Φρόσω Καρασαρλίδου: «Οργή και αγανάκτηση στους δενδροκαλλιεργητές Ημαθίας και Πέλλας»


Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ) Φρόσω Καρασαρλίδου: Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής μας, διότι ενώ άρχισε η διαδικασία του αραιώματος στη δενδροκαλλιέργεια και η συγκομιδή κερασιών, βάλτωσε εκ νέου το θέμα των εργατών γης, καθώς η κυβέρνηση αγνόησε στο νέο νόμο δυο βασικά στοιχεία που αποτελούσαν και αιτήματα των αγροτικών φορέων:

Η αξιοποίηση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2020 ή η κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης για τις καλλιέργειες  του 2021. 

Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στο άνοιγμα του συστήματος, μόνο το 11% των αγροτών έχουν υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021. Λόγω Covid -19 η ολοκλήρωση των δηλώσεων  προχώρα με αργούς ρυθμούς.

Στην παραπάνω καθυστέρηση προστίθεται και το χρονικό διάστημα υποβολής αίτησης για εργάτες γης, έγκρισης και εγκατάστασης στην Ελλάδα των αλλοδαπών εργατών γης. Οι καλλιεργητικές εργασίες (αραίωμα, συγκομιδή) ουσιαστικά ακυρώνονται, ολοκληρώνοντας την πλήρη καταστροφή που επέφερε ο παγετός και η χαλαζόπτωση.

Ο αριθμός εργατών γης ανά παραγωγό δεν μπορεί να είναι στην δενδροκομία 1 προς 25 στρέμματα, αλλά 1 προς 7-10 στρέμματα με βάση τους δείκτες του υπουργείου εργασίας και την εργατική νομοθεσία.

Οι χειρισμοί τους είναι πλέον εγκληματικοί για τους αγρότες!
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο