Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δ. Πυρινός μιλά τις δράσεις και τις... κακές γλώσσες


Μερικά ενδιαφέροντα και αποσαφηνιστικά στοιχεία σχετικά με την λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας δίνει ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πυρινός, με αφορμή "διάφορες αναφορές" στον δημόσιο λόγο. 

Πρόκειται για μια απαντητική επιστολή σε "σε δημοσιεύματα και τοποθετήσεις συμπολιτών μας, που γράφτηκαν πρόσφατα στον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της Ημαθίας, σχετικά με το θεσμό και τη λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας", όπως αναφέρεται. 

Κι επειδή στο InVeria.gr τέτοια επιστολή - όσο και αν το ψάξαμε - δεν φιλοξενήθηκε, αντί να μη δημοσιευθεί καθόλου η απάντηση Πυρινού, προτιμήσαμε να αντλήσουμε με την ευκαιρία κάποια στοιχεία που έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και δεν αποτελούν απάντηση σε κάτι που δεν δημοσιεύσαμε. Σημειώνεται ότι δεν  αναφέρεται ποιοι λένε όσα ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει το ΔΗΠΕΘΕ (για να καταλάβουν και οι πολίτες αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν δηλαδή ή όχι με όσους τα... λένε αυτά)

Μεταξύ άλλων ο κ. Πυρινός παραθέτει τα παρακάτω: 

- Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας (Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί στη βάση Εσωτερικού Κανονισμού, ο οποίος το 1989 έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ και το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση, τη διάρθρωση, τις υπηρεσίες και το προσωπικό του. Σύμφωνα με τη διάρθρωσή του το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στελεχώνεται από ένα σύνολο 27 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων για την  πλήρη  λειτουργία του. Από αυτά επί του παρόντος υπάρχουν μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον «Πολυετή προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης 2022-2025» του Υπουργείου Εσωτερικών, το Δ.Σ. της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας υποχρεούνταν να υποβάλλει άμεσα σχετική απόφαση στο Δήμο Βέροιας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την καταχώρηση των στοιχείων, και δημιουργήθηκε μια καταγραφή, βασισμένη στον Εσωτερικό Κανονισμό. Αυτονόητο είναι ότι το Δ.Σ δεν αποφάσισε καμία πρόσληψη. Το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με την 06/2021 απόφασή του, απλώς υπέβαλε συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων, όπως και όλοι οι φορείς του δημοσίου ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν απαντώντας στο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι θα γίνουν προσλήψεις. Την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολούθησαν -αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γράφοντες που έχουν υπηρετήσει σε δημόσιες θέσεις- και οι άλλες δημοτικές επιχειρήσεις της πόλης μας για προγραμματισμό κάλυψης όλων των κενών θέσεων, που υπάρχουν στο οργανόγραμμά τους. Συνεπώς το Δ.Σ δεν αποφάσισε καμία πρόσληψη και καμία επιβάρυνση δεν θα υπάρξει στο Δήμο Βέροιας. 

- Ο προϋπολογισμός οποιασδήποτε παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. καλύπτεται από χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείο Πολιτισμού.  Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται συμπαραγωγές και συμπράξεις με άλλους Δήμους, Κρατικά ή Δημοτικά και άλλα θέατρα, ώστε το κόστος να διαμοιράζεται. Το Δ.Σ με απόφασή του ενέκρινε την κατ’ αρχήν συμπαραγωγή της καλοκαιρινής παράστασης. Αποφάσισε να γίνει πρόταση στους 9 Δήμους της Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, ώστε να προταθεί συμπαραγωγή με οικονομική συμμετοχή όλων και τη διεξαγωγή τουλάχιστον  μιας παράστασης σε κάθε Δήμο, που θα συμμετέχει. Κατόπιν να συνεδριάσει εκ νέου και να αποφασίσει, αν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης της συμπαραγωγής με παραστάσεις στους  9 Δήμους και τη δυνατότητα πραγματοποίησης   μίας τουλάχιστον παράστασης σε κάθε Δήμο και φυσικά όχι  με προσδοκώμενο αριθμό 600 θεατών συνολικά.

- Από πολιτικές προηγούμενων δημοτικών αρχών όλοι οι πολιτιστικοί χώροι δόθηκαν στην Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας και καμία θεατρική αίθουσα ή και γραφείο ακόμα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που δεν έχει δική του θεατρική αίθουσα.  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. φυσικά και δε διεκδικεί τη χρήση όλων των θεάτρων του Δήμου Βέροιας, που σήμερα διαχειρίζεται η Κ.Ε.Π.Α. Αιτείται κάθε φορά που έχει παράσταση τη  χρήση ενός από τα θέατρα του Δήμου Βέροιας. Τη χρήση. Όχι η αποκλειστική χρήση.   

- Όσο αφορά στη συζήτηση γύρω από τις συγχωνεύσεις πολιτιστικών φορέων, θεωρούμε, ειδικά για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, θα είναι ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, όχι μόνο για τη Βέροια αλλά και για όλη την Ημαθία. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας  έχει στην εμβέλειά του και τους νομούς Πέλλας και Πιερίας και είναι ένα πολιτιστικό εργαλείο για τους τρεις νομούς και την Κεντρική Μακεδονία, που παράγει υψηλού επιπέδου πολιτισμό - όχι απλώς αναπαράγει – και που λίγες πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν. Πολιτιστικούς φορείς όπως η Κ.Ε.Π.Α. έχει κάθε κοινότητα ή πόλη. Μια συγχώνευση δε σημαίνει εξυγίανση ούτε και όφελος μακροπρόθεσμο. 

- Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας είχε, έχει και θα έχει ανοιχτούς ορίζοντες και υψηλούς στόχους, με εμβέλεια, πέραν επαρχιακών οριζόντων και προσδοκιών, πέραν συγκεντρωτικών και παρωχημένων αντιλήψεων.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο