Οικονομικών
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Δικαιοσύνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Απολύτως αναγκαία η οικονομική και φορολογική στήριξη των πληγέντων από την πανδημία δικηγόρων της χώρας

Κύριοι Υπουργοί,
Εξαιρετικά αναγκαία θεωρείται πλέον από το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας η λήψη συγκεκριμένων και άμεσων οικονομικών και φορολογικών μέτρων για τη στήριξη των δικηγόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η αναστολή της απασχόλησης ή η μερική απασχόληση των δικηγόρων τον τελευταίο χρόνο σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αναστολή των δικαστικών και δημοσίων υπηρεσιών ή την υπολειτουργία των δραστηριοτήτων αυτών, εγείρει πλέον ζητήματα επαγγελματικής βιωσιμότητας για χιλιάδες δικηγόρους (ιδιαίτερα νέους).

Προβληματισμένος ο δικηγορικός κόσμος, όπως πολύ καλά γνωρίζω και εγώ ως μάχιμος δικηγόρος, βλέπει τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών του να μη συνοδεύεται από ανάλογη και επαρκή οικονομική ενίσχυσή τους κατά τα πρότυπα άλλων πληγέντων κλάδων καθώς η εν λόγω ενίσχυση έφτασε μόλις τα 600 ευρώ για ένα ολόκληρο τρίμηνο αποχής από την εργασία. 

Επιπροσθέτως, οι ανακοινωθείσες επιστρεπτέες προκαταβολές δόθηκαν τελικώς σε μικρό αριθμό δικηγόρων καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούνταν κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου με αναβληθείσες δίκες από το πρώτο ακόμη lockdown. Ενώ την ίδια στιγμή, με κλειστά ή με υποτυπωδώς απασχολούμενα γραφεία, οι δικηγόροι καλούνται να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, πέρα από τα βασικά έξοδα επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων ο δικηγορικός κόσμος της χώρας περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία 

Την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011 σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα

Την αναστολή των τρεχουσών ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για τον Δεκέμβριο του 2020, σε αναλογικό ύψος με αυτό που έχουν λάβει άλλοι πληττόμενοι κλάδοι

Την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, μέσω του 5ου και του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με βάση τη μείωση του εισοδήματος κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Ποια μέτρα και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προτίθεστε να εφαρμόσετε για τη στήριξη και ενίσχυση του πληττόμενου κλάδου των δικηγόρων εν μέσω της υγειονομικής κρίσης;
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο