Φρόσω Καρασαρλίδου στη Βουλή: «Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια είναι βαθιά συντηρητικό και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα αντί να επιλύει»


Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου: Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου μίλησε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του νομού μας, Φρόσω Καρασαρλίδου, προβάλλοντας επιχειρήματα ενάντια στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας που φέρνει το νομοσχέδιο.

Η κα Καρασαρλίδου τόνισε πως το νομοσχέδιο έχει δεχτεί τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο των γυναικείων οργανώσεων, όσο και φορέων όπως η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, η Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών της κυβέρνησης.

Επεσήμανε πως τα θέματα της επιμέλειας και της άσκησης της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο είναι σύνθετα και δεν μπορούν να λύνονται με τρόπο οριζόντιο, αλλά εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και προτάσσοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια και το όφελος των παιδιών. Το θέμα της εφαρμογής της συνεπιμέλειας πρέπει να ξεκινάει μέσα στο γάμο και σ’ αυτό η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει τα κατάλληλα κοινωνικά μέτρα και τις υποστηρικτικές συνθήκες ώστε να στηρίξει τις μητέρες και την οικογένεια.

Κατά την ομιλία της η κα Καρασαρλίδου διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται υπέρ της συνεπιμέλειας και της βελτίωσης της ζωής των διαζευγμένων γονέων και των τέκνων τους σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχουν παθογένειες, αλλά οι σχέσεις των μελών της οικογένειας είναι αρμονικές. Αυτό άλλωστε προβλέπεται ήδη στη χώρα μας από το υπάρχον οικογενειακό δίκαιο.

Είναι, όμως, απαράδεκτο να γίνεται τυφλή εφαρμογή της συνεπιμέλειας ακόμα και σε περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης ή αδιαφορίας από τη μεριά του γονέα για την άσκηση της επιμέλειας των τέκνων, καθώς αυτό θα ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Για τα θέματα αυτά δε θα έπρεπε να αποφασίζουν μόνοι τους οι δικαστές, αλλά να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνωμοδότηση επιτροπών αποτελούμενων από παιδοψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης είναι απαραίτητη η συγκρότηση εξειδικευμένων οργάνων, όπως τα οικογενειακά δικαστήρια.

Ένα ακόμα ζήτημα που έθιξε η βουλευτής ήταν η εφαρμογή της εναλλασσόμενης κατοικίας στην πράξη, καθώς θα υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής τόπου κατοικίας από τον ένα γονέα.

Τέλος, ανέδειξε τον κίνδυνο της εμφάνισης ανισοτήτων και αδικιών εις βάρος των αδύναμων οικονομικά γονέων από την εφαρμογή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης με χρήματα των γονέων, προτείνοντας ως λύση η διαμεσολάβηση να παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Καρασαρλίδου δήλωσε πως το νέο νομοσχέδιο είναι γονεοκεντρικό, αντί για παιδοκεντρικό ως όφειλε, και θα οδηγήσει σε επιπλέον δικαστικές διαμάχες.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο