Γονείς - Κηδεμόνες 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας προς Δήμο: Έχετε "πετάξει" τα παιδιά μας σε πρόχειρες λύσεις!


Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας:

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας κοινοποιήσαμε την παρακάτω επιστολή στον Δήμαρχο Βέροιας κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη και στην αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Συρμούλα Τζήμα, για να εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νηπιαγωγείο μας στον τομέα της στέγασής του. 

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα στο οποίο, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, δεν έχει δοθεί η παραμικρή λύση και δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική επίλυσης, προκειμένου τα παιδιά μας να φοιτούν σε συνθήκες κατάλληλες και να λαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.

Η επιστολή του Συλλόγου προς τον Δήμαρχο Βέροιας και την αντιδήμαρχο Παιδείας:

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ»

Το 2ο Νηπιαγωγείο Βέροιας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης ενιαίου κτιρίου για τη στέγασή του. Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει τρία πρωινά τμήματα και ένα ολοήμερο και φιλοξενεί συνολικά 50 παιδιά!

Το 1ο τμήμα στεγάζεται σε νοικιασμένο ισόγειο κατάστημα επί της οδού Αριστοτέλους 7. Η είσοδος / έξοδος της αίθουσας βρίσκεται επάνω στον πεζόδρομο και δεν παρέχεται καμία ασφάλεια από τα διερχόμενα οχήματα (κυρίως μηχανάκια και ποδήλατα) αλλά και τους πεζούς. Η αίθουσα διδασκαλίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους είναι 45 τ.μ. και στεγάζει 20 νήπια. Όπως είναι λογικό το κατάστημα / αίθουσα δεν έχει αύλειο χώρο για το διάλειμμα των μικρών μαθητών.

Το 2ο και 3ο τμήμα καθώς και το ολοήμερο στεγάζονται σε προκάτ αίθουσες που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Καρατάσου 16, δηλαδή εκτός γεωγραφικών ορίων ευθύνης του 2ου Νηπιαγωγείου. Αυτά τα τμήματα στεγάζουν από 15 μαθητές το καθένα σε δύο επίσης μικρές αίθουσες. 

Τα προβλήματα που καλούμαστε ως γονείς να αντιμετωπίσουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά. 

Οι 30 από τους 50 μαθητές του σχολείου στεγάζονται στα προκάτ του 6ου Δημοτικού και οι γονείς δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τη μετακίνηση των παιδιών τους, κυρίως όσοι έχουν και μεγαλύτερα παιδιά που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό. Δεν είναι εύκολο να μετακινούνται μακριά από τις κατοικίες τους, ούτε να καλύπτουν μια μεγάλη απόσταση είτε για να αφήσουν είτε για να παραλάβουν τα παιδιά τους από δύο διαφορετικά σχολεία, σε σύντομο χρόνο (το νηπιαγωγείο σχολάει στη 13:00 και το δημοτικό στη 13:15) καθημερινά και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το 6ο Δημοτικό έχει ζητήσει τις προκάτ αίθουσες για δική τους χρήση το σχολικό έτος 2018-2019 και ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία δεν έγινε ποτέ μεταφορά των δυο τμημάτων του 2ου Νηπιαγωγείου.
Οι προκάτ αίθουσες είναι τουλάχιστον απαράδεκτες για να κάνουν μάθημα μαθητές τεσσάρων και πέντε ετών. Η στατικότητά τους είναι εντελώς επικίνδυνη για να βρίσκεται οποιοσδήποτε μέσα πόσο μάλλον μικρά παιδιά καθώς με κάθε βήμα κουνιούνται όλα τα έπιπλα που βρίσκονται στον χώρο. Κατά τη διάρκεια των βροχών μπαίνει νερό από το ταβάνι, ενώ από την άνοιξη και μετά η ζέστη είναι αφόρητη. Επιπρόσθετα, είναι μείζονος σημασίας να αναφέρουμε πως κατά τη περσινή σχολική χρονιά (2019-2020) βρέθηκε ένα ποντίκι στο χώρο της τουαλέτας (τμήμα του προκάτ) που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας.

Δεν χρειάζεται, επίσης, να αναφέρουμε τη σημασία ενός αύλειου χώρου στα σχολεία, πόσο μάλλον σε ένα νηπιαγωγείο του οποίου οι μαθητές αφού έχουν στριμωχτεί στη μικρή αίθουσά τους, θέλουν να τρέξουν και να παίξουν ελεύθερα αλλά ωστόσο αυλή δεν υπάρχει! Και με μεγάλη ευθύνη η νηπιαγωγός του 1ου τμήματος τους μετακινεί στην αυλή του 2ου Δημοτικού.

Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω οι νηπιαγωγοί του σχολείου καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να έχουν μια καλή επικοινωνία μεταξύ τους, για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή που πήραν μέρος μόνο τα δύο από τα τρία τμήματα του σχολείου! 

Εν καιρώ Covid-19, με όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και με τη δική σας ανοχή – αδιαφορία τα παιδιά μας βρίσκονται για τουλάχιστον 4,5 ώρες σε αυτούς τους ακατάλληλους χώρους! Πως μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας από παιδιά 4-5 ετών σε μόλις 45 τ.μ. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι ειδικά φέτος δε θα βρεθεί πάλι κάποιο ποντίκι; Ποιος από εσάς θα αναλάβει την ευθύνη και θα δώσει επιτέλους μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα στέγασης του 2ου Νηπιαγωγείου; 

Πρόκειται για το κεντρικότερο νηπιαγωγείο του Δήμου μας. Είναι φανερό πως στην περίπτωση του 2ου Νηπιαγωγείου δεν έχετε δώσει καμία σημασία και απλά έχετε «πετάξει» τα παιδιά μας σε πρόχειρες λύσεις! Είναι απορίας άξιο πως επιτρέπετε μικροί μαθητές να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη πολύχρονη σχολική τους ζωή σε τέτοιες απαράδεκτες συνθήκες. Θα θέλαμε ως γονείς να μας απαντήσετε εάν εσείς θα θέλατε τα παιδιά σας να φοιτούν σε ένα τέτοιο σχολικό περιβάλλον.

Συμπερασματικά, είναι αναγκαίο να κατανοήσετε την υψίστης σημασίας άμεση μετακίνηση του 2ου Νηπιαγωγείου σε έναν ενιαίο χώρο, όπου θα στεγάζονται όλα τα τμήματά του, σε ευρύχωρες αίθουσες που θα καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών μαθητών μας. Η προϊσταμένη του νηπιαγωγείου έχει ενημερώσει επανειλημμένως για το κτιριακό πρόβλημα του νηπιαγωγείου και κατά καιρούς έχει κάνει προτάσεις για να βρεθεί λύση χωρίς να λάβει ποτέ καμία απάντηση. Επιθυμούμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο θέμα μας και σας γνωστοποιούμε τη πρόθεση μας να κοινοποιήσουμε την παρούσα επιστολή στα Μ.Μ.Ε. Περιμένουμε άμεσες λύσεις και όχι απλά υποσχέσεις. 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
του 2ου Νηπιαγωγείου Βέροιας
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο