"Στήλη Άλατος": Μιλώντας για “Όχι” | Γράφει ο Απ. Μοσχόπουλος

"Περίεργο ένας λαός που γιορτάζει το «Όχι» να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει"

Αριστοτέλης Ρήγας, κωμικός

Εγώ, ο Απόστολος Μοσχόπουλος, άνδρας, ετών 29, καθηγητής Αγγλικών, διαμένων στη Βέροια δηλώνω με βάση την ειδησεογραφία της προηγούμενης εβδομάδας τα εξής:

Όχι, ένα Lower ή ένα Proficiency, δε σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Πέτυχες έναν στόχο, μια εξέταση, πληρώντας τα κριτήρια που όρισε ο εκάστοτε ακαδημαΪκός υπεύθυνος. Η εξέταση και η αριστεία σου δεν είναι πιστοποιητικό λελογισμένης φρόνησης.

Όχι, το να είσαι καθηγητής πανεπιστημίου ή προπονητής δεν σε κάνει επίσης, αυτόματα, καλύτερο άνθρωπο. Η οποιαδήποτε κατάχρηση της ισχύος σου και «επίδειξη» αυτής πάνω στους μαθητές και τις μαθήτριές σου, μετονομάζοντάς τη σε «βοήθεια», ή μετασχηματίζοντάς τη σε ασέλγεια σε κάνει έναν διεφθαρμένο άνθρωπο.

Όχι, το να είσαι υπουργός ή υψηλά ιστάμενος πολιτικός δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπει ούτε να μιλας, ούτε να φέρεσαι κακοποιητικά προς οποιονδήποτε άνθρωπο. Η εξουσία σου είναι πολιτική και αφορά τον λαό, δεν νοείται να αγγίζει κανέναν άνθρωπο σε προσωπικό επίπεδο.

Όχι, το να είσαι πατέρας, οικογενειάρχης δεν αποτελεί άλλοθι για καμία εγκληματική ενέργειά σου. Μπορείς, παρά τον «έντιμο κοινωνικό βίο» σου, να εξακολουθείς να εισαι θύτης οποιασδήποτε μορφής ενδοοικογενειακής βίας, από τον ξυλοδαρμό, μέχρι τη γυναικοκτονία.

Όχι, το να είσαι νέος, ή όμορφος, επίσης δεν δικαιολογεί να είσαι άμυαλος και να αποδέχεσαι σε πανελλήνια τηλεοπτική θέα, είτε σιωπηρά το «βίασμα» που θα έκανε κάποιος φίλος σου, είτε εν μέσω «αστείου», ότι αποπλάνησες μια γυναίκα με τον (ίδιο με σένα) δίδυμο αδερφό σου.

Όχι, καμία παρενόχληση και κανένας βιασμός δεν είναι «παρεξήγηση». Το «ΟΧΙ» είναι αιτία για να σταματήσεις ο,τι κάνεις. Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», δεν υπάρχουν «γλυκά λόγια» που να δικαιολογούν την οποιαδήποτε μη συναινετική ερωτική πράξη. Είναι και θα είναι πάντα εγκλήματα και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σου εξηγήσει κάποιος ή κάποια πότε θα αποκαλύψει το βάρος που έχει μέσα του. Ακόμη και αν οι πράξεις νομικά παραγράφονται, ηθικά δε διαγράφονται ποτέ. Και υπάρχουν πράξεις που, παρά τους νόμους που αλλάζουν καθημερινά, ο ηθικός τους αντίκτυπος μένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου.

Όχι, σε καμία γυναίκα και σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει καμία κακοποιητική και εγκληματική συμπεριφορά. Δεν υπάρχουν «ροζ σκάνδαλα» ή «ερωτικά βίντεο» όταν μιλάμε για φαινόμενα εκδικητικής πορνογραφίας και δεν υπάρχουν «ατυχείς στιγμές» όταν κάποιοι εξ αυτών φτάνουν στο σημείο να αυτοκτονούν εξ'αιτίας αυτού!

Όχι, κανένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης δεν προκάλεσε για να τη «βιώσει». Κανένα ρούχο, εσώρουχο ή συμπεριφορά δε σε δικαιώνει να είσαι εγκληματίας, πράγμα που αποδεικνύεται από το μεγάλο εύρος ηλικιών και κοινωνικών γνωρισμάτων που έχουν τα θύματα σεξουαλικής βίας.

Όχι, καμία ιστορία που έχει μέσα της διάκριση, βία, μίσος, ταπεινώνει ή δεν είναι ευχάριστη για κάποιο από τα δύο εμπλεκόμενα μέλη δεν είναι «χιούμορ». Τα στερεότυπα, εν έτει 2021, δεν υπάρχουν για να διαιωνίζονται αλλά για να αφανίζονται. Και έχουμε όλοι εξ ίσου ευθύνη σε αυτό.

Όχι, καμία εγκληματική πράξη δε διακρίνεται σε εγχώρια και μη. Στα μάτια του νόμου, όλες οι πράξεις είναι εξίσου αξιόποινες. Αν επιμένεις να ισχυρίζεσαι λοιπόν ότι για κάποια εγκλήματα «δε λέει κάποιος κάτι», τότε, μάλλον, εσύ δε λες κάτι για αυτό που βλέπεις να γίνεται μπροστά στα μάτια σου.

Όχι, δεν είναι «δουλειά σου» να αποσιωπείς οποιοδήποτε συμβάν κακοποίησης γνωρίζεις. Μη γίνεσαι μέρος της κοινωνίας που ήξερε και με το κλειστό της στόμα, δεν προσπάθησε να σώσει κάποιον.

Όχι, τελικά δεν είναι δύσκολο να μάθεις να σέβεσαι το όχι, ακόμη κι όταν δεν είναι εθνική αργία.


Ο συνεργάτης του InVeria.gr Απόστολος Μοσχόπουλος είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας και αρθρογραφεί στην μόνιμη στήλη "Στήλη... Άλατος" κάθε Παρασκευή. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο