ex-Αιρετικά: Η συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Βέροια (6/5) και το... συνδικαλιστικό σχίσμα


Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το συνδικαλιστικό κίνημα, τις μονίμως διασπασμένες συγκεντρώσεις, την μικρή, μεγάλη έως και μηδενική συμμετοχή μερικές φορές κοκ. 

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, παρά τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, είχε υπάρξει μια αυξητική τάση στη συμμετοχή των όποιων συγκεντρώσεων έγιναν και τους λόγους ο καθένας μπορεί να τους φανταστεί ή να τους υποθέσει, κατά την κρίση του. 

Ωστόσο, μεγαλοβδομαδιάτικα επήλθε... σχίσμα σε έναν από τους μεγαλύτερους (τυπικά έστω) συνδικαλιστικούς φορείς της Ημαθίας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (Δημόσιοι Υπάλληλοι). 

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας, που έχει κρατήσει ψηλά όλο αυτό το διάστημα (και διαχρονικά) την σημαία των διεκδικήσεων εξέδωσε ανακοίνωση - κάλεσμα για συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, στις 11 το πρωί στην πλ. Δημαρχείου, με αφορμή την (ετεροχρονισμένη) Εργατική Πρωτομαγιά. Μια ανακοίνωση που εστάλη στις 14.05 της Μ. Πέμπτης (29/4). 

Μια μέρα μετά, την Μ. Παρασκευή (30/4) στις 22.26 και σε ορθή επανάληψη το Μ. Σάββατο (1/5) στις 14.51, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ κοινοποιούσε το κάλεσμά του για την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021, αλλά όχι στην πλ. Δημαρχείου ως συνήθως, αλλά στην πλ. Εληάς και μάλιστα στις 10.30 το πρωί.

Μετά από αυτή την "διάσπαση" (διότι μέχρι τώρα γίνονταν κοινές δράσεις), δύο εκλεγμένα μέλη στο συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τολιόπουλος και ο υγειονομικός δημόσιος υπάλληλος Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, που εξελέγησαν με την παράταξη ΕΑΕΚ  και είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατήγγειλαν αυτήν την ενέργεια της ΑΔΕΔΥ, με σχετική τους κοινή δήλωση την Τρίτη 4 Μαΐου (ώρα 22.57). 

Να σημειωθεί ότι στην συγκέντρωση της πλ. Δημαρχείου υπάρχει κάλεσμα (όχι επίσημο μέσω δελτίο Τύπου) από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας, καθώς και σχετικό επίσημα κάλεσμα από το ΜΛ - ΚΚΕ Ημαθίας.

Παρακάτω παρατίθενται αυτούσιες οι 2 ανακοινώσεις και η καταγγελία:

ΕΛΜΕ Ημαθίας

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων.
Πέμπτη 6 Μαΐου στις 11:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας 
στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας 
Όλοι στις διαδηλώσεις την Πέμπτη 6 Μάη για να τιμήσουμε την Πρωτομαγιά.
(με αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας)

Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν πανεργατική απεργία με κεντρικό αίτημα την οκτάωρη εργασία. Στην πόλη του Σικάγο πραγματοποιείται η πιο μαζική απεργιακή κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων εργατών. Δυο μέρες μετά οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τους μπράβους της εργοδοσίας θα χτυπήσουν βάναυσα τους εργάτες έξω από εργοστάσιο του Σικάγο. Η εργατική τάξη στις ΗΠΑ θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος επειδή διεκδίκησε το οκτάωρο. Ταυτόχρονα η ημέρα εκείνη θα γίνει ορόσημο αγώνα σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγραφεί στην ιστορία ως ημέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της κάτω από μια σημαία και για έναν άμεσο στόχο, τη θέσπιση της κανονικής οκτάωρης εργάσιμης ημέρας. 

Και στην Ελλάδα με ορόσημο την πρώτη απεργία εργατριών σε υφαντουργία το 1892, με τις αιματοβαμμένες μέρες του Μάη του 1936 μετά την εξέγερση των καπνεργατών, αλλά και την εκτέλεση των 200 κρατουμένων στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν με τα δικά τους κόκκινα γράμματα τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική χειραφέτηση. 

Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι δυνάμεις του κεφαλαίου επελαύνουν ενάντια στους εργαζόμενους με μοναδικό τους στόχο να κατεδαφίσουν όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Το οκτάωρο, η σταθερή και μόνιμη εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, η Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια, τα δημοκρατικά δικαιώματα μπαίνουν στο στόχαστρο. Η ανεργία διογκώνεται, η καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων εντείνεται. Η συνεχιζόμενη πανδημία αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις ως καταλύτης για να επιταχυνθούν αντιδραστικές ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στον ένα χρόνο της πανδημίας, εκμεταλλευόμενη το πολύμηνο lockdown που η ίδια επέβαλε, ψήφισε σωρεία αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων χτυπώντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα. Νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και την αύξηση του ορίου των νόμιμων υπερωριών από τις 60 ώρες το χρόνο, σε 96 ώρες για τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες.  Η ανεργία εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η τηλεργασία και μέσω αυτής και η απλήρωτη υπερωρία γενικεύεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, και ενώ η πανδημία σαρώνει τη χώρα, η κυβέρνηση με την πολιτική της εγκαταλείπει τη Δημόσια Υγεία. Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία και εξοπλισμό, προσφέρει πακτωλούς εκατομμυρίων στους κλινικάρχες, σε ΜΜΕ και σε διαφημιστικές εταιρίες για να προωθήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα. Πληρώνει αδρά για την ενίσχυση του αστυνομικού κράτους της βίας και της καταστολής και χαρίζει εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φτώχεια και τα χρέη που γιγαντώνονται. 

  Η Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες βιώνει το μεγαλύτερο – χρονικά – lockdown παγκοσμίως. Τα ΑΕΙ παραμένουν σφραγισμένα πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο. Τα παιδιά των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ βρέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον μόλις για τρεις μήνες τον τελευταίο χρόνο με ανυπολόγιστες συνέπειες στη μόρφωσή τους αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συνώνυμο της εγκατάλειψης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των μηδενικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αξιοποίησε ως «χρυσή ευκαιρία» το διάστημα αυτό για να επιβάλει απανωτά αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, από τον διαβόητο νόμο 4692/2020 με την Τράπεζα Θεμάτων, την αξιολόγηση, ως τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και το νόμο για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καθιέρωσε και παγίωσε την τηλεκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας τη θέση πως ήρθε για να μείνει όχι ως λύση ανάγκης αλλά ως μια νέα “κανονικότητα”  στο σώμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τώρα απότομα την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το νομοσχέδιο των «Βρούτση – Χατζηδάκη» που από καιρό προετοίμαζε έρχεται για να σαρώσει την πιο θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων, την οκτάωρη εργασία. Η ΝΔ υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργοδοσίας, των βιομηχάνων, του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας προς τα πίσω πάνω από έναν ολόκληρο αιώνα. Επιβάλλει εξοντωτικούς ρυθμούς υπερεντατικοποίησης της εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στο οκτάωρο, και εισάγοντας το, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, δεκάωρο εργασίας και αυξάνει οριζόντια τα όρια των υπερωριών στις 150 ώρες, νομιμοποιώντας έτσι την απλήρωτη υπερεργασία προς όφελος της εργοδοσίας και των επιχειρήσεων. Και ενώ συντρέχουν όλοι οι υλικοί όροι ακόμα και για τη μείωση του χρόνου εργασίας, η κυβέρνηση καταδικάζει το σύνολο των εργαζομένων να εργάζονται εξαντλητικά κάθε μέρα για τον κατώτατο μισθό των 500€, δίχως δικαιώματα, χωρίς ανάπαυλα. 

Στο ίδιο νομοθετικό τερατούργημα η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση των εργαζομένων, τη Γενική Συνέλευση και την απεργία. Η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την επίθεση στα συνδικάτα και στα δημοκρατικά δικαιώματα, θεσπίζοντας το φακέλωμα των συνδικάτων και όσων συνδικαλίζονται, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κατά τα πρότυπα των πρόσφατων εκλογών – παρωδία στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Παράλληλα, ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση, διώκεται το δικαίωμα των εργαζομένων να περιφρουρούν και να υπερασπίζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Νομιμοποιείται η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών.

Ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι η δράση και ο ρόλος των συνδικάτων, όπου μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις πανδημίας προβάλλουν τις διεκδικήσεις και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να συναντήσουν την μαζική και ανυποχώρητη πανεργατική αντίσταση! 

Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, όλους τους εκπαιδευτικούς να βάλουν φραγμό στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και να ανατρέψουν τον νέο εργασιακό μεσαίωνα! 

Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που ενθαρρύνουν κάθε μορφής ελαστική εργασία, που οδηγούν σε μειώσεις μισθών, που καταστρατηγούν τα κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Διεκδικούμε στήριξη της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας.
Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Υπερασπίζουμε τα συνδικάτα, τους αγώνες, την απεργία και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.   
Υπερασπίζουμε το οκτάωρο και τις κατακτήσεις μας.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 11:00 τιμούμε μαζικά την εργατική Πρωτομαγιά με  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας!  



ΑΔΕΔΥ Ημαθίας

Το Ν.Τ  Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ημαθίας συμμετέχει στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική  απεργία  την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 για το εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και καλεί τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματίων του, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιη- θεί στις 10:30 π.μ.  στη πλατεία Εληάς στη Βέροια την ίδια μέρα.

 Για να τιμήσουμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για τα εργασιακά δικαιώματα υπηρετώντας το συνδικαλιστικό κίνημα.
 Τηρώντας όλα τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας λόγω πανδημίας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 
Τη μη κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου. 
Τη μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Όχι στον έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες. 
Τη μη παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας. 
 Τη μη μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα. 

   Ο Πρόεδρος              Η Γ.Γραμματέας
Θ.Κακαγιάννης               Ελ. Γκόγκα

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ 
(Τολιόπουλου - Κωνσταντινόπουλου)

Με έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας (30/4) για την απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 6 Μάη που γίνεται για να τιμήσουμε τους αγώνες των εργαζομένων και να αντισταθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδιο – Αρμαγεδώνα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η Ε.Ε. (Εκτελεστική Επιτροπή) της ΑΔΕΔΥ πολύ έγκαιρα (από 15 Απριλίου) προκήρυξε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία για την 6η Μαΐου και καλούσε τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τα κατά τόπους Ν.Τ. να οργανώσουν τις δράσεις τους.
Το προεδρείο (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ) του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας όλο αυτό το διάστημα τηρούσε σιγή ιχθύος! Καμία ανακοίνωση, κανένας σχεδιασμός, καμία πρόσκληση στα σωματεία. Και μόνο όταν ένα από τα μαζικότερα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη του (η ΕΛΜΕ Ημαθίας), εξαντλώντας κάθε όριο αναμονής (Μ. Τετάρτη), πήρε πρωτοβουλία να ορίσει τον τόπο και την ώρα της κινητοποίησης (όπως ΠΑΝΤΑ στην πλατεία Δημαρχείου, 11:00 π.μ.), κόντρα στην αδράνεια του Ν.Τ., τότε (ανήμερα Μ. Παρασκευής!) ξαφνικά κινητοποιήθηκε αστραπιαία! Και τι έκανε; Αποφάσισε να πάει κόντρα στον ίδιο του τον εαυτό, να ορίσει ως τόπο συγκέντρωσης για πρώτη φορά την πλατεία Εληάς(!) και να έχουμε, επίσης για πρώτη φορά, δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις εργαζομένων για τα ίδια αιτήματα. 
Επιπροσθέτως και κυρίως, το έκανε αυτό χωρίς να τηρήσει ΚΑΜΙΑ διαδικασία λήψης απόφασης (δια ζώσης, τηλεδιάσκεψη, email) έστω για τα προσχήματα και αγνοώντας το δικαίωμα των μελών του, να συζητήσουν και να αποφασίσουν. Εμείς ως μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ μαθαίνουμε την επιλογή του προεδρείου από τα μέσα ενημέρωσης τη Μ. Παρασκευή 30/4!

Μετά από αυτά :
καταγγέλλουμε τον αντιδημοκρατικό, αντισυνδικαλιστικό και αντισυναδελφικό τρόπο με τον οποίο πάρθηκε αυτή η απόφαση. Θεωρούμε ότι τέτοιες πρακτικές οδηγούν στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος προς όφελος της κυβέρνησης.
καλούμε τους συνάδελφους και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και να δώσουν δυναμικό παρών σε οποιαδήποτε απεργιακή συγκέντρωση γίνεται στη Βέροια με τα παραπάνω αιτήματα, για να μη ψηφισθεί και να μείνει στα χαρτιά ο αντεργατικός, αντισυνδικαλιστικός νόμος της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα μέλη του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας
(εκλεγμένα με την παράταξη ΕΑΕΚ)
Κωνσταντινόπουλος Βασίλης   Τολιόπουλος Αντώνης
 
Με βάση τα παραπάνω δημιουργούνται βεβαίως κάποια ερωτήματα... Ποιος ο λόγος της "διχοτόμησης"; Μήπως φταίνε τα... κομματικά που "αγκαλιάζουν" τα συνδικαλιστικά και ίσως δημιουργούν εντάσεις και αμηχανία ή είναι κάτι λιγότερο προφανές; Τι θα κερδίσουν αν κάνουν διαφορετικές συγκεντρώσεις; Θα υπάρχει συνέχεια στα... χωριστά τσανάκια; 

ΥΓ: Για το ΠΑΜΕ δεν λέμε κάτι, έχουν χαράξει τον δικό τους δρόμο τόσα χρόνια και ακόμα και σε περιόδους που οι προσκείμενες στη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κ.α. παρατάξεις έκαναν συγκεντρώσεις... ενός ταξί χωρητικότητας, στο ΠΑΜΕ είχαν σταθερή παρουσία (ούτε πάνω - ούτε κάτω συνήθως).

ΥΓ2: Το... υψίθρονο Εργατικό Κέντρο Βέροιας τι κάνει;

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο