Προγεννητικός έλεγχος για να επέλθει φυσιολογικός τοκετός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Αν ετοιμάζεστε να γίνετε μανούλα ή βρίσκεστε στη διαδικασία για να φέρετε ένα νέο μωράκι στον κόσμο, είτε ο στόχος σας είναι ο φυσιολογικός τοκετός, είτε η καισαρική, ο προγεννητικός έλεγχος είναι μία διαδικασία απαραίτητη που διερευνά και εξασφαλίζει την καλή υγεία του μωρού σας.

Ποιες είναι οι διαδικασίες που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος και που αποσκοπούν ώστε να επιτευχθεί ένας απόλυτα υγιής και ασφαλής φυσιολογικός τοκετός για τη μητέρα και το μωρό;

Αυχενική διαφάνεια

Η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στο να προσδιορίσει αν το μωρό έχει προδιάθεση να εμφανίσει σύνδρομο Down και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του προγεννητικού ελέγχου. Την εξέταση εισήγαγε ο «πατέρας» της εμβρυομητρικής ιατρικής Κύπρος Νικολαΐδης στις αρχές του ’90 αφού παρατήρησε ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν παχύ σβέρκο και μικρή μύτη. Έτσι στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου μετριέται το πάχος της αυχενικής διαφάνειας και το μέγεθος του ρινικού οστού, αλλά και γενικότερος προγεννητικός έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου.

Αμνιοπαρακέντηση

Μία από τις βασικές εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος για να εξασφαλιστεί ένας φυσιολογικός τοκετός. Κατά την αμνιοπαρακέντηση, ο γιατρός λαμβάνει δείγμα από το υγρό του αμνιακού σάκου, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται στο εργαστήριο με απώτερο σκοπό, να εξακριβωθεί εάν το έμβρυο πάσχει από κάποιο συγκεκριμένο νόσημα.

4D υπερηχογράφημα εμβρύου

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του φυσιολογικού ελέγχου. Με το 4D υπερηχογράφημα, ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την κατάσταση του αμνιακού σάκου και του αμνιακού υγρού αλλά και την στάση και θέση που βρίσκεται το μωρό, ώστε να προληφθεί έγκαιρα μία εξωμήτρια κύηση και να επιτευχθεί φυσιολογικός τοκετός. Επιπλέον ελέγχεται η κατάσταση των οργάνων του εμβρύου, καθώς και αν υπάρχει πολύδυμη κύηση και αν τα μωρά μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Τέλος η διαδικασία αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει τους υπερηχογραφικούς δείκτες του συνδρόμου Down στις 11-14 εβδομάδες κύησης.

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Μία άλλη πολύ σημαντική εξέταση που περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος είναι η εξέταση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εντοπίζει και προλαμβάνει συγγενείς ανωμαλίες του, εξετάζοντας τη βιομετρία και τον ανατομικό έλεγχο συγκεκριμένων δομών του εγκεφάλου. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο