Φτάνει πια τα ρεύματα και οι ομπρέλες! (άποψη)


Άποψη, του Γιώργου ΚακαφίκαΈχουμε την πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση που οδηγεί ολόκληρη την κοινωνία σε αδιέξοδο. Αδίστακτη. Στο αποκορύφωμα της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο δεν πήρε μέτρα προστασίας της κοινωνίας, αλλά εκμεταλλευόμενη τον φόβο των πολιτών προσπαθεί να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αυταρχικά μέτρα.

Αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ που σηκώνει το βάρος της πανδημίας, ενισχύει τις δυνάμεις της καταστολής, τις επεκτείνει και στον χώρο των πανεπιστημίων, που ούτε η χούντα δεν το τόλμησε! Προσαρμόζει στις σημερινές συνθήκες και μάλιστα προς το χειρότερο, το αλήστου μνήμης «σπουδαστικό» της Ασφάλειας της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60… Μέχρι και το ιδιώνυμο είναι «ικανοί» αυτοί να επαναφέρουν!!

Βάζει χέρι στο επικουρικό και ανοίγει τον δρόμο εισόδου στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες.
Ανίκανοι να οργανώσουν τον εμβολιασμό του λαού. Ικανοί όμως να στήσουν επικοινωνιακά σόου από τα σχεδιαγράμματα που παρουσίασε ο υπουργός υγείας για τα  1018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούσαν -ενώ το εμβόλιο δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα- που τελικά δεν στήθηκαν, πάλι τα νοσοκομεία θα σηκώσουν το βάρος του εμβολιασμού, μέχρι την υποδοχή των δύο κιβωτίων με τα εμβόλια!! Και από τους 2.000.000 εμβολιασθέντες μέχρι τέλη Γενάρη που υπόσχονταν ούτε τις 200.000 δεν θα φθάσουν, και βέβαια φρόντισαν πρώτα για τα «τα δικά τους παιδιά».

Αλαλούμ και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ πέρα από τις διπλές καταγραφές που πραγματοποιούνται για τα κρούσματα. «Φόρτωσαν» ετεροχρονισμένα  κρούσματα σε περιοχές (Κιλκίς, Κοζάνη κ.λπ.), τις χαρακτηρίζουν «κόκκινες» και παίρνονται λαθεμένα μέτρα.

Δεν διστάζουν να ομολογήσουν τον εναγκαλισμό τους με την εκκλησία, να της κάνουν τα «χατίρια», παρακάμπτοντας την αναγκαιότητα για την επιβολή μέτρων λόγω επιβάρυνσης του ιικού φορτίου, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου...

Δεν θα επεκταθώ σε άλλα στοιχεία της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που είναι αμέτρητα.
Και όταν όλα αυτά συμβαίνουν στην κοινωνία, ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ομφαλοσκοπούν. Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις την ενέργεια τους, όταν σ’ αυτόν τον κυκεώνα, σ’ αυτήν την επίθεση που δέχεται η κοινωνία αυτοί θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με κείμενα-εκθέσεις ιδεών- προγραμματίζοντας ακόμα και πανελλαδικές συσκέψεις, διασκέψεις…

Να πούμε είναι εκτός τόπου και χρόνου;
Να πούμε ότι εποφθαλμιούν κάτι;
Να πούμε πιάνουν «στασίδι» για μελλοντικές εξελίξεις στο Κόμμα;
Ματαιοδοξία;

Το επιχείρημα που επικαλούνται ότι συμβάλουν στο διάλογο, συνεισφέρουν στον προβληματισμό δεν μπορεί να σταθεί, ΓΙΑΤΙ:

Εσείς δεν συμμετέχετε στα ανώτερα κομματικά όργανα, όπου επεξεργάζεστε την πολιτική και τακτική του κόμματος; Μέσα σ’ αυτά τα όργανα δεν μπορείτε να μεταφέρετε τον προβληματισμό σας, τον πλούτο των ιδεών που επικαλείστε, ώστε να διαμορφωθούν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις; Αυτές τις «ανησυχίες» σας δεν μπορείτε να τις δημοσιοποιήσετε σε διάφορα έντυπα ή σε κάποια fora που κατά καιρούς οργανώνονται; Προς τι αυτές οι ομαδοποιήσεις; Δεν αντιλαμβάνεστε πόση σύγχυση επιφέρετε στα μέλη και τους οπαδούς και τους οδηγείτε στην απογοήτευση; Προφανώς θα μελετάτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων όσο πειραγμένα και αν είναι. Δεν σας προβληματίζει ότι τη φθορά της κυβέρνησης δεν την εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Ότι γκρεμίζονται οι θετικοί δείκτες του Μαρτίου της κυβέρνησης χωρίς όμως να αυξάνονται του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Δεν είναι στραβό το κλίμα, σύντροφοι! Εσείς αρμενίζετε στραβά! Στριμώχνει στο «καναβάτσο» ο Τσίπρας τον πρωθυπουργό, οργώνει όλη τη χώρα, γεμίζει την «καρδάρα» και εσείς με την στάση σας την κλωτσάτε!

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν δαιμονοποιείται ο προβληματισμός, η ανταλλαγή απόψεων ακόμη και διαφορετικών, η εμβάθυνση της ιδεολογίας και θεωρίας προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες. Είναι καθήκον της Αριστεράς να πλουτίζει το ιδεολογικό «οπλοστάσιό» της. Όχι όμως μέσα από ομαδοποιήσεις. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην ιστορία της Αριστεράς που πολλές ομάδες ξεκινούσαν σαν ιδεολογικά ρεύματα και κατέληγαν οργανωμένες φράξιες, και λειτουργούσαν σαν κόμμα μέσα στο κόμμα. Τι κρύβει η πανελλαδική συγκρότηση!

Το κόμμα είναι το πολιτικό υποκείμενο και δεν μπορεί να μετατραπεί σε  «λέσχη» συζητήσεων. Είναι ο φορέας που επεξεργάζεται την πολιτική του και υποχρέωση του είναι να βρει τους τρόπους να τη μετουσιώσει σε πράξη. Και ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα των στελεχών είναι να βγαίνουν μπροστά για αυτή τη μετουσίωση. 

Ξέχασαν ορισμένοι –αν και προέρχονται απ’ αυτό – την πορεία και την εξέλιξη του πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού. Θα θυμούνται το σλόγκαν που κυκλοφορούσε «…3 του εσωτερικού 4 απόψεις…». Θεωρούσαν κατάκτηση και αυτοσκοπό να αναλίσκονται σε ατέρμονες θεωρητικές συζητήσεις και αναλύσεις, ενώ τα προβλήματα της κοινωνίας «έτρεχαν».

Αυτή η πανσπερμία απόψεων, τάσεων, ρευμάτων δημιουργούσε συγχύσεις στον κόσμο με αποτέλεσμα να το εγκαταλείπουν και να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ας κάνουμε και μερικές πικρές επισημάνσεις:
Στην ομάδα των «53» προστέθηκαν και άλλα στελέχη. Ίσως γι’ αυτό δεν είχαν τον χρόνο να σταθούν στον «καθρέφτη» και να κάνουν την αυτοκριτική τους! Δεν μάθαμε από τον πρώην γραμματέα, γιατί έπαθε τέτοιο στραπάτσο το κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ανέτρεψε όλον τον προγραμματισμό της τότε κυβέρνησης! Γιατί απουσιάζει παντελώς από τους μαζικούς φορείς; Θα μας ενημερώσει τι οργανώσεις άφησε πίσω του, και πως λειτουργούσαν; Δεν είναι ρητορικά τα ερωτήματα!
Μιλάνε για παλαιοκομματισμό άτομα που δυστυχώς τον «υιοθέτησαν», όταν με «ντροπολογία» της τελευταίας νύχτας διόρισαν συγγενικά τους πρόσωπα! Ή έχετε την εντύπωση ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης δεν θα το αξιοποιήσει στον χρόνο που θα τον βολέψει;

Και ο επικεφαλής της διευρυμένης πλέον ομάδας των «53», που είναι ένας ευπρεπής αστός διανοούμενος, ευρυμαθής, καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και ήταν υπουργός οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν εξήγησε ποτέ για την επιβάρυνση που υπέστησαν τα νοικοκυριά από την υπερφορολόγηση που τους επέβαλε. Δεν νομίζω να τη θεωρούσε ριζοσπαστική αυτήν την πολιτική!! Να μην καλύπτεται πίσω από τη συλλογική ευθύνη. Αυτός πρότεινε!! Δεν μας διαφεύγει ότι υπήρξε αναγκαίος συμβιβασμός με τους δανειστές και υπογράψαμε και υλοποιήσαμε συμφωνία μ’ αυτούς, έστω με πιο ανθρώπινο πρόσωπο και στήριξη στα πιο αδύνατα στρώματα. 

Άρα ο ριζοσπαστισμός δεν είναι μόνο μία θεωρητική  θεώρηση, εξαρτάται από τον συσχετισμό των δυνάμεων στην κοινωνία... 

Άρα προέχει η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων, η διεύρυνση τους και όχι η αδρανοποίηση, η απογοήτευση που μπορεί να επιφέρουν οι ομαδοποιημένες τάσεις και ρεύματα…

Είναι ευτυχής συγκυρία να είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες και να υπάρχει ένα χαρισματικό πρόσωπο που μπορεί να δημιουργήσει και τις υποκειμενικές, ώστε να οδηγήσει την κοινωνία προς τα μπρος. Πρόεδρε, δεν χωρούν συναισθηματισμοί στα κόμματα και στα κινήματα, όταν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού.

Δεν γίνεται εσύ να γεμίζεις την «καρδάρα» και στελέχη σου να την «κλωτσάνε»…
Δεν πρέπει να σε αναγκάσουν να γίνεις «τροχονόμος» των ομάδων και των ρευμάτων…
Απευθύνσου στη βάση όπου εκεί είναι η δύναμή σου, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ζήτησε την επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της σπάζοντας και τα κλειστά ταμπού των οργανώσεων. Και όποιος  έχει τα «κότσια» ας κατέβει να αναμετρηθεί. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»! Ούτε να καλύπτονται σε «ομπρέλες», ούτε να συνδέουν «ρεύματα» και προπαντός να μην κρύβονται στη σκιά σου!!

Είναι καιρός να πάρεις άμεσα οργανωτικά μέτρα όσο σκληρά και αν είναι. Μην επιτρέψεις να λειτουργούν κόμματα μέσα στο κόμμα!! Πρότεινε στην Κ.Ε να εκλεγεί νέα ολιγομελής Πολ. Γραμματεία από νέα στελέχη έξω από ομάδες και ρεύματα που θα προχωρήσουν τα ζητήματα του συνεδρίου και θα αποτελούν εγγύηση για την πιο εποικοδομητική διεξαγωγή του. Υπάρχουν νέα ικανά και με γνώσεις στελέχη που μπορούν να «περάσουν» το κόμμα στην επόμενη μέρα.

Άμεσα πρέπει να δημοσιοποιηθεί η εναλλακτική πρόταση για το πως θα ορθοποδήσει η κοινωνία. Να διερευνηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής του συνεδρίου έστω τώρα διαδικτυακά και αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, με τη φυσική παρουσία. Πρέπει να ομογενοποιηθούν τα όργανα, να ανανεωθούν και να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες μέρες που έρχονται…

Καιροί ου μενετοί!! Όσο παραμένουν αυτοί στην κυβέρνηση τίποτα δεν θα αφήσουν όρθιο. Δυστυχώς πάλι σε έκτακτες συνθήκες θα καλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να οδηγήσει την κοινωνία σε νέο ξέφωτο…

Γιώργος Κακαφίκας
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια