Φρ. Καρασαρλίδου: Η ομιλία στη Βουλή της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία


ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) Φρόσως Καρασαρλίδου: Το νομοσχέδιο για την Παιδεία αποκλείει 25.000 νέους από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, δημιουργώντας επιπλέον πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια.

Εντείνονται, έτσι, οι ανισότητες μεταξύ αυτών που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα κολλέγια και των φτωχότερων στρωμάτων.

Στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας Φρόσω Καρασαρλίδου ανέφερε πως πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που βρίσκει αντιμέτωπους την πανεπιστημιακή και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα, τις ενώσεις των αστυνομικών, την αντιπολίτευση αλλά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ. 

Όπως επεσήμανε η βουλευτής, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία, σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση της Σαγκάης κατέλαβαν πολύ υψηλές θέσεις (μεταξύ 12.000 πανεπιστημίων το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 180η θέση και το Αριστοτέλειο στην 205η, ενώ ακολουθούν και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Αντίθετα, τα ιδιωτικά ελληνικά κολλέγια βρίσκονται κάτω από την 13η χιλιάδα, με πολλά απ’ αυτά να βρίσκονται κάτω από την 20ή χιλιάδα. 

Κατά την ομιλία της η κα Καρασαρλίδου ανέδειξε το θέμα της κατάργησης 67 διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινούσε από τον Οκτώβριο του ’19, ωστόσο αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς αιτιολόγηση η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του, αποκλείοντας τους αποφοίτους αυτούς από την πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν κατάρτιση και ωθώντας τους στα ιδιωτικά κολλέγια, όσους βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση για τις σκοπιμότητες πίσω από τις κινήσεις της, λέγοντας πως για μια ακόμη φορά προωθούνται τα συμφέροντα των ιδιωτών εις βάρος των αναγκών του κοινωνικού συνόλου. Αυτό αποτυπώνεται και στο παρόν νομοσχέδιο, που ουσιαστικά ετοιμάζει 25.000 νέους πελάτες για τα ελληνικά ιδιωτικά κολλέγια. 

Αναφερόμενη στο δεύτερο ζήτημα του νομοσχεδίου, αυτό της αστυνόμευσης των Πανεπιστημίων η κα Καρασαρλίδου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως το νομοσχέδιο παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας, επικαλούμενη μια εικόνα ανομίας και παραβατικότητας για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τη στιγμή που τους αναλογεί μόλις το 0,1% της γενικής εγκληματικότητας στον πληθυσμό και ενώ είμαστε η δεύτερη πιο αστυνομοκρατούμενη χώρα της Ευρώπης. 

Κλείνοντας την ομιλία της η βουλευτής δήλωσε βέβαιη ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί την επίθεση που δέχεται η δημόσια Παιδεία και το δημόσιο Πανεπιστήμιο και ότι η αντίσταση θα είναι μαζική, προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια Παιδεία και η Δημοκρατία.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια