Μήνυμα Δημάρχου Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη για την Γενοκτονία των Ποντίων


Η Μνήμη για τις σκοτεινές μέρες αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και καθήκον όλων μας

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα πένθους και ιερής μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Από το 1994 που η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε επισήμως ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα κατά του ανθρώπινου γένους έχει ξεκινήσει ο αγώνας για τη διεθνοποίηση της τρομερής πράξης της Γενοκτονίας ως υποχρέωση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και ως συμβολική πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων.

Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν και πλέον αιώνα. Τις εκκλησίες και τα σχολεία που καταστράφηκαν… Τις ψυχές που εκτοπίστηκαν, εκείνες που υπέστησαν βασανιστήρια και όσους εκτελέστηκαν μέσα από φρικαλεότητες, γεμίζοντας τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας με το αίμα, τον διωγμό και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 84/2021 απόφαση της 27ης Απριλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών με πρωτοβουλία του διακεκριμένου Βεροιώτη Ακαδημαϊκού και Ιστορικού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να υπογράψουν τη σχετική επιστολή συμπαράστασης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο https://hellenicponticmrc.gr/.

Είναι θεμελιώδης αρχή η γνώση στους λαούς. Για την πορεία του καθένα στην ιστορία. Η εξέλιξη του Ποντιακού Ελληνισμού συνδέεται άρρηκτα με το ιστορικό μονοπάτι των Ελλήνων. Τα επιτεύγματα, η διατήρηση του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας αποτελούν την ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου.

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης για τις χιλιάδες ψυχές που έμειναν χαμένες και που έχουμε χρέος να μην λησμονούμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη Διεθνή κοινότητα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης και σε ένδειξη πένθους και σεβασμού για τους νεκρούς Έλληνες του Πόντου, το Δημαρχείο Βέροιας θα φωτιστεί τις βραδινές ώρες της 18ης και 19ης Μαΐου με δύο χρώματα, το κόκκινο και το μαύρο.

Ο Δήμαρχος Βέροιας
Κων/νος Βοργιαζίδης
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο