Βαγ. Παπαχαραλάμπους στον ΑΚΟΥ 99.6: «Αποτελεσματική πρόληψη, αλλά και λιγότερες προκαταλήψεις για τον καρκίνο»


Καλεσμένος της ραδιοφωνικής εκπομπής Λαϊκά & Αιρετικά στον ΑΚΟΥ 99.6 την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, ήταν ο Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, μαιευτήρας-γυναικολόγος και πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο οποίος μίλησε για την σημασία και τους παράγοντες της πρόληψης, τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό ρατσισμό που υπάρχει ακόμη για τους καρκινοπαθείς, αλλά και το τεράστιο έργο της Αντικαρκινικής Εταιρείας που επιτελεί πάνω από 60 χρόνια.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους για την παγκόσμια ημέρα ευχήθηκε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν αποτελεσματική πρόληψη, αλλά ειδικά για φέτος να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες προκαταλήψεις αναφορικά με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα, η ίδια η λέξη καρκίνος συνεχίζει να φοβίζει(ο καρκινοπαθής και η οικογένειά του αποφεύγουν να αναφέρουν την λέξη) αλλά ακόμη και περιφραστικές λέξεις πάλι τρομάζουν(επάρατη νόσος, το κακό κλπ). «Στην αντικαρκινική εταιρεία λέμε ότι η πρώτη αρχή είναι η αποδοχή. Ασθενείς, οικογενειακό περιβάλλον και κοινωνία πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα», τόνισε ο γιατρός. Σχετικά με τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό των καρκινοπαθών που ξεπερνούν τον καρκίνο και μπορούν να επιστρέψουν στην δουλειά και στο κοινωνικό περιβάλλον, η κοινωνία δεν πρέπει να τους «στιγματίζει» και δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που προϋποθέτει παιδεία για να εξαλειφθεί, εξήγησε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Παράγοντες πρόληψης του καρκίνου
Στην συνέχεια ο βεροιώτης γιατρός μίλησε για την σημασία της πρόληψης και ανέφερε ότι η πρόληψη ξεκινάει πρωτίστως με τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ βασικός παράγοντας και θα πρέπει να απευθύνονται οι πολίτες στα εξειδικευμένα κέντρα διακοπής καπνίσματος που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά και σε φορείς όπως η αντικαρκινική εταιρεία. Επίσης το αλκοόλ είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή και η σωματική άσκηση είναι σημαντικά όπλα κατά του καρκίνου. «Δεν μπορεί να ζούμε στην Ημαθία με τόσα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και η διατροφή μας να μην τα περιέχει», σχολίασε ο κ. Παπαχαραλάμπους. «Όσο για την άσκηση, η καραντίνα δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αφού όποιος έχει θέληση μπορεί να αφιερώσει χρόνο και να βρει τον τρόπο», συμπλήρωσε ο γιατρός.

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες για την πρόληψη, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ε.Α.Ε. τόνισε ότι είναι βασικό να διενεργούνται κάποιες εξετάσεις όπως μαστογραφία, Τεστ Παπ, κολονοσκόπηση κ.α. για να υπάρχει έλεγχος, αλλά το κυριότερο να είναι ο κόσμος υποψιασμένος και αν υπάρξουν κάποια ύποπτα συμπτώματα που δεν υποχωρούν θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό. «Γιατί εκτός από την πρόληψη μια έγκαιρη διάγνωση, επίσης μπορεί να σώσει!», υπογράμμισε ο βεροιώτης γυναικολόγος.

Ενδεικτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι σύμφωνα με μελέτες για να επιτευχθεί ανοσία απαιτείται εμβολιασμός στο 70% του πληθυσμού και μάλιστα σε κάποιες χώρες εμβολιάζουν και τα αγόρια. Στην Ελλάδα ανέφερε ότι δεν τα πάμε και τόσο καλά αφού εμβολιάζονται μόνο τα κορίτσια και αυτά σε ποσοστό την προηγούμενη δεκαετία λίγο πάνω από το 30%, ενώ τα τελευταία χρόνια ευτυχώς το ποσοστό αυξάνεται. Σημαντικό το γεγονός ότι δεν έχει αναφερθεί καμία σημαντική παρενέργεια από το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ έχει παρατηρηθεί μείωση της εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου κατά 70%, που είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, των δυτικών χωρών και δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ίδρυση και το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας
 Τέλος ο κ. Παπαχαραλάμπους μίλησε για το έργο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που  έχει εξελιχθεί και μέσα από τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας(ιστοσελίδα, φβ) μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος ζωντανά να λάβει απαντήσεις, ενώ στο κανάλι της στο Youtube υπάρχουν εκατοντάδες ενημερωτικά βίντεο για τον καρκίνο. Η ιδέα δημιουργίας ενός φορέα που θα συντονίζει όλους όσους ασχολούνται με τον καρκίνο ξεκίνησε το 1953 από τον Γεώργιο Παπανικολάου (τεστ Παπ) και η Εταιρεία ιδρύθηκε νομικά το 1958. Μια από τις σημαντικές προσφορές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ήταν τα χρήματα από τον Έρανο που γνωρίζουμε επί δεκαετίες. Τα τεράστια ποσά που συγκέντρωνε η Εταιρεία δεν τα διαχειριζόταν, αλλά τα απέδιδε αμέσως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το συνολικό ποσό που έχει δοθεί όλα αυτά τα χρόνια αν υπολογιστεί σε ευρώ είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης με δωρεές δημιουργήθηκαν νοσοκομεία όπως το Αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» στην Αθήνα την δεκαετία του ’80 που κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως για να γίνει δωρεά στο κράτος, ενώ πρόσφατα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στο Θεαγένειο νοσοκομείο ξενώνας φιλοξενίας ασθενών και συνοδών αξίας 6 εκατ. ευρώ. Υπάρχει επίσης αντίστοιχος ξενώνας που μόλις ολοκληρώθηκε στην Παιανία Αττικής και αναμένεται να παραδοθεί επίσης στο κράτος. Παράλληλα η Εταιρεία διαθέτει 2 κινητούς ψηφιακούς μαστογράφους που δίνουν την δυνατότητα σε γυναίκες ανασφάλιστες ή που δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα να κάνουν μαστογραφία. Επίσης το κέντρο διακοπής καπνίσματος, ενώ σύντομα θα δημιουργηθούν κινητές μονάδες διενέργειας τεστ Παπανικολάου για δυσπρόσιτες περιοχές. 

Ο κ. Παπαχαραλάμπους μιλώντας για την αποδοχή που έχει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είπε ότι είναι «τυχερή» γιατί ο κόσμος και οι φορείς είναι δίπλα της και την αγκαλιάζουν αφού αντιλαμβάνονται το έργο που επιτελεί. 


Όλη η συνέντευξη του Βαγγέλη Παπαχαραλάμπους:
 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο