Χαμήλωσαν οι τόνοι αλλά επιμένει η Εκκλησία στην παρουσία πιστών τα Θεοφάνεια


Χαμηλότερους τόνους, αλλά όχι γενική υποχώρηση στο θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών για παρουσία πιστών κατά την Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων επιδεικνύει η Εκκλησία. 

Με σχετικό δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος γίνεται γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε Συνοδική Επιστολή στους Μητροπολίτης της Ελλάδας από τους οποίους ζητά την "απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων". 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν υποχωρεί σε αυτό που η ίδια η Ιερά Σύνοδος απεφάνθη, ότι δηλαδή θα ανοίξουν οι Εκκλησίες για τον προκαθορισμένο αριθμό πιστών (μέχρι 25 σε όλους του ναούς και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς, αν το επιτρέπουν τα τετραγωνικά μέτρα). Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ρίξει ούτε το συμβολικά τον Σταυρό σε εξωτερικό χώρο, σε ένδειξη καλής θέσης. 

Η εξέλιξη αυτή όσον αφορά την προσωπική στάση του Αρχιεπισκόπου προήλθε μετά την συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης - Ιερώνυμος κατά την ορκωμοσία των νέων Υπουργών το πρωί της Τρίτης (5/1/2021), ωστόσο υπάρχει πάντα η δεσμευτική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την οποία δεν μπορεί να παρακάμψει ο Αρχιεπίσκοπος. 

Βέβαια, ο κάθε Μητροπολίτης μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το τι θα ισχύσει στις περιοχές αρμοδιότητάς του, συνεπώς η κάθε Μητρόπολη αναμένεται να έχει διαφορετική στάση.

Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτήσει σχέδιο για την ήπια και χωρίς προκλήσεις αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων συνωστισμού, με μετάδοση μηνυμάτων μέσω μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, περιπολίες κ.α.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. 

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει.

Εκ του Γραφείου Τύπου 
της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο