Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Δ. Βέροιας και Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τη συμβολή της γυναίκας στην Ελληνική Επανάσταση (βίντεο)


Την Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 18:30 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα-Τηλεκδήλωση του Δήμου Βέροιας με θέμα: «Η Συμβολή της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821». 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Βέροιας και το κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με την Εταιρία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπενθυμίζοντας και τιμώντας την συνεισφορά των Γυναικών στους Αγώνες του Έθνους. 

Ομιλήτριες ήταν η Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού της  Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Φύλο και Ιστορία, οι Γυναίκες στην Επανάσταση του ‘21» και η Ολυμπία Μπέτσα, Φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η., η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η προσφορά των γυναικών στα επαναστατικά κινήματα της περιοχής Ημαθίας κατά τον 19 αιώνα» 
 
Παρουσιάστηκε με ιστορικά τεκμηριωμένο και αναλυτικό τρόπο η συνεισφορά των γυναικών , τόσο σε τοπικό επίπεδο (Θυσία Ναουσαίων και Βλάχων Ηρωίδων) όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της συνεισφοράς των γυναικών στην επανάσταση. Παράλληλα προβλήθηκε σχετικό βίντεο με υλικό από το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη συλλογή Νικόλτσιου.
 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Εθελοντισμού,  Γεωργία Μπατσαρά, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας των Φύλων, Συρμούλα Τζήμα και ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Εμμανουήλ Ξυνάδας.

Το βίντεο της εκδήλωσης: 

 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο