Συνάντηση Μπαρτζώκα με υφυπουργό Εργασίας για νέο εργασιακό νομοσχέδιο και αυτοαπασχολούμενες μητέρες


Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσο Μπαρτζώκα:

Ουσιαστικές παρατηρήσεις επί των ρυθμίσεων του νέου εργατικού νόμου που τελεί σε διαβούλευση, καθώς και προτάσεις για την εναρμόνιση της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής της αυτό-απασχολούμενης μητέρας έκανε ο Τάσος Μπαρτζώκας, κατά τη συνάντηση του με την Υφυπουργό για τη Δημογραφική πολιτική και την Οικογένεια, κ. Συρεγγέλα.

Ειδικότερα, ο βουλευτής εστίασε σε επικείμενες ρυθμίσεις αδειών που σχετίζονται με την προστασία της οικογένειας, κάνοντας τις κάτωθι παρατηρήσεις:

Η άδεια εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα λόγω ασθένειας παιδιού (αρ.42) καθώς και η άδεια λόγω νοσηλείας (αρ.49) που προβλέπεται στο νομοσχέδιο δε νοείται να είναι χωρίς αποδοχές. Ο βουλευτής τόνισε στην Υφυπουργό ότι δεν πρέπει να τίθεται δίλημμα στην εργαζόμενη μητέρα μεταξύ οικογένειας και εργασίας, διότι το δίλημμα αυτό αντίκειται στο ίδιο το πνεύμα του νομοσχεδίου. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο ζήτησε αναδιατύπωση της διάταξης και πρόβλεψη για απουσία επί τέτοιων ζητημάτων με αποδοχές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Τάσος Μπαρτζώκας επεσήμανε ότι η άδεια φροντιστή (αρ.29), για τη φροντίδα προσώπου, διάρκειας έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, εφόσον το πρόσωπο αυτό έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση, θα πρέπει να είναι σαφές ότι δίδεται με αποδοχές. Ο βουλευτής ανέφερε επίσης, ότι η πρόβλεψη για υποχρέωση κατοικίας του φροντιζόμενου στο ίδιο νοικοκυριό με τον φροντιστή, θα αποτρέψει πολλούς εργαζόμενους να κάνουν χρήση της ρύθμισης, ιδιαίτερα όταν η φροντίδα αναφέρεται σε ημι-αυτόνομους συγγενείς (πχ γονείς μεγάλης ηλικίας), εξ αυτού ζήτησε να αλλάξει.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας εφίστησε την προσοχή και στο ζήτημα της υπερίσχυσης των ευνοϊκών διατάξεων για την οικογένεια, στην περίπτωση που συλλογικές συμβάσεις εργασίας που δεσμεύουν τον εργαζόμενο, προβλέπουν διαφορετικά.

Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε επανεξέταση της διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής μειωμένου ωραρίου, με ανάλογες μειωμένες αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς παιδιών ΑμΕΑ, τονίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία της εργασίας τους και του εισοδήματος τους.

Περαιτέρω, ο Τάσος Μπαρτζώκας «έβαλε στο κάδρο» και τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι οποίες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο και δυναμικό ποσοστό του παραγωγικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ζήτησε από την Υφυπουργό περισσότερη κρατική μέριμνα για αυτό το κομμάτι, εστιάζοντας σε χρονική και οικονομική αύξηση του επιδόματος μητρότητας. Συγκεκριμένα, πρότεινε την επέκταση του επιδόματος από 4 μήνες σε 9, ώστε να υπάρχει ισότητα μεταξύ όλων των κλάδων εργαζομένων, με ταυτόχρονο διπλασιασμό του ποσού (από 150 ευρώ σε 300), στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής δημογραφικής πολιτικής.

Πρότεινε επίσης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη κατά 75% από 50% που ισχύει σήμερα, για έναν χρόνο.

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία ΟΑΕΔ και Υπουργείου Εργασίας, για τη δημιουργία ενός εργασιακού προγράμματος, το οποίο θα επιδοτεί την εργασία δυναμικού σε θέσεις αναπλήρωσης των αυτοπασχολούμενων μητέρων, για το πρώτο διάστημα ανατροφής του τέκνου.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο