Αλήθεια... ή όχι: Περί στήριξης των Πολιτιστικών Συλλόγων


Είναι αλήθεια ότι ο χώρος του πολιτισμού οι δομές του και οι άνθρωποι του, έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία. Οι δομές του είτε είναι κρατικές, είτε είναι δημοτικές είτε είναι ιδιωτικές έχουν πληγεί στον ίδιο βαθμό, μόνο που κάποιες από αυτές όπως είναι φυσικό έχουν μεγαλύτερες αντοχές από τις άλλες.

Όμως στον χώρο του πολιτισμού υπάρχουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Αυτό ήρθε να μας θυμίσει η ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, στην οποία περιγράφεται η πολύ δύσκολη οικονομική της κατάσταση, λόγω της αναστολής των δράσεων της εξαιτίας της πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι πρέπει να ενισχυθούν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι από την πολιτεία για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων (ενοίκια, αμοιβές προσωπικού, λοιπά λειτουργικά έξοδα κλπ). Τρόπος μπορεί να βρεθεί, δεν είναι δύσκολο. Όπως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις βρέθηκαν ορθά τρόποι ενίσχυσης τους, έτσι και στους πολιτιστικούς συλλόγους πρέπει να δοθεί οικονομική ενίσχυση. Επιτελούν οι περισσότεροι σημαντικό έργο ασχολούμενοι με τον πολιτισμό-κυρίως με την παράδοση στο τραγούδι και τον χορό-, αλλά και με την κοινωνική δράση (ενίσχυση ατόμων που έχουν ανάγκη βοήθειας κλπ)

Είναι αλήθεια όμως ότι πάντοτε μία κρίση δίνει την αφορμή για να βελτιωθούν πρακτικές και καταστάσεις. Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα. Η στήλη έχει μία ένσταση όσον αφορά την ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, σχετικά με την στήριξη σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Είναι γνωστό σε όλους ότι στον χώρο υπάρχουν και πολιτιστικοί σύλλογοι ανενεργοί ουσιαστικά ή σύλλογοι σφραγίδες που η δράση τους περιορίζεται στην διοργάνωση ενός το πολύ ετήσιου χορού. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί αν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που επιχορηγήθηκαν από το κράτος με πάνω από ένα ποσό (μάλλον 3.000€) ενημέρωσαν το πρόγραμμα Διαύγεια για το που πήγε η επιχορήγηση αυτή, όπως έχουν την υποχρέωση από τον νόμο.

Μετά την λήξη της πανδημίας κατά την άποψη της στήλης όλο το πλαίσιο λειτουργίας των συλλόγων αυτών που αγγίζει το εργατικό δίκαιο, την διαφάνεια κλπ πρέπει να αναθεωρηθεί, εκσυγχρονιστεί και προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Άρα κατά την άποψη της στήλης δεν μπορούν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι να μπουν στο ίδιο τσουβάλι και να ενισχυθούν. Αυτό θα είναι εις βάρος των υπολοίπων πολιτιστικών συλλόγων. 

Αυτά όμως στο μέλλον. Τώρα προέχει η οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση τους άμεσα. Άλλωστε τα ποσά θα είναι μικρότερα από τις υπόλοιπες ενισχύσεις που έχουν δοθεί. Η Ελληνική πολιτεία το οφείλει αυτό στους πολιτιστικούς συλλόγους.

(Την  μόνιμη στήλη "Αλήθεια ή... όχι;"  επιμελείται εξωτερικός συνεργάτης του InVeria.gr και παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα πρωί) 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο