Το bitcoin αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε!

Πριν από μία δεκαετία, ίσως και λιγότερο, το Bitcoin ήταν ένα ακόμη όνειρο για «περίεργους» φανατικούς της τεχνολογίας που περίμεναν την άνοδό του. Το ίδιο ακριβώς επίτευγμα της τεχνολογίας γνώρισε τη χλεύη εκείνων που εμπλέκονταν με πάσης φύσεως οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες, αφού πίστευαν ότι η άνοδος αυτή δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Σήμερα τα πράγματα είναι, όμως, εντελώς διαφορετικά…

Ένας φούρνος στη Θεσσαλονίκη πουλάει προϊόντα και δέχεται πληρωμές σε Bitcoin. Μία εναλλακτική εταιρεία αυτοκινήτων πουλάει οχήματα και πληρώνεται σε Bitcoin. Το κρυπτονόμισμα του μέλλοντος έχει ενσωματωθεί στις συναλλαγές της βιομηχανίας του igaming και των online καζίνο. Ο ποδοσφαιριστής Νταβίντ Μπαράλ συμφώνησε με την Ίντερ Μαδρίτης, ομάδα της 3ης κατηγορίας της Ισπανίας που ανήκει στους Μπόρχας Ιγκλέσιας της Μπέτις και Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης κι έγινε ο πρώτος παίκτης που θα πληρώνεται αποκλειστικά με Bitcoin.

Είναι λοιπόν πια πραγματικότητα: το Bitcoin έκλεισε το μάτι στους προνοητικούς, βγάζει πια τη γλώσσα σε όλους εκείνους που τον υποτίμησαν. Και πλέον αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας! Από τότε που το εν λόγω κρυπτονόμισμα εμφανίστηκε το 2009, έχει περάσει από διάφορα στάδια. Κάποιοι το είδαν σαν καινοτομία, άλλη θεώρησαν ότι «μόδα είναι και θα περάσει». Για όσους πίστεψαν σε αυτό, όμως, το Bitcoin είναι εδώ για να μείνει.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πλέον «πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την παρουσία του;». Ποια μπορεί να είναι η προσφορά του Bitcoin στην κοινωνία; Μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα που θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις οικονομικές δραστηριότητες του άμεσου μέλλοντος; Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα με πολλούς τρόπους, αρκεί να παίξει κανείς σωστά τα χαρτιά του.

Το Bitcoin εκπροσωπεί μία επανάσταση για τις συναλλαγές. Από μικρά παιδιά, όλοι μαθαίνουμε την τρομακτική σημασία των χρημάτων με τη μορφή fiat. Χαρτονομίσματα και κέρματα αποτελούσαν τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμών, τα χρήματα αποτελούσαν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μπορεί να κινήσει την οικονομία. Πάντοτε όμως η αξία των χρημάτων ήταν διαφορετική. Το Bitcoin ήρθε για να αποδείξει το ίδιο ακριβώς πράγμα με άλλον τρόπο. Συναλλάσσεται σαν ένα κανονικό νόμισμα, όμως δεν έχει σταθερή αξία σε σχέση με τα fiat χρήματα.

Η διαφορά του με το παραδοσιακό χρήμα είναι ότι το Bitcoin δεν μπορεί να ελεγχθεί και να χειραγωγηθεί από κανένα κράτος, καμία τράπεζα και κανέναν οικονομικό οργανισμό. Δεν επιδέχεται ρυθμίσεις και είναι αποδεκτό σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς να περιορίζεται από σύνορα. Με όλους αυτούς τους τρόπους, το Bitcoin προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στους κατόχους του.

Για παράδειγμα, οι πολίτες πληρώνουν στις τράπεζες αμοιβές για κάποιες συναλλαγές ή μερικές φορές αδυνατούν να πάρουν τα χρήματά τους από τα γκισέ για κάποιον λόγο. Με το Bitcoin η μεταφορά των χρημάτων γίνεται χωρίς περιορισμούς, χωρίς ενδιάμεσους προορισμούς, αυτόματα και ανέξοδα. Το Bitcoin φυλάσσεται σε ψηφιακά πορτοφόλια, ή πιο σωστά σε ψηφιακά χρηματοκιβώτια. Μπορεί κανείς να το ανταλλάξει με παραδοσιακά χρήματα σε διάφορες πλατφόρμες, ανά πάσα στιγμή.

Το κρυπτονόμισμα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις κεντρικές τράπεζες ακριβώς επειδή είναι ανεξάρτητο. Παρ’ όλα αυτά, μόνο η εμπειρία και ο χρόνος θα αποφασίσει πώς θα το χρησιμοποιήσει η κοινότητα κι αν τελικά το Bitcoin (και άλλα κρυπτονομίσματα) θα αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στις συναλλαγές μας. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα το Bitcoin έγινε σημείο αναφοράς, αφού πολλοί άνθρωποι το θεωρούν ένα «φαινόμενο». Οι περισσότεροι πολίτες που ασχολούνται με αυτό περιμένουν από τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες παγκοσμίως να αποκαλύψουν τα πλάνα τους για τα κρυπτονομίσματα. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, όμως δεν αναμένεται να αργήσει πολύ.

Το Bitcoin χρησιμοποιεί, άλλωστε, την τεχνολογία blockchain, η οποία είναι πολύ χρήσιμη στη καθημερινότητα. Η ασφάλεια και η ανωνυμία που προσφέρει κάνει τη διαφορά και τα κράτη λοξοκοιτάζουν προς αυτήν ή ήδη την χρησιμοποιούν. Δεν είναι, όμως, δυνατό να καλωσορίσει κάποιος το blockchain χωρίς να αποδεχτεί τα κρυπτονομίσματα. Συνεπώς, η υιοθέτηση του Bitcoin έστω κι ως εναλλακτικού τρόπου συναλλαγών είναι θέμα χρόνου. Ήδη η αξία του έχει εκτοξευθεί αφού έχει γίνει αποδεκτό από μεγάλους επιχειρηματίες και εταιρείες, δείγμα της αποδοχής που έχει ήδη κερδίσει από την κοινωνία. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο