Συμβουλές για την αγορά του τέλειου περσικού χαλιού


Κάθε πόλη στο Ιράν έχει τη μοναδική ικανότητα στο να δημιουργεί πραγματικά αξιομνημόνευτα προϊόντα, όμως η αγορά ενός περσικού χαλιού αποτελεί την απόλυτη αγορά. Βέβαια, είναι πολύ εύκολο κάποιος να απογοητευτεί με τις δεκάδες διαφορετικές επιλογές στυλ και μοτίβων, όμως το σημερινό άρθρο βρίσκεται εδώ για να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με την αγορά του ιδανικού περσικού χαλιού.

Μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα είστε πλέον σε θέση να επιλέξετε το ιδανικό περσικό χαλί που εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες. Και όλα αυτά χωρίς κανέναν απολύτως κόπο. Απλά επιλέγοντας ένα από τα εκατοντάδες χειροποίητα χαλιά Εφραίμογλου, θα αναβαθμίσετε με στυλ και άνεση των δικό σας χώρο, με ένα προϊόν που σίγουρα θα σας ανταμείψει. Πάμε όμως να δούμε μαζί τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά ενός περσικού χαλιού:

 

Ο αριθμός των κόμπων

Ένα παραδοσιακό περσικό χαλί είναι χειροποίητο υφαντό σε έναν αργαλειό και ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε είναι ο αριθμός κόμπων που περιέχει. Ο αριθμός των κόμπων είναι θα λέγαμε ένα βασικό στοιχείο της ταυτότητας όλων των χειροποίητων χαλιών. Ένα ποιοτικό χαλί παρουσιάζει τουλάχιστον 120 κόμπους ανά τετραγωνικό εκατοστό (6sqcm). Αυτό μπορείτε να το παρατηρήσετε γυρνώντας το χαλί και κοιτάζοντάς το από την κάτω πλευρά του.

 

Φυσικά δεν χρειάζεται να τα μετρήσετε του κόμπους του χαλιού, αλλά από την οπίσθια όψη ενός χαλιού μπορείτε να καταλάβετε πολλά. Ένα χειροποίητο χαλί θα έχει μαλακό στήριγμα με μερικούς μεγαλύτερους κόμπους, ενώ ένα χαλί μηχανής θα σας εντυπωσιάσει λόγω της ομοιομορφίας των κόμπων του. Ακόμα και στην πόλη Tabriz, ένα από τα παλαιότερα κέντρα ύφανσης περσικών χαλιών στο Ιράν, ο αριθμός των κόμπων ποικίλλει από χαλί σε χαλί.

 

Το υλικό

Τα χειροποίητα περσικά χαλιά είναι συνήθως κατασκευασμένα από μαλλί, μετάξι ή από το συνδυασμό αυτών των δύο. Γενικά, τα 100% καθαρά μεταξωτά χαλιά είναι αρκετά ωραία και έχουν γυαλιστερό φινίρισμα. Το μαλλί είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο υλικό. Η ποιότητα εξαρτάται από τη φυλή των προβάτων, το κλίμα, το βοσκότοπο και το χρόνο κουρέματος των ζώων.

 

Το χρώμα

Τα παραδοσιακά ιρανικά χαλιά είναι φτιαγμένα με φυσικές βαφές, οπότε αναζητήστε χρώματα που φαίνεται να προέρχονται από τη φύση. Οι συνθετικές βαφές τείνουν να διεισδύουν ομοιόμορφα στις ίνες, ενώ οι φυσικές βαφές καλύπτουν την επιφάνεια του χαλιού. Λυγίστε το χαλί για να απομονώσετε μερικά νήματα. Εάν παρατηρήσετε μια λεπτή ανισότητα ανάμεσα στα χρώματα, τότε μπορείτε να καταλάβετε πως έχετε μπροστά σας ένα χαλί με φυσική βαφή.

 

Προσδιορίστε τη χρήση του χαλιού

Σκεφτείτε πού θέλετε να τοποθετήσετε το χαλί σας και πως θα το χρησιμοποιήσετε. Αν και μπορεί να αποτελούν ακριβά και πολυτελή αντικείμενα, τα μεταξωτά χαλιά είναι λιγότερο ανθεκτικά στη πίεση και επομένως εξυπηρετούν έναν πιο διακοσμητικό σκοπό, μερικές φορές ακόμη και και ως διακοσμητικά τοίχου. Τα μάλλινα χαλιά είναι πιο πρακτικά, καθώς είναι ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν την αυξημένη χρήση τους για δεκαετίες (ακόμη και αιώνες) χωρίς να δείχνουν εμφανή σημάδια φθοράς. Και για όσους έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, είναι εξαιρετικά στο να καλύπτουν σημάδια λεκέδων ή ατυχημάτων.

 

Μάθετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων χαλιού

Πρέπει να έχετε κατα νου πως δεν είναι όλα τα περσικά χαλιά που δημιουργούνται όμοια. Δεν είναι ασυνήθιστο το γεγονός για τους αρχάριους να κάνουν λάθος ένα τζελμ (ένα χαλί με επίπεδη πλέξη) ή ένα γκαμπέ (ένα χαλί από σωρούς που συνήθως υφαίνεται από νομάδες) για ένα παραδοσιακό περσικό χαλί μόνο και μόνο επειδή παράγεται στο Ιράν. Αυτές οι ποικιλίες είναι από μόνες τους όμορφες, αλλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τη διαφορά, ώστε να μην επενδύσετε σε λάθος τύπο χαλιού για το σπίτι σας.

 

Ερωτευτείτε με ένα μοτίβο χαλιού

Φλοράλ; Γεωμετρικό; Λαχούρι; Παραδοσιακός; Τρίμπαλ; Τα χαλιά διαφέρουν πολύ ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του Ιράν. Απολαύστε τις δεκάδες επιλογές που σας παρέχονται καθώς αναζητάτε το είδος χαλιού που θα αναδείξει το χώρο σας. Να είστε σίγουροι, πως υπάρχει ένα μοτίβο χαλιού εκεί έξω για τον καθένα από εσάς.


 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο